Jullie staan ingeschreven voor een nieuwbouwwoning en jullie zijn ingeloot. Yes denkt u dan maar nu gaat u te maken krijgen met de koop-/aannemingsovereenkomst. Dit zijn hele belangrijke documenten waar heel goed naar gekeken moet worden, voordat jullie de handtekening eronder zetten. In dit artikel lees de tips en aandachtspunten, zodat jullie goed weten wat er allemaal in staat en wat belangrijk is om op te letten.
Wat is nou eigenlijk een koop-/aannemingsovereenkomst?
Eigenlijk zijn het twee overeenkomsten. Om te beginnen, is het de koopovereenkomst van het stuk grond dat jullie hebben gekocht en de andere de overeenkomst die jullie aangaan met de aannemer die de woning gaat bouwen. Wanneer jullie de handtekening onder deze overeenkomsten hebben gezet gaat de aannemer voor jullie aan het werk, en is de grond van jullie door het kavel te kopen. Voordat jullie tekenen, is het belangrijk om naar een aantal punten te kijken.
Klopt de prijs van het werk en kavel in de koop-/aannemingsovereenkomst?
Een belangrijk aspect van de koop-/aannemingsovereenkomst is uiteraard de prijs. Het gaat natuurlijk niet om een pakje boter. Let dan ook goed op of de juiste prijs van het kavel is opgenomen en dat ook de juiste aannemingskosten zijn vermeld. Bij de letter A staan de grondkosten. Bij de letter B staan de kosten voor aan het werk zetten van de aannemer.
Welke garantie hebben jullie dat de woning er ook daadwerkelijk komt?
Jullie hebben een overeenkomst en als alles goed is tekenen jullie deze, maar wat gebeurt er als de aannemer onverwacht het faillissement moet aanvragen? Hoe zit het dan met de bouw van jullie woning? Jullie kunnen dit risico afdekken en goede bescherming gebruiken. Kijk goed of er in de overeenkomst een garantie- en waarborgregeling is opgenomen. Met deze regeling zijn jullie er zeker van dat de woning wordt afgebouwd. Jullie zullen dan een waarborgcertificaat ontvangen, wees er wel zeker van dat jullie deze in bezit hebben voordat jullie de afspraak bij de notaris hebben.
Wees kritisch met het contract lezen
In de contracten staat exact beschreven wat jullie gaan kopen. De kans is groot dat de overeenkomst niet heel gedetailleerd is. Wat betekent dat de aannemer veel vrijheid heeft. Jullie kunnen de contracten laten aanscherpen als jullie alles wat gedetailleerder op papier willen hebben staan. In de koop-/aannemingsovereenkomst wordt vaak verwezen naar extra documenten. Deze zijn ook onderdeel van de overeenkomst die jullie zullen aangaan.
Hoe groot is het perceel dat jullie kopen?
We spreken in het geval van de nieuwbouwgrond, over het perceel. Op het perceel komt jullie woning te staan. In de overeenkomst is een circa-maat opgenomen. Hoe groot jullie perceel daadwerkelijk is, staat er niet in vermeld. Wel moet er in de overeenkomst een vergoeding zijn opgenomen. De vergoeding krijgen jullie wanneer de werkelijke afmetingen van het perceel afwijken van de in de overeenkomst opgenomen circa-maat.
Wat is de duur van de bouw?
Het is natuurlijk fijn om te weten hoelang de bouw van jullie woning gaat duren. De makelaar heeft jullie in de verkooppresentatie een prognose van de bouw gegeven. Let er wel op dat dit niet de bouwtijd is. De bouwtijd is de tijd die de aannemer heeft om zijn werk af te hebben. Deze tijd is contractueel vastgelegd. Overtreed de aannemer deze tijd, dan kan het zijn dat er in de overeenkomst een vergoeding is opgenomen die jullie zullen ontvangen voor elke dag dat de bouw langer zal duren.
Willen jullie meerwerk of juist minder werk dan afgesproken?
Vinden jullie de badkamer toch niet bij jullie passen en hebben jullie liever een andere? Dan spreken we bij een nieuwbouw woning over meerwerk. Laten jullie liever dingen weg bijvoorbeeld in de keuken dan is dit minderwerk. Het is belangrijk dat jullie voor tekenen goed op de hoogte zijn van de prijzen die meer of minderwerk met zich meebrengt. Het zou heel vervelend zijn als jullie achteraf onverwachte kosten krijgen.
De ontbindende voorwaarden van de koop-/aannemingsovereenkomst, bescherm uzelf tegen risico’s.
De ontbindende voorwaarden zijn misschien wel de belangrijkste afspraken rondom de koop van een huis, zowel voor nieuwbouw als een bestaande woning. Nadat jullie de overeenkomst hebben getekend dan is er een wettelijke bedenktijd van 3 tot 7 dagen. Uiteraard kunnen jullie niet in deze korte tijd de financiering van de woning rond krijgen. In dit geval is het belangrijk om te kijken naar de termijn van ‘onder voorbehoud van financiering’. Dit wordt ook wel het financieringsvoorbehoud genoemd. In deze afspraak gaat het erom dat de overeenkomst kan worden ontbonden als de financiering niet rond komt. Kijk dus goed naar de voorwaarden bij het lezen van het nieuwbouwcontract.
Uitstellen van de voorwaarden
In de overeenkomst wordt gesproken over opschortende voorwaarden, dit betekent dat de overeenkomst kan worden uitgesteld. Bij nieuwbouw woningen heeft dit vaak te maken met het feit dat er eerst een aantal woningen verkocht moeten zijn, alvorens de bouw gaat beginnen. Bij nieuwbouw zijn de opgeschorte voorwaarden dan het minimaal aantal verkochte woningen.
Lees de bijzondere bepalingen goed na.
Bijzondere bepalingen kunt u eigenlijk ook wel vergelijken met de kleine lettertjes in een contract. Dit kunnen allerlei dingen zijn. Denk aan een bepaalde kleur van uw woning, of de tuin die een bepaalde uitstraling moet hebben zodat de gehele straat hetzelfde eruit blijft zien. Lees deze allemaal goed door. Zo komt u niet achter verrassingen na de koop.
Kloppen de rentes?
Jullie zullen een hoop geld aan rente kwijt zijn, niet alleen de hypotheekrente maar ook aan de bouwrente. Het is dan wel heel belangrijk dat de cijfers kloppen. Controleer goed of de rentepercentages kloppen met hetgeen jullie van te voren hadden doorgekregen. Het gaat jullie anders een hoop extra geld kosten.
Zijn jullie klaar om jullie handtekening te zetten?
Alle punten waarop jullie moeten letten zijn aan bod gekomen. Het is uiteraard verstandig om nog de documenten aan jullie hypotheekadviseur voor te leggen. Extra ogen zien altijd meer. Zien jullie geen bijzonderheden en de adviseur ook niet dan kan er getekend en geproost worden. het begin van jullie droomwoning is gerealiseerd. Nu is het aan de aannemer om te gaan bouwen.
Gratis intake gesprek
Bliss Hypotheekadviseurs biedt u een gratis intakegesprek aan met onze nieuwbouwspecialist.
- Gratis Intake
- 7 dagen per week bereikbaar
- Voordelige en vaste tarieven
- Onafhankelijke aankoopbegeleiding