Kan ik in mijn huis blijven wonen na de scheiding?

Een echtscheiding is een emotionele rollercoaster en zorgt voor een hoop gedoe. Om dan ook nog eens van huis, of nog erger, van woonplaats te moeten veranderen, is een erg vervelend uitzicht. Hierdoor is het goed mogelijk dat ook u de volgende vraag heeft: kan ik in mijn eigen huis blijven wonen? Het beantwoorden van deze vraag is erg lastig. Afhankelijk van de persoonlijke situatie en omstandigheden is het antwoord telkens anders. Een adviseur bij Bliss helpt u graag met antwoorden, goede ondersteuning en adviezen.

In uw eigen huis blijven wonen, kan erg prettig zijn voor u en de eventuele kinderen. Een nieuw huis zoeken, kost altijd veel tijd, geld en energie. Door te kunnen blijven op uw vertrouwde plek, bespaart u zichzelf een zoektocht en alles wat bij het verbouwen en inrichten van een nieuwe woning komt kijken. Als u ervoor kiest om te blijven, betaalt u bovendien geen overdrachtsbelasting wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd.

Na scheiding in het huis blijven wonen

Als u uit elkaar gaat en in uw huidige woning wenst te blijven wonen, zal een belangrijke voorwaarde zijn dat u over voldoende inkomsten beschikt om alleen de maandelijkse rente en eventuele aflossing te kunnen blijven betalen. Uiteindelijk maakt de geldverstrekker hierover de definitieve beslissing. In het geval van hypotheek overnemen, zal uw zal uw ex-partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen moeten worden. Bij een hypotheekaanvraag wordt er opnieuw naar uw inkomen, verplichtingen, vermogen en persoonlijke situatie gekeken. Daarmee verschilt een aanvraag niet met een nieuwe hypotheek. Geldverstrekkers zijn verplicht om zich aan de regels te houden van verantwoorde hypotheekverstrekking en de huidige regels. Hierdoor is het vaak zo dat de hypotheek een stuk duurder wordt. Of de hypotheek na de scheiding nog betaalbaar blijft, is een belangrijke vraag om te beantwoorden. Wanneer de hypotheek zelfs onbetaalbaar wordt, zal het huis in sommige gevallen alsnog moeten worden verkocht.

Explainregeling hypotheek bij scheiding

Bij uitzondering mag een hypotheekverstrekker van de huidige regels en inkomensnormen afwijken, de zogenaamde ‘explain regeling‘. Een aanbieder mag namelijk maatwerk bij hypotheekverstrekking leveren. De Regeling hypothecair krediet biedt hier ruimte voor aan de hand van de explainbepaling. Door deze bepaling is het mogelijk om individueel maatwerk toe te staan wanneer er sprake is van een bestendige situatie. Een adviseur kan u daarbij helpen. Met een goed verhaal en onderbouwing waarom het verantwoord is om van de standaardnormen af te wijken. Naast de explain regeling om van de inkomensnormen af te wijken, zijn in de Regeling hypothecair krediet een groot aantal uitzonderingen opgenomen om af te wijken van de leennormen, zoals bij hypotheek oversluiten en voor het treffen van energiebesparende maatregelen.

Alimentatie is geen duurzaam en bestendig inkomen

De duur, hoogte en afhankelijkheid van de alimentatie na de scheiding is ook een belangrijke factor bij de beantwoording van de vraag of u in uw eigen huis kunt blijven wonen. Vanuit een geldverstrekker oogpunt bekeken, wordt het ontvangen van partneralimentatie als een onzeker inkomen gezien. Het is immers maar de vraag hoe lang u dit bedrag aan alimentatie zal blijven ontvangen. Met alimentatie als onderdeel van uw financiële situatie kunt u een iets hogere lening krijgen, maar het bedrag aan alimentatie wordt niet 1-op-1 meegenomen aan de hand van de hoeveelheid alimentatie die u ontvangt. Wanneer u juist partneralimentatie betaalt, zal dit bedrag als een maandelijkse verplichtingen worden meegenomen bij de bepaling van een verantwoorde maximale hypotheek. Hierdoor zal u een lagere hypotheek kunnen krijgen.

Uitkoopsom betalen aan ex-partner bij overwaarde

Als u in de woning wilt blijven wonen, is het maken van goede afspraken rondom de overwaarde een belangrijk onderwerp. Het is namelijk zo dat wanneer er een positief verschil is tussen de waarde van de woning en de huidige hypotheekschuld er sprake is van een overwaarde. In dat geval moet u aan uw ex-partner een uitkoopsom betalen. De uitkoopsom is in principe de helft van de overwaarde. Wanneer er van een onderwaarde, ook wel restschuld genoemd – sprake is, zal er juist een bedrag van uw ex-partner worden ontvangen om te mogen worden ontslagen uit de hypotheek. Als u na de scheiding in uw huis wilt blijven wonen, maar dit helaas niet alleen kunt betalen, zijn de volgende twee mogelijkheden beschikbaar: Kopen met een nieuwe partner of iemand anders die ook de hypotheek samen met u wilt aangaan. Een andere optie is het huis verkopen bij scheiding.

Hoe werkt het uitkopen van uw ex-partner

Als u een woning met overwaarde heeft, zal u uw ex-partner moeten uitkopen. In dit geval heeft u een lagere hypotheekrest dan de huidige waarde van de woning. Een belangrijk onderwerp bij het uitkopen van uw ex-partner is daarom de taxatie en waardebepaling van de woning bij scheiding. Het huis zal om te beginnen eerste beoordeeld moeten worden een makelaar of bij voorkeur een erkende taxateur. Als u over voldoende eigen vermogen beschikt en in de afgelopen jaren genoeg spaargeld heeft opgebouwd, kunt u uw ex de uitkoopsom hiervan betalen.

Een andere oplossing is het verhogen van uw hypotheek. Er zijn ook andere mogelijkheden om de uitkoopsom te betalen. Dat kan bijvoorbeeld ook in natura worden gedaan door middel van uitruil met andere vermogensbestandelen of goederen uit de inboedel. Een mediator kan u helpen bij het maken van goede afspraken hierover. Wanneer u van een aanbieder van ‘online scheiden‘ gebruikt maakt, kunt u hierover samen afspraken maken en deze schriftelijk vast laten leggen. Het is vanzelfsprekend belangrijk dat uw ex-partner het er over eens moet zijn om het huis verlaten en in ruil hiervoor de helft van de overwaarde terug zal krijgen.

Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, ontvangen jullie allebei standaard de helft van de overwaarde. Als jullie partnerschapsvoorwaarden hebben of op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd, staan in jullie voorwaarden hoe de verdeling zal plaatsvinden tenzij jullie later tijdens de scheiding andere afspraken overeenkomen. Wanneer er sprake is van een restschuld, zal er een onderwaarde zijn. Het verschil tussen de waarde van de woning en het resterende gedeelte van de hypotheek zal dan ook verdeeld moeten worden. Uw ex-partner die het huis zal verlaten, betaalt u dan de helft van de hypotheek aan u wanneer degene zich wilt laten uitkopen.

Fiscale gevolgen en recht op hypotheekrenteaftrek

Wanneer u de hypotheek verhoogd na de scheiding vanwege het uitkopen van uw ex-partner, zodat u in hetzelfde huis kan blijven wonen, is het mogelijk om de hypotheekrente over de verhoging fiscaal aftrekbaar. Hier zijn wel een aantal belangrijke regels bij van toepassing. Voor het kwalificeren als zogenoemde eigen woning schuld (EWS) is er bijvoorbeeld de eis voor nieuwe hypotheken om deze minimaal met een annuïtair aflosschema af te lossen. De EWS is het deel van uw hypotheek of lening, waarover u de hypotheekrente mag aftrekken.

Als uw ex-partner nog aan de hypotheekrente blijft mee betalen, mag degene nog twee jaar lang de rente fiscaal aftrekken. Dat is alleen het geval wanner u het huis als hoofdverblijf gebruikt en uw ex-partner de woning voor het eigen woningforfait heeft aangegeven.

Bliss helpt u graag verder en geeft u de antwoorden

Wilt u meer weten of heeft u interesse in het antwoord op de vraag: kan ik in mijn eigen huis blijven wonen? We helpen u graag bij uw zoektocht naar antwoorden. Bovendien kunnen we u ook van dienst zijn om van A tot Z alles regelen. We zoeken graag uit of u de hypotheek op uw naam kunt zetten, hoe u na de scheiding de hypotheek verantwoord kunt blijven betalen, berekenen de eventuele uitkoopsom voor uw ex-partner, houden contact met belangrijke betrokkenen, zoals uw echtscheidingsadvocaat of mediator en de bank. Daarnaast vragen we voor u de akte van verdeling en de overdracht aan bij de notaris.

Het opstellen van een echtscheidingsconvenant zullen we voor u regelen, zodat alle afspraken goed – ook financieel en fiscaal gezien – worden vastgelegd. Als u uit elkaar wilt gaan en in uw eigen huis wilt blijven wonen, kunt u afspraken vastleggen over de vaste lasten en andere kosten. Het koophuis is namelijk van u allebei. Hierdoor kunt u afspreken dat u de vaste lasten, zoals energie, internet en verzekeringen, samen ieder voor een gelijk deel blijft betalen tot het moment dat de scheidingspapieren officiel zijn ingediend.

Doordat wij bij Bliss een scheiding in goed overleg na streven, proberen we altijd een eenzijdige scheiding of erger een ‘vechtscheiding’ te voorkomen. Niemand zit op stress, hoge kosten, een langdurig traject en veel gedoe te wachten. Een uitkomst die voor beide partners acceptabel is, is voor iedereen het beste. We zorgen voor de gehele scheiding. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen met betrekking tot de vraag: kan ik in mijn eigen huis blijven wonen? Neem dan contact met ons op voor een kosteloze intake en kennismaking. Een afspraak kan wanneer u waar u wilt. Ook in het weekend of bijvoorbeeld een locatie naar uw wens.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.7 / 5. Aantal stemmen: 7

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie