Bouwdepot, hoe werkt het? Ontdek de regels en hoe u er gebruik van maakt

Een bouwdepot is een belangrijk onderwerp tijdens een hypotheekgesprek. Hoe werkt een bouwdepot? Hoe kunt een bouwdepot aanvragen? En kunt u voor mij een bouwdepot berekenen? Allemaal goede vragen wanneer u wilt gaan klussen aan uw (nieuwe) woning. Voor de verbouwing of bouw van een nieuw huis heeft u veel geld nodig. Dit geld kunt u lenen bij een hypotheekverstrekker. In dit artikel leest u hoe dit precies in z’n werk gaat.

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een onderdeel van uw hypotheek. Het geld staat in een potje. Op deze aparte rekening staat de lening die bedoeld is voor het bouw van een nieuwe huis bij nieuwbouw of de kosten van de verbouwing van uw bestaande woning. De geldverstrekker heeft een bepaald bedrag geleend. Het bedrag staat voor een maximale periode – meestal twee jaar – vast op de depotrekening. Zodra u kosten voor de nieuwe keuken, badkamer of van de aannemer ontvangt, kunt u deze rekening declareren. Op die manier wordt de nota met behulp van het bouwdepot betaald.

Hoe werkt een bouwdepot?

Als u een flinke verbouwing van plan bent of u overweegt om een nieuwe woning te kopen. De badkamer wordt vernieuwd of u wilt nieuwe kozijnen en een dakkapel. Dat betekent meer wooncomfort en een verhoging van de waarde van uw woning. De investering hiervan is aanzienlijk. Niet iedereen heeft het geld hiervoor direct beschikbaar uit eigen middelen. Bovendien is lenen gezien de historische lage hypotheekrente enorm aantrekkelijk. De verbouwing wilt u meefinancieren in uw hypotheek. De hypotheek verhogen is een optie. Het geld voor de verbouwing wordt door de aanbieder van de hypotheek in een bouwdepot gestort. Tijdens de verbouwing kunt u de gewenste bedragen uit het bouwdepot halen door een declaratie in te dienen. Een hypotheekadviseur van Bliss helpt u graag met het berekenen van de maximale hypotheek inclusief een bouwdepot. Een bouwdepot met hypotheek berekenen, is een vak apart. Laat u hierover goed adviseren.

Wat zijn de voorwaarden?

Er zijn belangrijke spelregels die aan bouwdepot verbonden zijn. De voorwaarden zijn mogelijk een belangrijk aspect bij het vergelijken en vinden van een passende hypotheek. Het is verstandig om met de voorwaarden van te voren rekening te houden. Wat is de hoogte van het bouwdepot, welke vergoeding ontvangt u aan depotrente en voor welke periode is dit van toepassing? Zo maar een paar voorwaarden. Wanneer u een woning koopt, is een belangrijke regel dat de hypotheek niet hoger mag zijn dan 100% van de marktwaarde na verbouwing die officieel door een taxateur is vastgesteld. In het taxatierapport zal daarom een marktwaarde voor en een marktwaarde na verbouwing te lezen zijn. Is de verbouwing bedoeld voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen? Dan is er sprake van verduurzamen. In deze situatie mag u 106% van de marktwaarde van de woning lenen. Meestal is het bedrag wat in het bouwdepot zit twee jaar geldig. Tot 2 jaar na een hypotheek afsluiten, kunt u gebruik maken van het depot.
Wanneer u na deze periode nog geld over heeft en dit bedrag nog heeft gebruikt, wordt het totaal volledig op de hypotheek afgelost. Het is ook mogelijk om zelf het bouwdepot op te zeggen. Dat is mogelijk wanneer de plannen voor de verbouwing zijn veranderd of als het depot helemaal op is.

Wat zijn de veranderingen sinds 2018?

Vanaf 2018 is er een belangrijke verandering gekomen. Hierdoor is de maximale hypotheek afhankelijk van 100% van de woningwaarde en de verbouwing. Wanneer u bijvoorbeeld maximaal 300.000,- euro mag lenen en u heeft een nieuw huis gevonden waar een flinke verbouwing nodig is van 40.000 euro. In dat geval mag de marktwaarde van de woning niet meer zijn dan 260.000 euro zijn. Handig om hierover voordat u een huis gaat zoeken, laat informeren.

Wilt u een bouwdepot aanvragen?

Bent u benieuwd wat u aan hypotheek kunt krijgen en hoeveel aan bouwdepot u kunt lenen? Neem dan contact met ons op. Een bouwdepot aanvragen? Plan gratis een belafspraak in.

Gratis intake gesprek

Bliss Hypotheekadviseurs biedt u een gratis intakegesprek aan met 1 van onze adviseurs.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Onafhankelijke begeleiding

Gratis afspraak aanvragen Maak een gratis belafspraak! 085-0470222
 

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.4 / 5. Aantal stemmen: 113

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie