Hypotheek overnemen na scheiding

Wanneer u overweegt om te gaan scheiden, kan de hypotheek overnemen na de scheiding financieel aantrekkelijk zijn. Als jullie daadwerkelijk uit elkaar gaan, zal de gezamenlijke eigen woning een lastig en zeer gevoelig onderwerp zijn. Heeft u voldoende inkomsten om de hypotheek alleen te blijven betalen? Wat moet er allemaal worden geregeld, zodat één van de twee partners de hypotheek kan overnemen en kan blijven wonen? Of moet toch het huis verkocht worden? Na het lezen van dit artikel weet u alles over scheiden en de hypotheek overnemen.

Hoe werkt het overnemen van de hypotheek na scheiding?

Het uitkopen van uw ex-partner bij een scheiding kan financieel gezien voordelig uitpakken. Bij het uitkopen van het aandeel in de eigen woning van de vertrekkende partner hoeft u namelijk geen overdrachtsbelasting te betalen. Wanneer er sprake is van samenwonen, een huwelijk met huwelijkse voorwaarden of een huis die niet gemeenschappelijk bezit is, kan overdrachtsbelasting wel van toepassing zijn. Doordat u in de woning blijft wonen, hoeft u niet te verhuizen en bespaart u verhuiskosten en heeft u geen gedoe wat bij een verhuizing komt kijken. Het verbouwen van een nieuwe woning blijft u dan ook bespaart.

Het is verder natuurlijk prettig dat er verder niet veel verandert. Voor uzelf, maar ook voor eventuele kinderen, Een scheiding zorgt al voor genoeg stress. Op dezelfde plek blijven wonen zorgt voor u en mogelijke kinderen voor stabiliteit. Er verandert niets rondom de school, hobby’s, vrienden en goede contact met de buren en vriendjes/vriendinnetjes uit de wijk. Om in de woning te kunnen blijven wonen, samen een mogelijke nieuwe partner, in uw eentje of samen met de kinderen, zal de hypotheek moeten worden overgenomen. Het uitkopen van uw (aanstaande) ex-partner is hiervoor benodigd. Pas daarna kunt u de hypotheek op één naam zetten bij scheiding.

Overnemen hypotheek: uitkopen ex-partner van de eigen woning

  1. Voor u uw ex-partner kunt uitkopen en zijn of haar deel van het huis kunt financieren, zal alles beginnen met een waardebepaling of taxatie bij scheiding. Het is immers belangrijk om de waarde van de woning te bepalen door een erkend taxateur. Voordat de taxatie zal plaatsvinden, is het verstandig om van te voren goede afspraken te maken met uw ex-partner in hoeverre de waardebepaling voor beide partijen bindend is. U wilt natuurlijk discussie achter voorkomen. Een en andere oplossing is om twee verschillende taxatierapporten te laten maken door twee verschillende taxateurs. Vervolgens kunt u de waarde gebruiken die het gemiddelde van de twee is. Voor de taxatiewaarde is het daarnaast belangrijk hoe de waarde zal worden vastgesteld: is dat de op basis van een lege woning of is de waarde in bewoonde staat belangrijk.
  2. Neem de volledig hypotheekrestschuld over en laat de hypotheek op uw naam zetten.
  3. Zorg voor een goede onderbouwing hoe u de hypotheek verantwoord kunt blijven betalen zodra het overnemen ervan heeft plaatsgevonden.
  4. Het laten berekenen van de uitkoopsom is de volgende stap om er voor te zorgen dat u uw ex-partner kunt uitkopen.
  5. Laat het huis aan u toe bedelen met behulp van een akte van verdeling en zorg voor een goede, juridische vastlegging van de overdracht van de woning bij de notaris.

Bereken uitkoopsom ex-partner

Een berekening van de uitkoopsom over de gezamenlijke eigen woning is alleen mogelijk als er een positief verschil is tussen de marktwaarde en de hypotheekrest. Deze zogenoemde overwaarde op de woning is het resultaat van de eventuele verkoop van de woning. De verkoopopbrengst minus de bestaande lening op jullie huis zal tussen jullie beiden verdeeld moeten worden. Een taxateur kan hierbij enorm helpen, aangezien de waarde van de woning een belangrijke factor bij de berekening van de uitkoopsom is. De vertrekkende partner krijgt van de uitkopende partner immers de helft van de overwaarde van de woning mee.

Zodra de taxateur de waarde van de woning heeft bepaald, kan op een simpele manier de uitkoopsom van de ex-partner worden berekend. Wanneer de situatie zo is dat er nog meer gezamenlijke eigendommen en vermogensbestanddelen moeten worden verdeeld, kan hulp bij het berekenen van de uitkoopsom welkom zijn. In dat geval is er mogelijk ook een waardebepaling van de auto, boot of beleggingsportefeuille nodig. Het meenemen van vermogen zoals het bedrag wat op de spaarrekening staat, zorgt ervoor dat de berekening minder gemakkelijk wordt. De uitkoopsom wordt immers flink beïnvloed door de aanwezigheid van veel verschillende vermogensbestanddelen. Laat u door een specialist helpen bij het berekenen van de uitkoopsom.

Vaak zal de ex-partner die in de woning wilt blijven wonen een bestaande hypotheek willen verhogen met de uitkoopsom. Voor de vertrekkende partner zal degene te maken krijgen met de bijleenregeling. De vrijgekomen overwaarde mag niet zonder meer worden uitgegeven aan leuke dingen. De uitkoopsom zal bij het vrijkomen ervan bij de verkoop van de woning geïnvesteerd moet worden in een eventuele nieuw koophuis wanneer men weer gaat kopen.

De overheid ziet een ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid hypotheek, als een gedeeltelijke aankoop van een huis. Dat brengt met zich mee dat de (helft van de) hypotheek over dit zogenaamd aangekochte deel ook tenminste annuïtair afgelost moet worden om in aanmerking te blijven komen voor hypotheekrenteaftrek. Veel blijvers kiezen dan ook voor het financieren door middel van een annuïteitenhypotheek. Laat u hierover goed adviseren en informeren over de beste keuze voor uw persoonlijke situatie.

Als uit de taxatie een onderwaarde blijkt, is er in feite sprake van een restschuld, die onderling verdeeld zal moeten worden. De vertrekkende partner zal dan de blijvende partner een deel van de hypotheekschuld moeten betalen. Er zal in deze situatie dan ook niet mogelijk zijn om een uitkoopsom te berekenen. De eventuele verkoopopbrengst van de woning is dan namelijk lager dan de bestaande hypotheek op de woning. Hierdoor is het niet mogelijk om uw ex-partner uit te kopen van de eigen woning. Voor het overnemen van de hypotheek zal de blijvende partner van de vertrekkende partner een bedrag ontvangen of er zullen andere afspraken moeten worden gemaakt. Bijvoorbeeld door het inzetten van andere vermogensbestanddelen.

Hypotheek overnemen met een nieuwe partner

Wanneer u een nieuwe liefde heeft gevonden, kan het een optie zijn om samen met uw nieuwe partner de hypotheek over te nemen. Een eventuele nieuwe partner kan zich hoofdelijk verbinden aan de bestaande en nieuwe hypotheek. Doordat de nieuwe partner bij de hypotheek meetekent, wordt degene ook voor 100% aansprakelijk voor de hypotheekschuld en de maandelijkse verplichtingen ervan. Aangezien uw nieuwe partner voor de rente en aflossing medeverantwoordelijk wordt, is het mogelijk om op deze manier de volledig benodigde hypotheek te krijgen.

Om ervoor te zorgen dat uw ex-partner ook weer verder kan en desgewenst een nieuw huis kan kopen, zal hij of zij ontslagen moten worden uit de hypotheek. Op die manier wordt degene niet meer hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek. Wanneer u uw ex-partner uitkoopt, zal degene hoofdelijk ontslag worden uit de hypotheek.

Laat u informeren en helpen door een hypotheekadviseur

Om te bepalen of u de hypotheek zelf of met een eventuele nieuwe partner kunt dragen, zal er een berekening nodig zijn of het inkomen voldoende is. Bij Bliss helpen onze hypotheekadviseurs u graag met het berekenen van uw mogelijkheden. Hierbij zal niet alleen uw inkomen van belang zijn, maar de mogelijke te ontvangen of juist te betalen partneralimentatie van belang zijn.

Een mediator of echtscheidingsadvocaat uit ons netwerk kan u helpen met het maken van goede afspraken over het uitkopen van een partner en dit proces goed begeleiden. Bij Bliss zullen we de communicatie met de aanbieder van de hypotheek onderhouden, zullen alles in kaart brengen met betrekking tot alle bestaande vermogensbestanddelen, maken een overzicht van alle mogelijkheden, informeren u over de voortgang van de scheiding en het overnemen van de hypotheek.

Bliss helpt u graag verder

Met behulp van een mediator zullen alle afspraken tussen u en uw ex-partner netjes op papier moeten komen. Door middel van een echtscheidingsconvenant zorgt u ervoor dat er achteraf geen discussie en problemen kunnen ontstaan. Neem contact op met een adviseurs van Bliss voor een vrijblijvende kennismaking. Tijdens een oriënterend gesprek zetten we graag uiteen hoe onze aanpak en mogelijkheden u verder gaat brengen. Aan de hand van onze ervaring en expertise met scheiden en financiële zaken kunnen we u helpen om zowel de scheidingspapieren als de hypotheekzaken te regelen.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.8 / 5. Aantal stemmen: 10

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie