Hypotheek zelfbouw: alles over de financiering regelen bij een huis bouwen

Wanneer u onderzoek doet naar een zelfbouw hypotheek, komt u erachter dat dit niet zo simpel is. In dit artikel zullen we dieper ingaan op een hypotheek voor het huis dat u nog moet laten bouwen.

Welke kosten komen bij een zelfbouw hypotheek kijken?

Een hypotheek op een huis dat u gaat laten bouwen is zeker mogelijk. Het is wel belangrijk dat u een aantal zaken goed op orde heeft, zoals de benodigde documenten, hieronder leest u hier meer over.

Kosten voor plannen van zelfbouw

Voordat de bouw van de woning gaat beginnen, worden er al kosten gemaakt. Dit noemen we plankosten. Hieronder vallen alle kosten die gemaakt worden voordat de bouw definitief van start gaat. Deze kosten moet u zelf voorschieten. Denk bijvoorbeeld aan de bouwvergunning. Deze is nodig om het hele plan überhaupt te laten beginnen, zonder vergunning kunt u geen woning bouwen.

Stichtingskosten

Wanneer u de koopovereenkomst voor de grond het getekend, kan de hypotheek afgesloten worden. Vanuit de hypotheek worden alle kosten betaald, die te maken hebben met de bouw van de woning. Al deze kosten bij elkaar noemen we stichtingskosten. Deze kosten kunnen in verschillende groepen worden verdeeld: Grondkosten, hieronder vallen de kosten van de kavel en de eigendomsoverdracht. De bouwkosten zijn alle kosten van de aannemer die te maken hebben met de bouw van de woning. Bijkomende kosten, is een ruim begrip. Hierbij moet u denken aan de aansluitkosten op het riool, gas, elektra en vergoeding van de architect. Uiteraard kunnen hieronder nog meer kosten vallen. Het kan ook zijn dat u meerwerk, zoals een nieuwe badkamer en keuken, wilt meefinancieren.

Zelfbouw hypotheek

Bij de aanvraag van de zelfbouw hypotheek kijkt de bank naar twee zaken. De eerste is bij elke aanvraag gelijk. Bent u in financieel in staat om de hypotheek terug te betalen. In het geval van een zelfbouw gaat de bank kijken naar de woningwaarde. De bank laat dit over een een taxateur. Omdat de woning er nog niet staat, zal dit moeten gebeuren vanuit de bouwtekeningen en de koopovereenkomst. Dit betekend dat u dit allemaal in uw bezit moet hebben alvorens de hypotheekaanvraag.

Benodigde documenten voor een zelfbouw hypotheek

Naast de standaard documenten die bij elke aanvraag behoren moet u nog extra documenten aanleveren bij een zelfbouw hypotheek. Hieronder kunt u lezen wat u moet aanleveren;

  • Een kopie van de ondertekende koopovereenkomst. Let op deze moet door alle partijen zijn ondertekend. Heeft u deze niet dan moet u kunnen aantonen dat u een optie heeft op de bouwgrond.
  • Een kopie van de ondertekende koopovereenkomst voor de bouw. Let op dat hieruit duidelijk moet worden dat er een waarborgcertificaat is. Dit is nodig om de bouw af te krijgen wanneer de aannemer failliet zou gaan.
  • Afbouwgarantie, naast het feit dat dit in de koopovereenkomst is verwerkt, moet u hierover ook een certificaat ontvangen. Het kan ook zijn dat de aannemer over een bouw keurmerk bezit. In dit geval is hij aangesloten bij Stichting GarantieWoning, en bent u zeker van de afbouw van de woning wat er ook gebeurt met de aannemer.
  • Het bestemmingsplan. Het is belangrijk dat deze op woongebied staat. Controleer dit goed. Anders kunt u niet in de woning gaan wonen wanneer deze klaar is.
  • Bodemonderzoek, als bewijs dat de grond geschikt is om op te bouwen moet u een bodemonderzoek laten plaatsvinden. Het resultaat hiervan moet u ook aanleveren.
  • Indien er sprake is van erfpacht, levert u deze informatie ook aan. Dit is dus niet verplicht.

Het kan zijn dat de geldverstrekker meer informatie wil ontvangen. Uw hypotheekadviseur kunt u hierover informeren.

De hypotheek is rond en dan?

De koopovereenkomst is getekend, en de hypotheek is rond maar wat dan? De hypotheek komt in een zogenoemde bouwdepot te staan. Vanuit deze pot wordt de gehele bouw gefinancierd, tot de woning klaar is en jullie er kunnen gaan wonen.

Heeft u nog vragen over zelfbouw of wilt u uw mogelijkheden vrijblijvend laten berekenen dan helpen wij u daar graag bij.

Gratis intake gesprek

Bliss Hypotheekadviseurs biedt u een gratis intakegesprek aan met onze zelfbouwspecialist.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Onafhankelijke begeleiding

Gratis afspraak aanvragen Maak een gratis belafspraak! 085-0470222
 

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie