Hypotheek op één naam zetten bij scheiding

Wanneer u uit elkaar komt er veel op u af, ook over geldzaken, zoals de hypotheek en belastingen. Zodra u gaat scheiden en samen met uw partner een koophuis met hypotheek hebt, kunt u ervoor kiezen om de woning en de hypothecaire lening op één naam te zetten in het geval één naam van beiden in het huis wilt blijven wonen. In dit artikel leest u meer hoe u de hypotheek op één naam kan zetten bij een scheiding, uw ex partner kan uitkopen en antwoord op de vraag: kan ik in mijn huis blijven wonen?

Scheiden en hypotheek op één naam zetten

U heeft een definitief besluit genomen om te gaan scheiden. Samen heeft u een huis en een hypotheek afgesloten.
Wanneer één van u beiden in de woning wenst te blijven, is de volgende stap om de ander uit te kopen en de hypotheek over te nemen. Als u uw ex hebt uitgekocht en de hypotheek op uw naam hebt gezet, is uw voormalige partner niet meer verantwoordelijk en hoofdelijke aansprakelijk voor de hypotheek. De hypotheek staat dan op één naam en er heeft een ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid plaatsgevonden. Om de hypotheek over te kunnen zetten, zullen de volgende stappen moeten worden doorlopen.

Waardebepaling gezamenlijke woning: hoeveel is het huis waard?

Bepaal wat de waarde van de woning is samen met een taxateur of makelaar. Aan een taxatie en waardebepaling kunnen wel kosten verbonden zijn. Het is ook mogelijk om een makelaar te vragen om een schatting van de waarde te laten doen. Dat is vaak kosteloos. Binnen ons netwerk hebben we toegang tot betrouwbare en goede makelaars, die graag willen helpen met een waardebepaling.

Verdeling van de waarde van de woning

De onderlinge verdeling van de waarde van het huis heeft te maken met de manier hoe jullie met elkaar hebben samen geleefd.
Niet alleen is de samenlevingsvorm een belangrijk aspect bij de verdeling. Ook de gemaakte afspraken op het moment toen jullie gingen trouwen is van belang bij de verdeling van het huis:

  • Gemeenschap van goederen (vóór 1 januari 2018 getrouwd): U bent beiden voor de helft eigenaar van de woning. De hypotheek is dan ook 50/50 verdeeld.
  • Beperkte gemeenschap van goederen (na 1 januari 2018 getrouwd): Was de woning voordat u bent getrouwd van u? Dan blijft het huis ook na de scheiding van u of u moet dit anders hebben vastgelegd via afwijkende afspraken.
  • Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden: De verdeling van het huis is afhankelijk van de afspraken die u beiden onderling heeft gemaakt.

Uitkopen ex-partner bij scheiding: hoe gaat dat?

Het is een mogelijkheid om uw ex-partner uit te kopen. Een hypotheekadviseur van Bliss kan u hierbij helpen om te bepalen of dit ook financieel haalbaar is. In dat geval neemt u het aandeel van uw ex-partner in de bestaande hypotheek over. Dat kan zeker aantrekkelijk zijn, omdat het uitkopen van een ex-partner vaak goedkoper is dan het huis verkopen, aangezien u dan tijd en geld bespaart. Denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van de verkoopkosten die een makelaar in rekening zal willen brengen in de situatie dat u het huis verkoopt. Hoe dit gaat, heeft te maken met de situatie of er overwaarde is of dat het huis wellicht onder water staat (onderwaarde). In het geval van overwaarde is de woning meer waard dan de bestaande hypotheek op het huis. Oftewel, de waarde is hoger dan de hypotheek. Bij het onder water staan van de woning is dit precies het tegenovergestelde en is de hypotheek hoger dan de waarde van het onderpand.

Hoe werkt het uitkopen precies?

Wanneer u op basis van gemeenschap van goederen getrouwd bent, heeft u allebei recht op 50 procent van de waarde van de woning. Stel dat u in de woning wilt blijven wonen in het geval van overwaarde is het de bedoeling dat u uw partner moet uitkopen voor de helft van het verschil van de waarde van de woning en het resterende bedrag aan hypotheek op het huis. Is er sprake van een situatie dat het huis onderwater staat met onderwaarde? In deze situatie betaalt uw ex-partner de helft van de onderwaarde.

Uitkopen ex-partner bij overwaarde huis: voordelen en nadelen

Als er van een overwaarde sprake is, werkt het uitkopen van uw ex-partner als volgt. Wanneer u uit elkaar gaat en er zijn kinderen in het speel, is het prettig wanneer de kinderen in hun oude vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. De rompslomp en aanvullende stress van verhuizen, naar een andere school gaan en nieuwe vriendjes en vriendinnetjes moeten maken kan gedurende de scheiding extra vervelend zijn. Scheiden is natuurlijk niet leuk voor de kids, maar in het huis kunnen blijven wonen heeft wel grote voordelen.

Een nadeel van het uitkopen van de ex-partner brengt met zich mee dat de maandelijkse lasten vanaf dat moment gedragen gaan worden door de persoon die de ander heeft uitgekocht. Het is belangrijk om mee te nemen in uw besluit om de ex-partner uit te kopen of de maandelijkse lasten verantwoord zijn en de hypotheek goed te betalen is zodra de lening op één naam is komen te staan.

Helft hypotheek naar andere hypotheekvorm

Door veranderende en aangescherpte regelgeving rondom de leenregels sinds 2013 moet bij het overnemen van een aflossingsvrije hypotheek door de uitkopende partner minimaal de helft worden gefinancierd met een hypotheekvorm, waarbij tijdens de looptijd wordt afgelost. De financiering van dit stukje gebeurd vaak met een annuïteitenhypotheek.

Welke documenten heeft u nodig?

De scheiding zal eerst moet worden afgerond voordat de hypotheek kan worden overgenomen. Vergeet daarom niet dat er een zogenoemde akte van verdeling door een notaris moet worden opgesteld. Met dit document wat ook wel akte van scheiding en deling wordt genoemd, is benodigd om de woning op uw naam te zetten. Andere documenten over de scheiding zijn ook belangrijk. Bijvoorbeeld het document waarin u en uw ex-partner de afspraken hebben vastgelegd: het echtscheidingsconvenant.
De geldverstrekker wilt ook graag weten wat uw inkomen is. Er zal daarom naar loonstroken en inkomsten worden gevraagd.
Bent u een ondernemer? Dan zal de bank vragen naar aangiftes inkomstenbelasting en de jaarrekeningen van uw bedrijf.

Wij helpt met uw hypotheek bij scheiding en uit elkaar gaan

Scheiden is emotioneel een zware tijd. Ook financieel en fiscaal gezien komt er een hoop op u af.
Het regelen van zaken rondom de hypotheek is belangrijk om niet te vergeten. Bent u nog niet gescheiden?
Samen met onze advocaten, juristen en mediators van Q Scheidingsadviseurs zorgen we ervoor dat een vechtscheiding wordt voorkomen en dat de scheiding en hypotheek met alle rompslomp die hierbij komt kijken in één keer goed worden geregeld. Wilt u meer weten over uw mogelijkheden om in de woning te blijven wonen, vragen over de gevolgen van de scheiding op uw hypotheek? Of heeft u advies nodig over de hypotheek op één naam zetten? Maak dan vrijblijvend en kosteloos een telefonische afspraak met een van onze adviseurs bij Bliss.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 6

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie