Hypotheek zonder vast contract en de mogelijkheden

Om direct met het goede nieuws te beginnen: een hypotheek zonder vast contract krijgen, behoort zeker tot de mogelijkheden. Vooral wanneer u al drie jaar achter elkaar heeft gewerkt of een beroep hebt met perspectief op de arbeidsmarkt. En anders is een hypotheek vaak met een aanvullende verklaring van uw werkgever of uitzendbureau mogelijk. In dit artikel kunt u er achter komen of een hypotheek zonder vast contract ook voor u te verkrijgen is.

Alles over een hypotheek regelen zonder vast contract

 1. Wij helpen u bij het aanvragen van een hypotheek zonder vast contract
 2. Het belang van een intentieverklaring
 3. Beroep met kansen op de arbeidsmarkt
 4. Als u nog in de proeftijd van uw contract zit
 5. Hypotheek met flexibel contract: uw recht op een perspectiefverklaring
 6. Geen vast dienstverband én geen intentie- of perspectiefverklaring?

 

Wij helpen u bij het aanvragen van een hypotheek zonder vast contract

Een hypotheek zonder vast contract aanvragen is dus mogelijk. Sterker nog: dat vinden wij een mooie uitdaging. Want wij snappen hoe het werkt als u geen vast contract heeft doordat u bijvoorbeeld advocaat in opleiding bent of een PhD doet. Maar wel een goed toekomstperspectief heeft. Gelukkig begrijpen sommige geldverstrekkers dat ook. Hoe u dit precies kunt aanpakken, hangt sterk af van uw situatie. Laat u daarom goed adviseren door een van onze hypotheekadviseurs. Wij bespreken de mogelijkheden graag met u en rekenen voor u uit hoeveel hypotheek u kunt krijgen.

Hypotheek zonder vast contract: het belang van een intentieverklaring

Bent u in loondienst en heeft u een tijdelijk arbeidscontract? Dan heeft u vaak een intentieverklaring van uw werkgever nodig. In een intentieverklaring geeft u werkgever aan of hij u in vaste dienst wilt nemen na afloop van uw huidige contract. De geldverstrekker ziet uw inkomen uit uw tijdelijke dienstverband dan als vast, duurzaam en bestendig inkomen.

Beroep met kansen op de arbeidsmarkt

Een hypotheek zonder vast contract kan ook als u een specifiek beroep heeft met goede kansen op de arbeidsmarkt, zoals tandarts of als stagiair bij een advocatenbureau. Ook wanneer u een promotieonderzoek doet of arts in opleiding bent, komt u toch vaak in aanmerking voor een hypotheek. In de praktijk heeft heeft u dan niet altijd een intentieverklaring nodig.

Intentieverklaring op de werkgeversverklaring

Verschil werkgeversverklaring en intentieverklaring

Goed om te weten: een intentieverklaring is niet hetzelfde als een werkgeversverklaring. Het is geen apart document, maar het is een onderdeel van de verklaring van de werkgever. In een werkgeversverklaring licht uw werkgever uw inkomen toe. Op basis van uw werkgeversverklaring en intentieverklaring bepaalt een hypotheekverstrekker of ze uw inkomen zien als een vast en bestendig inkomen en of u in staat bent om uw hypotheeklasten in de komende jaren te betalen.

Krijgt u na uw huidige contract nog een tijdelijk contract? Dan gaat de geldverstrekker uit van het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Dat noemen we ook wel dat uw inkomen wordt ‘geflext’. Er is immers sprake van een flexibel inkomen. Krijgt u een vast contract? Dan kunnen we wel met uw huidige inkomen rekenen. Een huis kopen met een jaarcontract is mogelijk. De wijze waarop uw leencapaciteit wordt bepaald, kan wel enorm verschillen. Wij kunnen u helpen dit in kaart te brengen. Laat ons een berekening maken van uw hypotheek met een tijdelijk contract.

Als u nog in de proeftijd van uw contract zit

Kunt u een hypotheek krijgen in je proeftijd? Dat is lastig. U heeft drie opties:

 1. U kunt een hypotheek aanvragen als uw inkomen niet nodig is, bijvoorbeeld omdat uw partner genoeg verdient.
 2. Uw proeftijd loopt bijna af. Een hypotheekverstrekker kijkt dan naar het contract na uw proeftijd. Let op: u kunt pas een definitieve offerte krijgen na afloop van uw proeftijd. Houd hier rekening mee met uw financieringsvoorbehoud. Ons advies: houd minimaal twee weken aan na afloop van uw proeftijd.
 3. Er zijn geldverstrekkers die uw inkomen wel mee willen nemen door te kijken naar uw gemiddelde inkomen in de afgelopen drie jaar. De manier waarop de aanbieder van de hypotheek dat vaststelt, is te vergelijken met hoe een zzp-hypotheek wordt berekend.

Hypotheek met flexibel contract: uw recht op een perspectiefverklaring

Werkt u met een flexibel contract via een uitzendbureau? Dan kunt u geen intentieverklaring krijgen, maar in sommige gevallen wel een perspectiefverklaring. Deze verklaring vergroot de kans op een hypotheek. Een perspectiefverklaring laat zien dat u een goed vooruitzicht heeft op de arbeidsmarkt. Het uitzendbureau waarvoor u werkt verklaart dat u minstens uw huidige inkomen kunt behouden.

Wanneer komt u in aanmerking voor een perspectiefverklaring?

De hypotheekverstrekker beoordeelt op basis van de perspectiefverklaring en een werkgeversverklaring of het waarschijnlijk is dat u in de toekomst minimaal hetzelfde inkomen kunt verdienen. Om recht te hebben op een perspectiefverklaring moet het uitzendbureau in het register staan van de Stichting Perspectiefverklaring. Goed om even te checken, dat is namelijk niet altijd het geval. Daarnaast moet u:

 • Minstens 1 jaar bij hetzelfde uitzendbureau werken
 • Serieus op zoek zijn naar een woning
 • Twee referenties kunnen overleggen
 • Openstaan voor een persoonlijkheidstest

Kunt u elk puntje afvinken? Dan kunt u de perspectiefverklaring zelf aanvragen bij uw uitzendbureau. Meer informatie vindt u op de website van Stichting Perspectiefverklaring. De verklaring is na ontvangst zes maanden geldig, houd daar dus rekening mee tijdens uw huizenjacht.

Een andere optie: de arbeidsmarktscan

Bent u geen uitzendkracht en heeft u de afgelopen 14 maanden inkomen uit loondienst gehad zonder vast contract? De arbeidsmarktscan kan u helpen om een hypotheek af te sluiten. De scan kijkt niet alleen naar uw huidige arbeidscontract en loon, maar ook naar uw perspectief op de arbeidsmarkt. Ontdek of de arbeidsmarktscan iets voor u is.

Geen vast dienstverband én geen intentie- of perspectiefverklaring?

Soms komt het voor dat uw werkgever of uitzendbureau geen intentieverklaring of perspectiefverklaring kan afgeven. Gelukkig zijn er ook dan nog mogelijkheden. Voor een hypotheek zonder vast contract én zonder zo’n verklaring kijkt de geldverstrekker naar de resterende periode van uw huidige dienstverband. En ook naar wat voor werk u doet en wat u in de afgelopen 3 jaar heeft verdiend. Heeft u een beroep met perspectief op de arbeidsmarkt? Dat vergroot uw kansen.

Benieuwd naar de mogelijkheden op basis van uw persoonlijke situatie? Wij helpen u graag.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 31

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie