Boeterente, hoe kunt u dit berekenen?

U kunt er bijna niet omheen, dat de hypotheekrente momenteel historisch laag is. Door al deze berichten kunt u best het gevoel krijgen dat u wel erg veel betaalt voor uw huidige hypotheek. Misschien loopt u hierdoor wel met de gedachten om uw hypotheek over te gaan sluiten, maar hoe zit het allemaal met de boeterente bij hypotheek oversluiten. In dit artikel gaan we in op deze vraag.

Snel een antwoord

Heeft u uw boeterente al opgevraagd bij de geldverstrekker? Dan kunt u direct een vrijblijvende berekening laten maken door een financieel adviseur. U weet dan snel of u kunt besparen op uw hypotheek en mee kunt genieten van de gunstige rente.

Boeterente, wat is dit?

Wanneer u eerder uw lopende hypotheek wilt ontbinden dan de afgesproken looptijd, dan moet u uw hypotheekrente afkopen. Dit bedrag noemen we de boeterente, en betaald u wanneer u een groot deel van uw hypotheek gaat aflossen en bij het oversluiten van de hypotheek. In beide situatie loopt de geldverstrekker namelijk inkomende rente mis, en dat moet gecompenseerd worden.

Wanneer u besluit om de boeterente te betalen, dan kunt u dit op twee manieren betalen. De eerste optie is om het bedrag rechtstreeks en direct te betalen, u bent dan direct van de schuld af. De tweede optie is meefinancieren, dit houd in dat u de boete onderbrengt in de nieuwe hypotheek, en gaat u hem gespreid betalen.

Waarom moet u een boete betalen als u gaat oversluiten?

Dit heeft te maken met het feit dat u eerder stopt met het betalen van uw hypotheek dan u had afgesproken, waardoor de geldverstrekker inkomsten misloopt. Doordat u een boete moet betalen aan de geldverstrekker compenseert dit de misgelopen inkomsten. Het voordeel van nu oversluiten is dat de rente nu erg laag liggen, hierdoor bent u over het algemeen alsnog met boete erbij voordeliger uit. Dit komt door het feit dat de lagere hypotheekrente een grotere besparing oplevert dan de boete.

Hoe berekent u de boeterente?

Waar kijkt een geldverstrekker naar voor het berekenen van het boetebedrag. Om tot een bedrag aan boete te komen kijkt de hypotheekverstrekker naar een aantal punten;

  • Uw huidige rentepercentage in verhouding met de actuele rente
  • De duur van de renteperiode die u nog te gaan heeft
  • Uw huidige woningwaarde
  • Uw openstaande schuld aan hypotheek

Regelmatig boeterentes te hoog

Niet altijd gaat het even goed met het bereken van de boeterente. Uit onderzoek is gekomen dat geldverstrekkers jarenlang te hoge boeterentes hebben gerekend. Om te voorkomen dat er hoge boetes worden berekend, die niet in verhouding staan is het mogelijk om actie te ondernemen en hierover een claim en klacht bij de geldverstrekker in te dienen.

Is oversluiten voor u gunstig?

Waarschijnlijk weet u niet of het voor uw situatie gunstig is om over te sluiten. Ziet u oversluiten zeker zitten maar weet u niet wat u met de boete aanmoet? In dit geval kunt u een vrijblijvend gesprek inplannen met een van onze hypotheekadviseurs, zo weet u direct wat uw mogelijkheden zijn.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie