In 4 stappen naar uw volgende droomwoning

U wilt een volgend koophuis kopen en bent stiekem al wat rond aan het kijken op Funda naar wat mooie huizen. Maar wat is eigenlijk uw budget? Wat is uw leencapaciteit? En hoeveel levert uw huidige woning op? We nemen u in 4 stappen mee naar uw volgende droomhuis.

De 4 stappen naar jouw volgende huis:

 1. De verkoopwaarde van uw huidige woning bepalen
 2. Uw maximale hypotheek bepalen
 3. Uw maximale budget vaststellen
 4. Een afspraak inplannen voor advies over uw hypotheek

Stap 1: De verkoopwaarde van uw huidige woning bepalen

Wanneer u zich op een nieuwe woning gaat oriënteren, is het handig om eerst uit te zoeken voor wat voor bedrag u uw huidige woning ongeveer kunt verkopen. Zo krijgt u een beeld of er overwaarde of juist onderwaarde in uw eigen huis zit. Als de verwachte verkoopwaarde niet genoeg is om de openstaande hypotheek mee af te lossen, dan is er sprake van onderwaarde. U heeft dan een restschuld die afgelost of opnieuw gefinancierd moet worden. We noemen dit ook wel dat het huis onder water staat.

In de huidige markt is meestal het tegenovergestelde het geval: in de meeste woningen zit overwaarde. Dan blijft er na verkoop van uw eigen woning en aflossing van de hypotheek een klein of juist een flink bedrag over. Er zijn verschillende opties hoe u de overwaarde alvast kunt vrijmaken, als uw huidige woning nog niet is verkocht.

Houd er hierbij ook rekening mee dat u wat verkoopkosten zult hebben, zoals bijvoorbeeld de kosten voor de verkoopmakelaar. Een marge van 2% is veilig om aan te houden.

Als u uw huidige woning wilt aanhouden om te verhuren, is het raadzaam om hierover in gesprek te gaan met Bliss. We zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van startende en ervaren vastgoedbeleggers bij zowel de financiering van de eigen woning als de vastgoedportefeuille, zoals het verhuurd vastgoed. Uw adviseur gaat graag met u het gesprek aan of het raadzaam is en welke mogelijkheden u heeft..

Opties om de verkoopwaarde vast te stellen

Hoe laat u nou de verkoopwaarde voor uw huidige woning bepalen? Dat kan op een aantal verschillende manieren:

 • Waarde-indicatie door makelaar. De meest gangbare manier is om een paar verkoopmakelaars langs te laten komen om uw woning te bekijken. Zij geven vervolgens een inschatting van het bedrag waarvoor ze uw woning denken te kunnen verkopen.
 • WOZ-waarde. Een andere optie is om de WOZ-waarde te nemen, maar die loopt vaak wat achter op de marktontwikkelingen. Dat geeft om de reden een minder actueel beeld.
 • Kadaster. U kunt ook koopsom-informatie opvragen bij het Kadaster. Daarin ziet u voor welk bedrag vergelijkbare woningen in uw directe omgeving op dit moment verkocht worden. Dit kost ongeveer 3 euro.
 • Calcasa-rapport. Een preciezere waardebepaling kunt u verkrijgen met een taxatierapport van Calcasa. Dit rapport wordt online opgesteld aan de hand van een modelmatige berekening. De kosten zijn een kleine 30 euro. Let op: u kunt een algemeen Calcasa-rapport opvragen om een idee van de waarde te krijgen, maar veel hypotheekaanbieders accepteren alleen Calcasa-rapporten die via een eigen link specifiek voor hen zijn opgesteld. Het kan daarom goed het geval zijn, dat u voor u daadwerkelijke hypotheekaanvraag een nieuw Calcasa-rapport moet aanvragen.
 • Taxatie. De meest precieze manier om de waarde van uw huidige huis te bepalen, is het laten uitvoeren van een officiële taxatie. Een onafhankelijke taxateur komt uw huis bekijken, opmeten en analyseren en stelt op basis hiervan een rapport met de getaxeerde woningwaarde op. Dit kost een paar honderd euro. Bij Bliss zetten we graag de taxatie voor u in gang, zodat deze goed aansluit bij de financiering.

Laat uw Bliss-adviseur een indicatie van de waarde van uw woning onderzoeken. Bespreek dit onderwerp tijdens een vrijblijvende kennismaking over uw mogelijkheden. Door middel van de websites Huispedia of Walter Living kunt u ook zelf hierover meer informatie opvragen.

Interessante artikelen in onze kennisbank:

Stap 2: Uw maximale hypotheek bepalen

Hierna moet u natuurlijk – net als bij uw vorige huis – ook weer nagaan hoeveel nieuwe hypotheek u wilt en kunt afsluiten. Hoeveel u wilt lenen weet u zelf het beste. U kunt bijvoorbeeld afgaan op de maandlasten van uw huidige hypotheek. Zijn die goed te dragen? Of is het eigenlijk heel krap en moet u elke maand u best doen? Wat vindt u acceptabele maandlasten? Er zijn een aantal factoren waar u rekening mee moet houden bij het bepalen van u gewenste maximale leenbedrag.

Bij Bliss helpen we u graag met het in kaart brengen van uw netto besteedbare inkomen.We maken hierbij een begroting van uw huidige en toekomstige situatie op basis van uw persoonlijke omstandigheden. Met name wanneer er sprake is van een dure hobby kan dit van invloed zijn op een verantwoorde hypotheek.

Vervolgens moet u natuurlijk laten berekenen of een geldverstrekker ook bereid is om het door uw gewenste hypotheekbedrag uit te lenen. Voor eerste woningen kan dat soms makkelijk via een online rekentool. Hiermee krijgt u een indicatie van de mogelijkheden. Maar als u al een koopwoning heeft gehad, is er een grote kans dat uw huidige hypotheek invloed heeft op de leenmogelijkheden voor uw nieuwe hypotheek. Het is dan verstandig om een berekening te laten maken door een hypotheekadviseur. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Stap 3: Uw maximale budget vaststellen

Als u uw maximale hypotheek weet, kunt u uw budget gaan vaststellen: bepalen in welke prijscategorie u een nieuw huis kunt gaan zoeken. Dat is natuurlijk gebaseerd op uw maximale hypotheek in combinatie met eventuele overwaarde, schenking of spaargeld dat u bereid bent te investeren.

Het meenemen van huurinkomsten of eventuele beleggingen heeft mogelijk invloed op uw mogelijkheden. Laat u hierover goed adviseren.

Let bij het vaststellen van uw maximale budget nog op de volgende punten:

 • Als uw huidige woning nog niet is verkocht en u wilt de overwaarde alvast gebruiken voor de financiering van uw nieuwe huis, moet die overwaarde worden voorgeschoten. Het bedrag zit tot het moment van verkoop immers nog in de stenen. Dat voorschieten kan bijvoorbeeld door een overbruggingshypotheek. In dat geval kunt u niet de hele te verwachten overwaarde inzetten, maar slechts een deel ervan. Geldverstrekkers houden namelijk een veiligheidsmarge aan voor huizen die niet verkocht zijn en waarvan de definitieve opbrengst dus nog niet bekend is.
 • Daarnaast moet u natuurlijk ook rekening houden met eventuele verbouwingen aan uw nieuwe woning, die u óf mee wilt financieren in de hypotheek, óf wilt betalen uit eigen geld (bijvoorbeeld overwaarde, schenking of spaargeld). Hier moet u rekening houden bij het bepalen van de prijscategorie waarin u zoekt.

Anders dan een paar jaar geleden kunt u in beginsel de bijkomende kosten (o.a. hypotheekadvies, overdrachtsbelasting en notariskosten) bij het kopen van een huis niet meer meefinancieren in uw hypotheek. Die moet u in principe zelf betalen en daarvoor moet u daarom voldoende geld reserveren. Een veilige marge hiervoor is 5% van de koopsom. U mag deze kosten, behalve uit spaargeld, ook betalen uit de overwaarde uit uw vorige huis.

Stap 4: Een afspraak voor advies over uw hypotheek

Als u vervolgens jouw volgende droomhuis hebt gevonden dat ook nog eens binnen uw mogelijkheden past, dan gaat u met een hypotheekadviseur doornemen hoe uw nieuwe hypotheek eruit gaat zien. Deze afspraak is vergelijkbaar met die voor uw eerste koophuis. U maakt weer dezelfde keuzes, zoals hoe lang u de rente wilt vastzetten, welke hypotheekvorm geschikt is en welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn. Er zijn in 2013 een aantal zaken veranderd rond aflosvormen en hypotheekrenteaftrek. Laat u hierover goed adviseren.
Uw adviseur kijkt vervolgens welke hypotheekaanbieder hier het beste bij past. Samen loopt u ook nog even de verzekeringen door en kijkt u naar zaken als een bankgarantie.

Als u alles heeft doorgenomen, vraagt uw adviseur de hypotheek aan bij de geldverstrekker van jouw keuze en bent u dus helemaal klaar voor de vijfde stap: verhuizen naar uw nieuwe huis!

Plan een vrijblijvende afspraak in

Wat u in elk van deze stappen precies moet doen hangt af van uw persoonlijke situatie. Het is altijd een goed idee om uw mogelijkheden door te nemen met een onafhankelijk hypotheekadviseur. Bliss helpt u hier graag bij. Maak hieronder een vrijblijvende afspraak om uw opties te bespreken.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 28

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie