Bankgarantie en huis kopen, lees alles over hoe het werkt

Een bankgarantie is een slim alternatief voor een waarborgsom. Wanneer u een huis koopt, moet u meestal tien procent van de koopsom op de rekening van de notaris storten. Deze waarborgsom is een ‘bewijs’ naar de verkoper toe dat u goed voor uw geld bent. Een optie is om niet uw eigen geld hiervoor te gebruiken. Het regelen van een bankgarantie (ook wel garantiestelling genoemd) is wat de meeste mensen doen.

Waarom een waarborgsom betalen?

Standaard wordt altijd in iedere (concept) koopovereenkomst opgenomen dat een waarborgsom nodig is bij het kopen van een nieuwe woning. De gedachte hierachter is dat de makelaar de verkoper van de woning graag wilt beschermen tegen financiële risico’s. Een voorbeeld hiervan is bij naderhand afzien van de koop. Vrijwel altijd staat er in het voorlopig koopcontract dat er minimaal 10% van de koopsom betaald moet worden. Dat kan worden gezien als een voorschot of aanbetaling en het bedrag zal op de rekening van de notaris moeten worden overgemaakt. Het bedrag staat bij deze partij op een speciale bankrekening, een derdengeldenrekening, in bewaring. Mocht de koop van de woning niet doorgaan, wordt het bedrag aan de verkoper betaald. Hierdoor heeft de verkoper een stuk financiële zekerheid tijdens de spannende periode van het verkopen van de woning. Wanneer de koop wel slaagt, zal de notaris de waarborgsom verrekenen met de totale koopsom op de nota van afrekening.

Wat is een bankgarantie?

Een waarborgsom storten, heeft bij bijna niemand de voorkeur. Als iemand dit bedrag aan eigen geld heeft, is het interessant om het geld aan het werk te hebben en te houden door het goed te investeren. Natuurlijk heeft niet iedereen een dergelijk bedrag van 10% vrij beschikbaar. Als u daarom onvoldoende eigen geld heeft om de waarborgsom te voldoen, is een logische keuze om dit te regelen door het afsluiten van een bankgarantie. Tijdens een traject bij Bliss wordt de aanvraag hiervan voor u verzorgd. Met behulp van een bankgarantie of verzekerd alternatief in de vorm van een garantiestelling zal de bank of verzekeraar garant voor u staan dat de overeengekomen waarborgsom wordt betaald mocht u als koper niet de afspraken en verplichtingen uit het koopcontract nakomen. De kosten van een bankgarantie zijn bij de meeste aanbieders 1% van het bedrag wat u heeft afgesproken. Als u een huis van 375.000,- euro heeft gekocht, zal de bank of verzekeraar voor u garantie staan voor een bedrag van 37.500,- euro. Een bankgarantie kost in dit geval dan 375,- euro.

Voldoende spaargeld aanwezig?

Als u genoeg eigen vrij besteedbare middelen heeft, kunt u dit geld mogelijk nuttiger gebruiken dan voor de waarborgsom. In de situatie dat u geld nutteloos op een spaarrekening met een lage spaarrente (in plaats van een aantrekkelijke belegging) heeft staan, kunt u beter de waarborgsom bij de notaris storten dan de kosten van een bankgarantie te betalen. Mocht u bijvoorbeeld een spaarrente ontvangen en over drie maanden zal de woning bij de notaris passeren. Als u in deze situatie 10 procent van de koopsom overmaakt dan loopt u een beperkt bedrag aan rente mis. Dit bedrag zal veel minder zijn dan de kosten voor een bankgarantie. Bespreek met uw adviseur wat voor u de meest logische keuze is. Vaak is het verstandig om een financiële reserve als persoonlijke buffer aan te houden. Hierdoor kan een bankgarantie kopen toch interessant blijken.

Risico huis kopen en afzien van koop

Het gebeuren dat u wilt afzien van de koop. Hiervoor kunnen natuurlijk allerlei redenen zijn. Wanneer u de koop niet meer kunt ontbinden – door gebruik te maken van de ontbindende voorwaarden uit de koopovereenkomst – zal de verkoper van de woning het volledige bedrag van de waarborgsom ontvangen. De bank of verzekeraar die namens u garant staat, zal wanneer een bankgarantie heeft afgesloten in deze situatie het bedrag aan de notaris overmaken. Vanwege de contragarantie die er is afgesloten, heeft u nu wel een verplichting bij de aanbieder van het financiële product. De schuld zult uiteindelijk toch moeten betalen. Door het checken van het BKR, het onderpand en uw inkomen kunnen risico’s bij het kopen van een huis sterk worden voorkomen. Laat u goed adviseren. Heeft u geen hypotheek nodig, maar wel een losse bankgarantie? Dan kunnen we u hierbij van dienst zijn. Een goedkope bankgarantie aanvragen, kan snel, makkelijk en binnen 24 uur worden geregeld.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.5 / 5. Aantal stemmen: 10

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie