Uw huis financieren met een aflossingsvrije hypotheek was tot januari 2013 mogelijk. Dit was een erg gunstige hypotheekvorm omdat u enkel en alleen hypotheekrente betaalde, en dit was ook nog eens aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Deze regels zijn veranderd, waardoor u kunt besparen bij het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek. Hoe dat kan, leest u hier.
Is een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten?
U heeft jaren geleden een aflossingsvrije hypotheek afgesloten voor uw droomwoning, en u betaalt enkel maar de rente elke maand af. Dat betekend dat u in die jaren niets heeft afgelost waardoor uw lening dus gelijk blijft met het bedrag bij afsluiten. In dit geval is oversluiten voor u vaak heel voordelig. In de meeste gevallen kunt u de aflossingsvrije hypotheek vorm behouden, ook in het geval u overstapt van geldverstrekker. U moet er dan wel rekening mee houden dat bij de meeste geldverstrekkers het aflossingsvrije deel van de hypotheek niet meer dan 50 procent van de marktwaarde van uw woning mag zijn. U betaald dan het overige deel annuïtair af met behulp van een annuïteitenhypotheek.
Waarom zou u een aflossingsvrije hypotheek oversluiten?
Het oversluiten van uw hypotheek kan financiële voordelen met zich meebrengen. U kunt dan gebruik maken van de lagere rente die geldverstrekkers op dat moment hanteren. U moet wel goed beseffen dat niet elke geldverstrekker dezelfde voorwaarden voor het oversluiten hanteren. Over het algemeen willen de meeste geldverstrekkers maximaal 50% van uw woningwaarde aflosvrij financieren. Het kan zijn dat op verzoek dit percentage omhoog kan bij een geldverstrekker, maar we spreken dan wel over de uitzonderingen. De regels zijn tot stand gekomen om de risico’s beperkt te houden, hoe groter het aflossingsvrije deel hoe groter het risico voor de geldverstrekker.
Welke kosten komen bij het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek kijken?
Bij het oversluiten van uw hypotheek komen diverse kosten kijken, u moet hierbij denken aan de kosten voor advies van uw hypotheekadviseur, taxatiekosten, de kosten van de notaris en indien van toepassing de oversluitboete aan uw huidige geldverstrekker. Doordat de rente momenteel historisch laag staat, is het in de meeste gevallen erg gunstig om over te sluiten. U betaald dan wel een boete, omdat uw huidige geldverstrekker inkomen mist, maar vaak is het toch gunstig om uw hypotheek over te sluiten. Een voordeel is dat in de meeste gevallen, u de boete kunt meefinancieren in uw nieuwe hypotheek.
Wat is er anders bij een aflossingsvrije hypotheek in 2020?
Tot aan januari 2013 was het mogelijk om uw woning te financieren met een aflossingsvrije hypotheek. Dit was erg gunstig omdat u de hypotheekrente van uw inkomstenbelasting mocht aftrekken. Op deze manier kon u sparen voor het aflossen van uw hypotheek. Wanneer u in 2020 een hypotheek afsluit, mag u de hypotheekrente alleen van uw inkomstenbelasting aftrekken, als u een annuïtaire of lineaire hypotheek bezit. Simpel gezegd, u kunt alleen aanspraak maken op aftrek van rente wanneer u maandelijks een deel van uw hypotheekschuld betaald en dus doet aflossen.
Wanneer u voor 2013 een aflossingsvrije hypotheek had, geldt er voor u een overgangsregeling. Dit betekent dat u uw aflossingsvrije hypotheek kunt oversluiten en gebruik kunt blijven maken van de hypotheekrenteaftrek.
Wettelijk gezien mag u een aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker. Helaas is het in de praktijk allemaal niet zo makkelijk, de meeste geldverstrekkers staan namelijk niet te springen op aflossingsvrije hypotheken. De meeste geldverstrekkers houden zich aan de regel dat er maximaal 50% van uw huidige woningwaarde aflossingsvrij gefinancierd wordt. Het overige deel van uw hypotheek wordt dan omgezet naar een annuïtaire of lineaire hypotheek. Indien u van deze vorm van hypotheek gebruik maakt, betaalt u minder en blijft u met een lagere woningschuld zitten.
Interesse?
Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen in het oversluiten van uw aflossingsvrije hypotheek dan kunnen wij u hiermee helpen. Wilt u liever eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan bereken wij die vrijblijvend voor u.