Stappenplan huis kopen

Benieuwd welke stappen u moet nemen bij het kopen van een huis? En hoe het aanvragen van een hypotheek eruitziet? In 5 stappen nemen we alles door. Van het bepalen van uw budget tot het ontkurken van de eerste fles in uw nieuwe woning.

In 5 stappen een eigen huis:

Stap 1: Goede voorbereiding op uw huizenjacht

Of het nu een eerste huis wilt kopen of dat het een volgende woning wordt, onze adviseurs helpen u graag op weg.

Bereken uw maximale hypotheek samen met een adviseur

Hoeveel kunt u uitgeven aan een huis? En hoeveel wilt u uitgeven? Belangrijke vragen bij de start van uw huizenjacht. Met behulp van onze adviseurs kunt op dit vlak belangrijke inzichten opdoen.

Oriënterend hypotheekgesprek

Voor een volledig overzicht van uw mogelijkheden maak een een oriënterende (bel)afspraak met een van onze adviseurs. Een oriënterend gesprek is bij ons altijd vrijblijvend. We staan hierbij stil bij:

 • Wie u bent en wat uw woonwensen zijn;
 • Wie wij zijn en hoe wij werken;
 • Uw financiële situatie, een eerste inschatting van uw maximale hypotheek en wat u maximaal aan maandlasten kwijt wilt zijn;
 • Waar u rekening mee moet houden, bijvoorbeeld met verzekeringen;
 • Tips voor de zoektocht naar een woning;
 • Al een bod gedaan of huis gekocht? Dan kunnen we meteen het hypotheekadvies voorbereiden en een vervolgafspraak maken;
 • Een checklist met documenten om uw hypotheekaanvraag voor te bereiden;

Verder lezen in onze Kennisbank

Wilt u zich verder inlezen? Onze Kennisbank staat propvol handige informatie over hypotheken en huizenjagen.

Stap 2: Oriëntatie op de woningmarkt

Met uw budget en leencapaciteit scherp voor ogen kunt u zich serieus gaan oriënteren op de woningmarkt. Onze tip: maak een lijstje van uw woonwensen en ga aan de hand daarvan op zoek. Zoek op huizensites als Funda, Huislijn, Huizenzoeker of Jaap en wandel eens door de wijk waar u graag zou willen wonen. Het kan ook verstandig zijn om een goede aankoopmakelaar in te schakelen, die heeft vaak goede tips voor het zoeken in jouw regio.

Vragen? Uw persoonlijke adviseur staat stand-by

Al tijdens uw zoektocht is uw adviseur altijd bereikbaar voor vragen. Wel zo fijn!

Stap 3: Bieden en onderhandelen

Een huis gevonden dat perfect bij u past? Dan is het tijd om te bieden.

Bied met zekerheid

Hoe doet u een winnend bod op uw droomwoning? Men hoort vaak dat u dan moet bieden zonder voorbehoud van financiering. Maar dat is niet zonder risico’s. Daarvoor heeft Bliss een oplossing: Bieden met Zekerheid. Na een oriënterende hypotheekgesprek en controle van een aantal documenten krijgt u van ons een certificaat met daarop het maximale bedrag waarmee u zonder financieringsvoorbehoud een bod kunt doen op een woning.

Advies bij het bieden

Ook nu kan een aankoopmakelaar handig zijn. Hij of zij geeft advies over de hoogte van uw bod en welke ontbindende voorwaarden belangrijk zijn. Bliss kan u eventueel doorverwijzen naar een betrouwbare makelaar. Of check zelf via Huispedia, het Kadaster of Walter Living wat een realistisch bod zou zijn.

Stap 4: Hypotheekadvies op maat

Voorlopig koopcontract tekenen

Is uw bod op de woning geaccepteerd? Fantastisch! U kunt het voorlopig koopcontract tekenen. Zorg ervoor dat u in ieder geval de datum van de sleuteloverdracht, eventuele ontbindende voorwaarden en de deadline voor de waarborgsom of bankgarantie goed laat vastleggen. Na het tekenen heeft u een wettelijke bedenktijd van 3 dagen. U kunt binnen die termijn alsnog van de koop afzien. Ontdek waar u nog meer op moet letten bij het voorlopig koopcontract.

Taxatierapport op laten stellen

Door naar de financiering van uw droomwoning. Om een hypotheek aan te vragen, heeft u een taxatierapport nodig. We zetten deze graag voor u ingang, zodat deze aansluit bij de gewenste financiering. In het rapport komt de marktwaarde van uw woning te staan. Die heeft u nodig omdat de geldverstrekker wil weten of de woning een goed onderpand voor de lening is. En u mag niet meer dan 100% van de marktwaarde lenen. Het taxatierapport is dus één een van de belangrijkste documenten bij een hypotheekaanvraag en vraag u aan zodra uw bod is geaccepteerd.

Wilt u verbouwen? Geef dit aan met een uniforme verbouwingsspecificatie. De taxateur bepaalt dan namelijk de verwachte marktwaarde ná de verbouwing. Onze hypotheekadviseurs kunnen u ondersteunen bij het vinden van een goede taxateur met een scherp tarief.

Hypotheekadviesgesprek voeren

Misschien wel het belangrijkste punt uit ons stappenplan: de zoektocht naar de hypotheek die het best bij u past. Maak een afspraak met uw Bliss-adviseur op het moment dat u een hypotheek nodig heeft. Het voorwerk is al gedaan bij het eerste vrijblijvende gesprek. Tijd voor het echte werk. U zit ongeveer 1 tot 2 uur met uw adviseur om de (digitale) tafel.

Tijdens dit adviesgesprek bespreken we onder andere:

 • Uw persoonlijke situatie nu en in de toekomst op basis van uw financiële positie (inkomen, vermogen, verplichtingen);
 • Welke hypotheekvorm het beste bij u wensen en klantprofiel past;
 • Welke risico’s u bereid bent om te nemen, bijvoorbeeld wat betreft de rentevaste periode;
 • De rentes en voorwaarden van verschillende geldverstrekkers;
 • De exacte berekening van uw maandlasten bij de geldverstrekker van uw keuze;
 • Tegen welke risico’s u zich eventueel moet of juist wilt verzekeren;
 • Fiscale regelingen en tips.

Uw hypotheekadviseur vertelt hoe u zich goed op het gesprek kunt voorbereiden.

Verzekeringen inbegrepen

Ons advies is altijd een volledig advies. We bespreken daarom ook risico’s zoals arbeidsongeschiktheid, overlijden,  de hypotheek na uw pensioen en indien van toepassing de gevolgen van een relatiebreuk. Zijn er verzekeringen nodig? Dan helpen we u ook kosteloos met het afsluiten hiervan.

Bankgarantie nodig?

Ook een bankgarantie kunnen Bliss voor u regelen. We werken samen met Bankgarantie.com.

Aanvragen concept hypotheekofferte

Na het adviesgesprek vraagt uw hypotheekadviseur een concept hypotheekofferte aan bij de geldverstrekker van uw keuze. Deze offerte noemen we ook wel het renteaanbod. Uiterlijk na een paar werkdagen ontvangt y de offerte en kunt u tekenen.

Kom te weten waar u precies op moet letten in de hypotheekofferte.

Acceptatie hypotheekaanvraag door geldverstrekker

Na het tekenen van de concept hypotheekofferte begint het hypotheektraject bij de geldverstrekker om uw hypotheek rond te krijgen. De acceptatie van uw hypotheekaanvraag kan even duren, maar dankzij ons team van razendsnelle hypotheekacceptanten is uw aanvraag vaak sneller rond dan het landelijk gemiddelde.

Onze hypotheekacceptanten bereiden uw aanvraag tot in de puntjes voor. Ontbreken er nog documenten? Dan geven zij dat ruim op tijd aan. Zij vragen de hypotheekofferte van uw keuze aan en u ontvangt zo snel mogelijk een passend voorstel. Vragen? Uw eigen Bliss-adviseur neemt die graag met u door.

Stap 5: Succesvol uw woning gefinancierd!

Definitieve hypotheekofferte

Zodra de geldverstrekker akkoord is, kunt u de bindende offerte met het definitieve hypotheekaanbod tekenen. U heeft twee weken bedenktijd voordat u tekent. Zodra u deze definitieve offerte getekend retour stuurt, is uw hypotheek rond!

Tekenen bij de notaris

Als u de bindende offerte hebt ontvangen, maakt u een afspraak met de notaris. Daar tekent u twee belangrijke documenten: de hypotheekakte en de leveringsakte. Met de hypotheekakte krijgt de geldverstrekker het hypothecair zekerheidsrecht op de woning en u daarmee de lening. Met de leveringsakte bent u officieel eigenaar van de woning. Bij het tekenen hiervan krijgt u ook direct de sleutels van uw nieuwe huis!

Legt u eigen geld in of heeft u een hypotheek met bouwdepot? Bespreek dit dan met uw notaris. En koopt u de woning samen? Dan kunt u bijvoorbeeld ook een samenlevingscontract en eventueel een testament laten opstellen door de notaris.

Prettig wonen en uw hypotheek onderhouden

Tijd om te proosten! En om uw hypotheek te onderhouden. De eerste incasso krijgt u vaak na het verstrijken van een volledige kalendermaand na uw bezoek aan de notaris. Daarom kan het eerste incassobedrag wat afwijken, net als met veel andere abonnementen of verzekeringen.

En dan? Ook in de toekomst kunnen onze hypotheekadviseurs u gewoon blijven helpen. Bijvoorbeeld als u uw hypotheek wilt aanpassen. Of bij een verbouwing of nieuwe woning.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 54

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie