Voorlopig koopcontract, waar moet u op letten?

Wanneer u een woning koopt, moet dit altijd schriftelijk worden vastgelegd. Hiervoor tekenen zowel u als koper als de verkopende partij. Dit contract wordt een koopovereenkomst , voorlopig koopcontract of koopakte genoemd, maar waar moet u nu op letten. In dit artikel gaan we hier verder op in.

Tip 1: Voorlopig koopcontract, laat u niet voor de gek houden met deze term

Een voorlopig koopcontract is een bindend contract. Wettelijk gezien heeft u na het tekenen van het contract 3 dagen om u te bedenken, ook wel bedenktijd genoemd. Bijna altijd is er ook een stukje over ontbindende voorwaarden opgenomen in het contract, dit wilt zeggen dat wanneer u de financiering van uw hypotheek niet rond krijgt u de koop kunt verbreken. U kunt zelf ook punten toevoegen aan het contract, altijd handig wanneer u toevoegingen aan de koop wilt toepassen of een termijn wilt leggen aan de verloop van ontbindende voorwaarden.

Tip 2: Contract verbreken kost een hoop geld

Wanneer de wettelijke bedenktijd van drie dagen is verlopen, kan het voorkomen dat u toch van de koop wilt afzien. Indien u het verbreken niet kunt regelen op grond van de financiering, dan betaald u 10% van de verkoopprijs. Dit is niet zomaar een klein bedrag. Indien u op voorhand al weet dat u een langere bedenktijd nodig heeft, laat dit dan vastleggen in het koopcontract. Op deze manier voorkomt u hoge kosten. Een hypotheekadviseur kan u hierbij altijd helpen. Om te voorkomen dat u gebruik moet maken van de ontbindende voorwaarden, is het verstandig om op voorhand een vrijblijvende berekening te laten maken. Op deze manier weet u wat uw financiële mogelijkheden zijn. Let wel op: Ontbindende voorwaarden, betekent niet dat u binnen de drie dagen makkelijk het contract kan stopzetten. U moet echt kunnen aan kunnen tonen dat u bij twee verschillende geldverstrekkers geen hypotheek kunt verkrijgen of dat er verborgen gebreken in de woning zitten. Dit moet u altijd schriftelijk kunnen aantonen.

Tip 3: Alleen kopen bij voldoende ‘eigen’ financiële middelen

Eigenlijk is het hier boven al aardig benoemd, maar zeker niet onbelangrijk. In de praktijk werkt het zo dat u eerst een koopcontract moet bezitten voordat u de hypotheek rond kunt maken. Let er dan wel goed op dat u laat vastleggen in het contract dat u de koop alleen laat plaatsvinden bij het rondkrijgen van de financiën. Dit wordt in het contract onder voorbehoud van financiën genoemd, en staat standaard opgenomen in elk contract. Belangrijk is dat u hier ruim de tijd voor neemt, en zelf enkele maanden kan duren. Laat dit dan ook zeker vastleggen, onder de ontbindende voorwaarden.

Tip 4: Verborgen gebreken constateren

Waarschijnlijk was u bij het bezichtigen van de woning direct verliefd. Doordat u de woning heel graag wilt hebben, kan het zijn dat u anders naar de woning kijkt, dan u normaal zou doen. Het is dan ook verstandig om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Op deze manier weet u precies wat de mankementen van de woning zijn, en welke kosten dit met zich mee gaat brengen. Het is dan ook verstandig om dit in het contract vast te zetten. Er komt dan in te staan dat u van de koop afziet wanneer er verborgen gebreken worden geconstateerd. Dit valt onder de ontbindende voorwaarden.

Tip 5: Neemt u spullen uit de woning over voeg de afspraken toe aan het contract

Heeft u mondeling afgesproken dat er roerende goederen zijn, die in de woning achterblijven na de verkoop, dan is het belangrijk dit toe te voegen aan het voorlopige koopcontract. Al deze goederen stelt u op in een lijst met de eventuele kosten hiervan. Deze lijst wordt uiteindelijk toegevoegd en is na tekenen bindend. Denk bijvoorbeeld aan de mooie houten vloer, of de opmaat gemaakte gordijnen.

De verkoper wil graag duidelijk hebben dat u de woning daadwerkelijk gaat kopen. Om hier een garantie vanaf te geven wordt er vastgelegd dat u 10% van de koopsom betaald bij het afzien van de koop. Aangezien dit percentage een behoorlijk bedrag is wat u niet zomaar in uw bezit heeft, is er een mogelijkheid om een bankgarantie af te sluiten. Hiervoor betaald u 1% van het benodigde bedrag aan premie.U betaalt uiteindelijk wel het gehele bedrag terug. Heeft u de 10% wel en staat u zelf hiervoor garant dan spreken we over een waarborgsom, en heeft u geen bankgarantie nodig.

Tip 6: Let op de kleine lettertjes in het voorlopige koopcontract

Het is niet de leukste bezigheid bij het kopen van de woning, maar misschien wel de belangrijkste. Het nalopen van het voorlopige koopcontract en met name de ‘kleine’ lettertjes. Een foutje in het contract zorgt er namelijk voor dat het contract niet geldig is. Tip: Laat uw hypotheekadviseur het contract met u na lopen, dit voorkomt (grote) problemen.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie