Overwaarde huis opnemen om te investeren in vastgoed

Steeds meer mensen willen pensioen opbouwen of inkomen uit huurinkomsten realiseren door middel van het investeren in vastgoed. Het opnemen van overwaarde uit de eigen woning kan hiervoor een slimme strategie zijn. In de praktijk kunnen hier wel allerlei haken en ogen aan vast zitten vandaar dat we in dit artikel meer informatie willen geven over de (on)mogelijkheden.

Vastgoed kopen met overwaarde

Een huis kopen om te verhuren, kan een aantrekkelijk manier zijn om bepaalde doelstellingen van een goed financieel plan te bereiken. Het investeren in aandelen blijkt voor sommigen te spannend en risicovol. Alle “eieren in één mandje” is voor niemand een slimme keuze. Veel mensen zetten hun vermogen aan het werk door vastgoed aan te kopen. Als u een flinke overwaarde op uw eigen woning heeft, is het een optie om het geld te investeren in vastgoed door een extra woning te kopen. Misschien heeft u altijd wel gedroomd van een klein vakantiehuisje in het bos of een prachtige villa in Spanje, Portugal of Ibiza met uitzicht op zee. Door het benutten van de overwaarde kan deze droom werkelijkheid worden.

Een andere mogelijkheid is om met de overwaarde vastgoed te kopen wat u gaat verhuren. Op die manier kunt u extra geld verdienen om uw pensioen aan te vullen, uw studerende zoon of dochter helpen of vanuit de positieve cashflow meer inkomen te hebben, zodat u wellicht een dag minder kunt gaan werken. Er is een grote vraag naar huurwoningen en de schaarste naar geschikte woonruimte zorgt voor mooie rendementen in zowel groei- als krimpgebieden.

Overwaarde combineren met vastgoedfinanciering

De overwaarde kunt u bovendien aanvullen met geleend geld met behulp van een zogenoemde verhuurhypotheek. Dat is een financiering van vastgoed, waarbij het appartement of de woning niet zelf mag worden bewoond, maar juist wel mag worden verhuurd aan derden, in sommige gevallen ook aan familie. Door extra geld te lenen, maak u gebruik van het hefboomprincipe. Door meer te financieren, maakt u meer rendement op uw eigen vermogen. Oftewel, meer geld verdienen met het geld van anderen.

Hoeveel geld zit vast in de stenen van uw eigen woning?

Veel consumenten hebben een grote spaarpot in de vorm van de overwaarde die ‘vastzit’ in hun eigen woning. Huizen zijn namelijk de afgelopen jaren flink in waarde gestegen en er is veel afgelost op de openstaande hypotheken. Vanuit deze achtergrond is het vermogen van veel mensen behoorlijk gestegen. Bovendien investeren veel bezitters van een eigen huis door de woning te verduurzamen of te verbouwen. Met een gunstiger energielabel of nieuwe badkamer stijgt de marktwaarde van de woning. Het verschil tussen de marktwaarde van de woning en de hypotheek die er nog op rust wordt overwaarde genoemd. Er is sprake van een ruimte overwaarde wanneer de openstaande hypotheek minder dan zo’n 50-60% van de huidige woningwaarde is.

Vooral bij vijftigplussers die al geruime tijd in de woning wonen, is er vaak sprake van zo’n situatie. Ook mensen die in de bodem van de markt een mooie aankoop hebben gedaan, kunnen een forse overwaarde hebben opgebouwd. Door de stijgende huizenprijzen hebben ook veel anderen een behoorlijke hoeveelheid geld vast in de stenen. De overwaarde is gemakkelijk te berekenen door een goede inschatting te krijgen van de verwachte verkoopprijs van de woning. Dat is mogelijk door een goede makelaar langs te laten komen of een indicatie te bekijken van de woning op Huispedia. Deze nuttige en onafhankelijke website heeft bij elke woning een grove schatting van de marktwaarde vermeld staan. Dat is ook handig voor zowel een aankoop als eventuele verkoopbeslissing.

Om de virtuele winst te kunnen bepalen, is het ook nodig om een recent overzicht te hebben van de hypotheekrest. De overwaarde wordt namelijk berekend door de openstaande hypotheek te verminderen op de mogelijke verkoopprijs van de woning.
Wanneer u de woning ook daadwerkelijk wilt verkopen, is het van belang om rekening te houden met verkoopkosten, zoals de courtage van een makelaar en de kosten van een taxatierapport. Deze verkoopkosten zijn meestal een paar duizend euro en verminderen uiteraard de overwaarde die overblijft mocht de woning daadwerkelijk worden verkocht.

HypotheekverstrekkerOverwaarde eigen woning opnemen voor vastgoed aankopen
ABN-AMRO
Aegon
Allianz
Argenta
ASN Bank
asr
Attens
bijBouwe
BLG Wonen
Centraal Beheer
Clarian Wonen
Florius
HollandWoont
Hypotrust
ING
IQWOON
LLoyds Bank
Lot Hypotheken
Merius
Moneyou
Munt Hypotheken
Nationale-Nederlanden
NIBC Direct
Obvion
Rabobank * Let op, lokaal acceptatiebeleid kan sterk verschillen.
REAAL
Robuust
Syntrus achmea
Tellius
Triodos Bank
Tulp hypotheken
Venn hypotheken
Vista hypotheken
Woonfonds
Woonnu

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.2 / 5. Aantal stemmen: 13

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie