Als u uit elkaar gaat en wilt scheiden, zullen er goede afspraken moeten worden gemaakt. Deze afspraken tussen u en uw ex-partner moeten schriftelijk worden vastgelegd in een belangrijk document: het echtscheidingsconvenant. Dit document kunt u laten opstellen en vastleggen door een professionele mediator, notaris of echtscheidingsadvocaat van Q Scheidingsadviseurs.
Het echtscheidingsconvenant: een contract tussen u en uw ex-partner
Een echtscheidingsconvenant is in feite een contract. Het is een overeenkomst tussen u en uw ex-partner. In het schriftelijke convenant staan allerlei belangrijke afspraken rondom de scheiding. U kunt hierbij denken aan afspraken over de boedelverdeling, uw gezamenlijke koophuis, alimentatie en het pensioen.
In het geval u kinderen heeft die minderjarig zijn, is het ook wettelijk verplicht dat er goede afspraken komen, die te maken hebben met de kinderen. In dit zogenoemde ouderschapsplan staat dan bijvoorbeeld welke ouder op wanneer de kinderen heeft. Zowel het echtscheidingsconvenant als het ouderschapsplan zijn twee documenten die meegestuurd moeten worden bij het verzoekschrift aan de rechter om de echtscheiding aan te vragen. Het is niet verplicht om een echtscheidingsconvenant vast te leggen. Een alternatief is dat u zelf afspraken maakt en laat vastleggen in een document. In deze situatie is dit document alleen niet rechtsgeldig.
Inhoud convenant: wat staat er allemaal in het echtscheidingsconvenant?
Met het echtscheidingsconvenant heeft u een document wat benodigd is bij het indienen van een verzoek om uit elkaar te gaan. De inhoud van dit document zijn alle afspraken die u wilt maken met uw toekomstige ex-partner over verschillende onderwerpen, zoals:
- De woning (blijft een van jullie in de woning wonen of wordt het huis verkocht)
- De kinderen (waar gaan de kinderen wonen, de omgangsregeling, de alimentatie, enzovoorts)
- De verdeling van de inboedel (Wie krijgt de jazz collectie, auto en verzameling treintjes op zolder?)
- De verdeling van de financiën (bezittingen en schulden, wat gaat er gebeuren met abonnementen en verzekeringen)
- De verdeling van het pensioen
- Eventueel partnerpensioen
Zelf doen of hulp inschakelen: wie stelt een echtscheidingsconvenant op?
Hoe u tot goede afspraken komt, is eigenlijk aan jullie zelf. Wanneer jullie goed met elkaar kunnen overleggen, communiceren en over weg kunnen en ook zelfstandig goede afspraken kunnen maken, is het mogelijk om alles zelf te regelen. Online scheiden is dan ook een geschikte oplossing.
Is er discussie over een aantal onderwerpen? Heeft u wat meer hulp nodig met afspraken maken? Wilt u overleg over het ouderschapsplan? Dan is het inschakelen van een professionele mediator een goede beslissing. Wanneer je communicatie problemen hebt, in conflict of zelfs een vechtscheiding dreigt te geraken, is het niet meer mogelijk om snel en goedkoop te scheiden. In deze situatie heeft u een gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat nodig. Bezoek de website van Q Scheidingsadviseurs voor meer informatie en hulp bij scheiden.
Echtscheidingsverzoek
Wanneer je het echtscheidingsverzoek bij de rechter hebt neergelegd, zal het echtscheidingsconvenant worden bekrachtigd door de rechtbank. Zodra dit heeft plaatsgevonden, zijn de afspraken zonder tussenkomst van de rechter afdwingbaar. Mochten jullie in de toekomst over bepaalde onderwerpen het oneens zijn, kunnen de afspraken worden afgedwongen.
Wanneer je gaat scheiden, is er altijd een gespecialiseerde advocaat nodig. Deze echtscheidingsadvocaat zal namelijk het echtscheidingsverzoek aanvragen bij de rechter. Een advocaat helpt ook vaak bij het goed vastleggen van de afspraken in het echtscheidingsconvenant. Zoals hier boven al beschreven, is het ook mogelijk om zelf afspraken in een document vast te leggen, maar u kunt ook een notaris of mediator hierbij om hulp vragen.
In het verzoekschrift kan de advocaat aan de rechtbank voorleggen en vragen om het echtscheidingsconvenant onderdeel te laten zijn van de beschikking. Hierdoor krijgt het echtscheidingsconvenant een zogenoemde een executoriale titel. Daarmee zijn de afspraken rechtsgeldig vastgelegd. In het geval van wanbetaling van de partneralimentatie kan er bijvoorbeeld een deurwaarder worden ingeschakeld.
Staat u en uw aanstaande ex-partner achter de afspraken en inhoud van het echtscheidingsconvenant? Dan kan er het echtscheidingsverzoek worden ingediend bij de rechter. De meeste verzoeken tot echtscheiding die gezamenlijk worden gemaakt, kunnen snel worden afgerond. Wanneer er een eenzijdig verzoek en door één partij wordt ingediend, kan de echtscheidingsprocedure vaak lang duren.
Hypotheek aanvragen en echtscheidingsconvenant
Wanneer u een nieuwe hypotheek gaat aanvragen om bijvoorbeeld uw ex uit te kopen en de hypotheek over te nemen of de financiering van een nieuw koophuis moet u altijd het echtscheidingsconvenant als extra document aanleveren. Het is daarbij niet van belang of u nu alimentatie betaald of niet. De geldverstrekker wilt namelijk graag weten welke afspraken er zijn gemaakt. Tip: goed om rekening te houden met het feit dat wanneer u alimentatie moet betalen of wanneer er een pensioen verdeeld gaat worden, brengt dit mee dat de financiële mogelijkheden tegen kunnen vallen. De maximale hypotheek is namelijk lager vanwege deze verplichtingen. Een onafhankelijke hypotheek berekenen is nuttig om te laten doen.
Mediator of notaris voor echtscheidingsconvenant
Heeft u een mediator of notaris nodig voor het opstellen van een echtscheidingsconvenant? Deze professionals mogen altijd zelf hun tarieven en vergoeding bepalen. Vraag daarom vooraf om offertes en vergelijk de kosten. Met een oplossing van Q Scheidingsadviseurs profiteert u vaste en gunstige tarieven. De mediators en juristen van Q kunnen u helpen met het maken van een echtscheidingsconvenant of het maken van nieuwe afspraken over financiën of kinderen wanneer u al gescheiden bent.