Overwaarde huis opnemen

Uw geld in de stenen van uw woning verzilveren?

Wilt u de overwaarde van uw huis opnemen? Van de strategie, het bepalen van het budget tot financieing: profiteer van onze kennis en ervaring en lees veel over het opnemen van de overwaarde.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 085-0470222

Is de marktwaarde van uw huis hoger dan uw hypotheek? Dan heeft u overwaarde op uw huis. U kunt overwaarde op verschillende manieren benutten. Ook als u nog geen plannen heeft om uw woning te verkopen, is het mogelijk om de overwaarde te verzilveren. Ontdek wat u kunt doen met uw overwaarde.

Waar mag u de overwaarde voor gebruiken?

U kunt overwaarde op uw huis op verschillende manieren gebruiken. Is uw huis bijvoorbeeld € 500.000 waard en uw hypotheek op dat moment € 300.000? Dan heeft u € 200.000 aan overwaarde. U kunt overwaarde hiervoor gebruiken:

 • Voor een verbouwing van uw huis;
 • Voor het kopen van een nieuw huis (aanvragen van een overbruggingshypotheek);
 • Om een vakantiewoning aan te kopen of een woning die u wilt gaan verhuren;
 • Om te schenken;
 • Als financiële buffer of voor een grote aankoop;
 • Het kopen van vastgoed.

U kunt het gehele bedrag dat u aan overwaarde heeft gebruiken, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Overwaarde gebruiken bij kopen van een nieuw huis

Uw huis verkopen en een nieuwe aankopen is de meest voor de hand liggende manier om overwaarde beschikbaar te krijgen. U moet dan volgens de bijleenregeling de overwaarde in uw nieuwe huis stoppen. Lees meer over de bijleenregeling op onze website.

Is uw oude huis nog niet verkocht? Met een overbruggingshypotheek kunt u de overwaarde van uw huidige woning alvast gebruiken om uw nieuwe woning te kopen.

Overwaarde gebruiken bij verbouwen huis

Uw huis verbouwen kost geld. Of u nu alles uitbesteed aan een handige aannemer of alles zelf kunt doen. Maar ook dan heeftu te maken met kosten. Wat uw situatie ook is – u mag de overwaarde op uw huidige huis ook gebruiken voor een verbouwing. U kunt namelijk een verbouwing meefinancieren door uw hypotheek te verhogen. Lees meer over het financieren van een verbouwing.

Overwaarde gebruiken om te schenken

Wist u dat u de overwaarde van uw huis ook kunt gebruiken voor een schenking? Bijvoorbeeld om uw eigen kinderen of kleinkinderen een vliegende start te geven op de woningmarkt of voor een studie. Goed om te weten: omdat u de overwaarde niet inzet voor een eigen woning, is de rente over de hypotheek niet meer aftrekbaar. Lees meer over schenken op de website van de Belastingdienst.

Overwaarde gebruiken voor een financiële buffer of grote aankoop

Misschien droomt u al jaren van die wereldreis. Of van het kopen van een prachtige old-timer. Het is mogelijk om uw hypotheek te verhogen of een extra hypotheek af te sluiten, om op die manier geld uit de stenen van uw huis te halen.

Overwaarde gebruiken voor het financieren van een beleggingspand

Wilt u een pandje kopen om te verhuren? Het investeren in vastgoed is de laatste jaren populair geworden om zelf pensioen of een passieve inkomstenstroom op te bouwen of. Door de overwaarde op te nemen, kunt u mogelijk een eerste of volgende beleggingspand kopen.

In 8 stappen de overwaarde van uw woning opnemen

Stap 1. Strategie & budget

Stap 2. Oriëntatie

Stap 3. Koopcontract

Stap 4. Taxatierapport

Stap 5. Financiering & Fiscaal

Stap 6. Risico’s & verzekeringen

Stap 7. Acceptatie

Stap 8. Notaris

Overwaarde huis opnemen en de drie veelgestelde vragen

Hoeveel kan en wil ik lenen? 🤔

Hoelang duurt het voordat ik een hypotheek heb?

Waar mag ik de overwaarde voor gebruiken?

Duurzaam maken woning

 • Besparen op energierekening
 • Bijdrage aan het klimaat
 • Verhogen wooncomfort
 • Mogelijke waardestijging woning
 • Lagere rente mogelijk bij gunstig energielabel

Gelijk mee te financieren bij opname overwaarde woning in bouwdepot
• Ruimere leenmogelijkheden (tot 106% woningwaarde)
• Extra lenen op basis van inkomen (€ 9.000)
Voorwaarden:
Te besteden aan Energiebesparende voorzieningen

Verduurzamen woning en overwaarde huis verzilveren

Hypotheek berekenen met overwaarde

Naast uw overwaarde kijkt een geldverstrekker ook naar uw inkomen. Dat uw overwaarde op uw woning heeft, wil namelijk nog niet zeggen dat u dit bedrag ook daadwerkelijk kunt lenen. Bij het opnemen van de overwaarde komen namelijk ook hogere maandlasten kijken. De geldverstrekker kijkt daarom of u dat met uw inkomen kunt betalen.

Neem contact op met een van onze overwaarde specialisten.

Korting hypotheekrente bij overwaarde

De verhouding tussen uw hypotheek en marktwaarde van uw huis bepaalt onder andere de hoogte van uw hypotheekrente. Heeft u genoeg overwaarde? Dan kan de rente misschien naar een lagere rente. Vaak moet u dit zelf aangeven bij uw huidige geldverstrekker. Wij kunnen u hierbij helpen.

Meer advies nodig bij het opnemen van de overwaarde?

Wilt u liever contact met een van onze adviseurs en verder praten over uw persoonlijke situatie? We denken graag met u mee over de manier waarop u uw overwaarde het best kunt inzetten. Maak een vrijblijvende belafspraak. Bij Bliss helpen we graag verder!

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Overwaarde huis opnemen

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 239

Geen stemmen, wees de eerste!