Bestemmingsplan, wat is het en wat kunt u ermee?

Wanneer u van plan bent om zelf een woning te gaan bouwen of uw bestaande woning wil gaan verbouwen, krijgt u hiermee te maken. Maar wat heeft u er eigenlijk aan? In dit artikel gaan we hier antwoord op geven.

Bestemmingsplan, wat is het?

Een bestemmingsplan is een beleidsplan, dat de gemeente heeft opgesteld. Hierin staat beschreven wat u met het pand mag doen. U kunt een bestemmingsplan zien als een handleiding waarin staat waar in de gemeente zich winkels mogen vestigen, woningen mogen staan of welk deel van de gemeente geschikt is bevonden voor bedrijven. Op deze manier kan er worden gehandhaafd hoe de gemeente is ingericht.

Bestemmingsplan, wat staat erin?

In het bestemmingsplan staat beschreven wat de gemeente voor bedoelingen heeft met de genoemde gebieden. Ook zijn er voorwaarde opgenomen in het bestemmingsplan, dit zijn de regels waar u zich aan moet houden wanneer u iets gaat bouwen of verbouwen in de gemeente van dien. Om duidelijk te hebben wat de indeling van de grond is binnen de gemeente, is er ook een plankaart opgenomen in het bestemmingsplan.

De voorwaarde van het bestemmingsplan

Hierboven hebben we al aangegeven wat u terug kunt vinden in het bestemmingsplan, waaronder de voorwaarden. Hieronder vallen onder andere:

  • Wat er waar binnen de gemeente gebouwd mag worden, denk aan de woningen, kantoren en winkelpanden.
  • Hoe hoog een gebouw mag zijn
  • De bestemming van het gebouw. Mag u hierin wonen of alleen een bedrijf huisvesten.
  • Waar de wegen en paden moeten lopen
  • Welke delen zijn bedoeld voor de groenvoorziening
  • Hoeveel er gebouwd mag worden op een bepaald stuk grond

Het doel van een bestemmingsplan

Het bestemmingsplan is bedoeld voor het voorkomen van wild bouw (iedereen zomaar zelf gaat bouwen) en het in balans houden van de groenvoorziening. Daarnaast kunt u als bewoner van de gemeente, nakijken welke plannen de gemeente heeft.

Elke tien jaar wordt het bestemmingsplan vernieuwd, zo blijft u op de hoogte van de veranderingen binnen de gemeente.

Waar kunt u het bestemmingsplan van uw woning terugvinden?

U kunt het bestemmingsplan van uw woning zowel digitaal als in een papieren versie inzien. Op de website Ruimetelijkeplannen.nl kunt u alle bestemmingsplannen van Nederland online inzien. Uiteraard moet u voor de papieren versie naar het gemeentehuis. Voordat u begint met een verbouwing is het verstandig om het bestemmingsplan van uw woning op te zoeken, zo weet u wat wel en niet mag.

Wanneer een wijziging of vernieuwing in een bestemmingsplan heeft plaatsgevonden, kunt u dit over het algemeen terug vinden in de krant van de gemeente.

Het bestemmingsplan van uw woning laten wijzigen

Indien u plannen heeft met uw woning die niet in het bestemmingsplan staan beschreven, kunt u een wijziging aanvragen. Dit verzoek dient u in bij de gemeente. Hier zitten echter wel kosten aan verbonden, die per gemeente verschillen.
In de meeste situatie wordt het bestaande bestemmingsplan dan aangepast. Is uw verzoek erg groot, dan kan het zijn dat het gehele plan vernieuwd moet worden. Welke van de twee het wordt bepaald de gemeente.

Laat u goed informeren

Overweegt u een aanpassing in het bestemmingsplan vanwege een verbouwing of wilt u een woning laten bouwen. Dan is het belangrijk dat u financieel alles goed geregeld heeft.

Interesse?

Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen in het verbouwen of bouwen van een woning, dan kunnen wij u hiermee helpen. Wilt u liever eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan bereken wij die vrijblijvend voor u.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie