Kavel kopen om huis op te bouwen, waar moet u rekening mee houden?

De huizenmarkt is aardig overbelast en er wordt aardig op los geboden. U kunt ook op een andere manier aan uw droomhuis komen. Heeft u al eens gedacht aan een kavel kopen en zelf uw droomhuis bouwen? In dit artikel geven we aan wat er allemaal komt kijken bij een kavel kopen.

Waar gaat u een kavel kopen?

Belangrijk is om allereerst te bepalen waar u wilt gaan wonen. Is dat in de randstad of juist in de polder. De gemeente heeft soms een aanbod van kavels. Informeer hier dan gerust naar. U kunt ook een makelaar of projectontwikkelaar vragen voor u naar een kavel uit te kijken. Op internet kun je op zoek gaan naar een kavel.

Wie gaat er voor u bouwen?

Bij het bouwen van een woning zijn er drie scenario’s mogelijk. Zelfbouw, in groepsverband of co-creatie samen met een projectontwikkelaar.

Zelfbouw

Zelfbouw wordt ook wel particuliere opdrachtgeverschap genoemd of wel PO. U geeft in het geval van zelfbouw ‘zelf’ dus particulier de opdracht voor de bouw. U geeft de opdracht aan een architect en een aannemer, om uw droomwoning te bouwen.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap of wel CPO is niets meer dan in groepsverband een wooncomplex opzetten. Dit doet u allemaal particulier maar met elkaar. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een groep mensen die een leegstaande oude school gezamenlijk op kopen. Samen zullen ze het gebouw om laten bouwen tot een wooncomplex. In deze gevallen is het vaak gebruikelijk om een projectleider en technisch inspecteur in te huren. Deze personen zullen dan de gehele (ver) bouw (ing) begeleiden. Op deze manier voorkom je ruzie onder de groep opdrachtgevers.

Mede-opdrachtgeverschap

Mede-opdrachtgeverschap of MO is eigenlijk een tussenvorm van bovengenoemde mogelijkheden. In dit geval is er een samenwerking tussen de opdrachtgever en de toekomstige bewoners van de woning. De toekomstige bewoners hebben veel inspraak in hoe de bouw gaat worden, maar er is wel een opdrachtgever.

Wat gaat u laten bouwen?

Wanneer u heeft besloten waar u wilt gaan wonen, en op welke wijze u de bouw gaat realiseren. Komt de vraag wat wilt u laten bouwen. Hoe komt de droomwoning eruit te zien, hoe moet de tuin indeling zijn en heeft de badkamer een ligbad of sauna. Uiteraard kunt u dit allemaal het beste bespreken met de architect en/of aannemer.

Belangrijk is wel om van te voren te kijken naar de randvoorwaarden die gesteld zijn aan de kavel. Mochten er beperkingen of aanmerkingen zijn over bepaalde bouwzaken dan zijn deze verwerkt in de uitgiftevoorwaarden of in de koopovereenkomst. Naast deze punten kan het ook zijn dat de gemeente bepaalde voorwaarde stelt aan het bouwen van woningen. Het is dus belangrijk om dit ook op te vragen alvorens u de bouwtekeningen laat maken.

Kopen van de bouwgrond

Eindelijk is het dan zover u heeft uw droomkavel gevonden op de juiste plek. Maar hoe kunt u deze kavel kopen. Om te beginnen kunt u een optie nemen op de kavel. In sommige gevallen wordt er een loting gedaan, zeker wanneer er meerdere gegadigden zijn. In dit geval kan het zijn dat u wordt uitgenodigd voor een verkoopgesprek.

Mocht dit gesprek zo goed verlopen of wordt u ingeloot dan kunt u uw handtekening gaan zetten onder het optiecontract. Het is van belang dat u na tekenen alles gaat regelen voor de bouw en de financiering. Wat daar allemaal bij komt kijken leest u hier.

De definitieve koop rond maken

Belangrijk is om de bouwtekeningen rond te hebben. Als u deze in uw bezit heeft dan kunt u gaan informeren bij diverse aannemers naar de kosten en daarbij horende offertes. Als dit rond is moeten de bouwplannen nog langs een inspectie voor goedkeuring dit heet de welstandscommissie. Dit kan een paar maanden in beslag nemen. Is deze hobbel genomen en bent u door de commissie op akkoord gezet dan moet er nog een bouwvergunning aangevraagd worden. Heeft u deze ook in uw bezit dan kan de bouw van uw droomwoning gaan beginnen.

Interesse?

Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen in het kopen van een bouwkavel dan kunnen wij u hiermee helpen. Wilt u liever eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan bereken wij die vrijblijvend voor u.

Gratis intake gesprek

Bliss Hypotheekadviseurs biedt u een gratis intakegesprek aan met onze zelfbouwspecialist.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Onafhankelijke begeleiding

Gratis afspraak aanvragen Maak een gratis belafspraak! 085-0470222
 

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.8 / 5. Aantal stemmen: 8

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie