Energielabel, wat is dit en wat kunt u ermee?

Wanneer u opzoek naar een woning bent, ziet u waarschijnlijk in elke advertentie het relevante energielabel beschreven staan. Maar wat betekent dit label eigenlijk en kunt u dit label nog aanpassen naar een beter label? In dit artikel gaan we hier antwoord op geven.

Energielabel wat is dat?

Aan de woning is een label gehangen waarop u direct kunt aflezen of de woning energiezuinig is of juist niet. De wet heeft bepaald dat iedere woning die vanaf 1 januari 2015 verkocht wordt, verplicht een energielabel moet bezitten. Een energielabel kan van A++ aflopen tot het label G. Hoe verder het label richting G gaat hoe minder energiezuinig de woning is, en veel gas en licht verbruikt. Op deze woningen moet veel verbeterd worden op het gebied van energiezuinigheid.

Voorlopig energielabel en definitief energielabel

Niet elke woning heeft een definitief energielabel, maar een tijdelijk of voorlopig energielabel. Belangrijk is dat u deze als huiseigenaar eerst definitief laat maken. Het kan namelijk door definitief te maken voorkomen dat uw energielabel gunstiger uitpakt dan de huidige label. Maar wat is het verschil tussen beide labels;

Voorlopig energielabel

Aan de hand van het bouwjaar, type woning, oppervlakte en inhoud van uw woning heeft de rijksoverheid een energielabel aan uw woning geplakt.

Definitief energielabel

Wanneer u uw woning online aanmeldt voor een definitief energielabel, wordt uw woning beoordeeld op energiezuinigheid in de praktijk. Er wordt dan gevraagd of u foto’s van uw woning wil aanleveren. Aan de hand van de aangeleverde gegevens gaat een expert aan de slag. Er wordt voornamelijk gekeken naar de zaken die daadwerkelijk het verschil maken op het gebied van gas en lichtverbruik van de woning. Hierbij kunt u denken aan de HR-ketel of u zonnepanelen heeft, isolatie van muren, dak en vloeren en hoe de beglazing van de woning is. Hierna krijgt u het definitieve energielabel voor uw woning.

Is het een probleem wanneer u een woning koopt met een slecht energielabel?

Belangrijk is dat u niet direct van het label dat op de woning staat afgaat. Laat u eerst informeren of dit het definitieve label is.

Definitief slecht energielabel op de woning die u wilt kopen.

Wanneer u een definitief label op de woning aantreft die slecht is, betekent dit niet direct een probleem. U kunt dan informeren hoe de woning energiezuiniger gemaakt kan worden, dit kan zowel online op sites zoals verbeteruwhuis.nl als offline door een expert ernaar te laten kijken.
Wanneer u een woning aankoopt met een definitief energielabel dat vrij slecht is, en de woning wil verbouwen op gebied van energiebesparing, dan moet u zelf de aanpassingen aan de woning bekostigen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden voor om dit te financieren. Houd hiermee rekening als u de onderhandelingen ingaat.

Stookkosten

Het energielabel hangt wel samen met de grootte van de woning of juist het type woning. Een grote woning verbruikt meer stookkosten dan een kleine woning. En wanneer u vrijstaande woning heeft dit andere energie gevolgen dan een appartement of een tussenwoning.Bekijk dit dan ook in proportie met elkaar.
Wanneer u de stookkosten van de woning wilt weten, dan is het verstandig deze op te vragen bij de huidige bewoners van de woning. Op deze manier heeft u bij voorbaat een indicatie van de verbruikskosten.

Hoe kunt u energie besparen?

Naast de woning energiezuiniger te maken, moet u ook kijken naar wat u hiernaast nog zelf kunt veranderen. Wanneer het wat kouder is, kunt u bijvoorbeeld eerst een trui aantrekken voordat u de kachel flink gaat laten stoken.

Verduurzamen: energiezuiniger maken van de woning zelf

Zoals hierboven beschreven, kunt u zelf meewerken aan energiebezuiniging en duurzaam wonen. Daarnaast kunt u voor de woning denken aan een goede dakisolatie, op deze manier blijft de warmte in de woning. Net als het dak kunt u de muren goed isoleren. Met behulp van zonnepanelen kunt u uw eigen stroom opwekken of misschien is een warmtepomp wel voor u geschikt. Veel van onze relaties zijn inmiddels een stap verder dan energielabel A of energie-neutraal en genereren meer energie dan men zelf kan opmaken. Energie positief zou je dit kunnen noemen. Maar laat u wel goed informeren en van te voren berekenen of het voor uw woning daadwerkelijk energiebesparend is en binnen welke periode u uw investering terug heeft verdiend. Meer wooncomfort, een betere wereld, een woning die meer waard is. Het rendement op uw investering kan ook in wat anders dan een lagere energierekening uit te drukken zijn. Op dit vlak kunt u uiteraard uw eigen persoonlijke overwegingen hebben.

Informatie

Heeft u na het lezen van dit artikel vragen over energiebesparing en/of uw energielabel. Of wilt u uw financiële mogelijkheden weten dan helpen wij u graag. Veel aanbieders geven aantrekkelijke korting wanneer u uw woning gaat verduurzamen of wanneer u al een gunstig energielabel heeft. Plan dan vandaag nog uw vrijblijvende hypotheekgesprek in.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 20

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie