Notariskosten hypotheek en uw droomhuis: waarop moet u rekenen?

Heeft u uw droomhuis gevonden? Dan heeft u zich vast al verdiept in hoeveel hypotheek u kunt krijgen en wat de kosten koper zijn. Maar weet u ook al op welke kosten u moet rekenen bij de notaris? In dit artikel zetten we op een rij welke notariskosten u bij het kopen van uw droomwoning kunt verwachten.

Alles over notariskosten:

  1. Check de tarieven van de notaris
  2. Veelvoorkomende notariskosten
  3. Overige kosten die u via de notaris overmaakt
  4. Notariskosten bij hypotheek oversluiten
  5. Welke notariskosten zijn aftrekbaar?
  6. Hoe zit het met de notariskosten in uw situatie?

Check de tarieven van de notaris

U ontkomt er niet aan als u een huis koopt: de notariskosten. De notaris is de enige die bevoegd is om het eigendom van een woning en het afsluiten van een hypotheek rechtsgeldig vast te leggen. De kosten van deze notarisdiensten kunnen echter sterk verschillen.

Het is dus handig om verschillende tarieven te vergelijken en offertes op te vragen. Vraag hierbij altijd om een gespecificeerde offerte, zodat u precies kan inzien wat u krijgt en welk bedrag u daarvoor betaalt.

Wilt u bijvoorbeeld ook een samenlevingsovereenkomst laten opstellen? Geef dat dan al aan bij het opvragen van de offerte of laat ons hierin begeleiden!

Bij Bliss verzorgen we overigens het opstellen van de draagplichtovereenkomst op basis van de gekozen hypotheekconstructie.

Tip: vraag uw hypotheekadviseur om notaristips. Die weet vaak waar de tarieven gunstig zijn voor de dienst die u nodig heeft én of de dienstverlening van goede kwaliteit is.

Notaris bij nieuwbouw

Gaat u voor een nieuwbouwwoning? Dan kunt u in sommige gevallen de notaris niet zelf kiezen, maar krijgt u een zogenaamde projectnotaris toegewezen. Zo’n projectnotaris weet alles over ‘uw’ nieuwbouwproject, waardoor u notariszaken zo soepel mogelijk verlopen.

Het is in theorie wel mogelijk om in dit geval een andere notaris te kiezen voor de hypotheekakte, maar dit raden we af. De leveringsakte en de hypotheekakte moeten namelijk op hetzelfde moment ondertekend worden. Door voor 2 verschillende notarissen te kiezen wordt dit lastig en betaalt u vaak alleen maar extra kosten.

Veelvoorkomende notariskosten

Hieronder vindt u de notariskosten die u in de meeste gevallen kunt verwachten.

1. Leveringsakte: € 600 – € 1.000

De leveringsakte is het document waarmee de woning officieel wordt geleverd en op jouw naam komt te staan. In de leveringsakte staan ook de voorwaarden opgenomen die in de koopovereenkomst zijn vastgelegd.

Als u een bestaande woning koopt, moet u de leveringsakte uit eigen zak betalen. Bij een nieuwbouwwoning betaalt de verkoper meestal de leveringsakte.

2. Hypotheekakte: € 600 – € 1.000

Met de hypotheekakte wordt de hypotheekofferte van de geldverstrekker officieel ondertekend. Het huis waarvan u zojuist eigenaar bent geworden wordt hiermee bezwaard met een hypotheek. Als koper heeft u vanaf dit moment dus een hypothecaire lening op uw naam staan.

U legt hiermee ook vast dat de geldverstrekker het huis als onderpand krijgt, tot de lening is afbetaald. De geldverstrekker mag het huis dus verkopen als u uw hypotheek niet kunt terugbetalen.

3. Samenlevingsovereenkomst (indien nodig): € 300 – € 600

Koopt u een huis samen met uw partner? En bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan is het handig om ook een samenlevingscontract te laten opstellen. Hierin legt u alles vast over jullie gezamenlijke bezittingen, vermogen, en jullie lastenverdeling. U kunt er ook voor kiezen om een verblijvingsbeding in de overeenkomst op te nemen.

Ook dit doet de notaris voor u. Laat u door hem of haar goed adviseren over de inhoud van het samenlevingscontract en eventueel testament(en).

Om te laten vastleggen wat er allemaal in de samenlevingsovereenkomst komt te staan, maakt u meestal nog een aparte afspraak met de notaris. Op basis van dit gesprek stelt de notaris het uiteindelijke samenlevingscontract op. U ondertekent deze vaak samen met de hypotheekakte en leveringsakte.

4. Testament: € 200 – 500 per testament

Het kan handig zijn om hiernaast ook een testament vast te leggen, om bijvoorbeeld zaken over uw privévermogen in op te nemen. Het is hierbij goed om te weten dat een testament voor 2 personen vaak goedkoper is, en u kunt het direct samen met uw samenlevingscontract regelen. Overleg met uw notaris of dit nodig is in jouw situatie.

5. Inschrijfkosten Kadaster: € 75 – € 150

De overdracht van het huis is pas afgerond als de notaris een afschrift van de leveringsakte en hypotheekakte inschrijft bij Kadaster en de openbare registers. U betaalt uw notaris dus ook voor deze dienst. Check van tevoren goed of deze kosten bij de prijs van de aktes zijn inbegrepen, of apart berekend worden.

6. Hypotheekakte overbruggingskrediet: ca. € 200

Sluit u ook een overbruggingshypotheek af, dan rekent de notaris hier extra voor. Voor een overbruggingshypotheek moet namelijk een extra hypotheekakte worden opgemaakt.

7. Wwft poortwachter bijdrage: ca. € 75

Door Europese witwasregels hebben zogenoemde poortwachters een rol bij private misdaadbestrijding gekregen. Hierdoor vragen steeds meer notarissen een bijdrage aan hun cliënten. Het is een vergoeding om goed klantonderzoek te kunnen verrichten.

8. Opstellen koopovereenkomst € 175 en inschrijfkosten

In de regio Amsterdam is het gebruikelijk dat de notaris een koopovereenkomst opstelt. Makelaars hebben met elkaar afgesproken dat de notaris hiervoor de aangewezen partij is. Het kan ook nuttig zijn om de koopovereenkomst in te schrijven in het Kadaster. Mocht u van deze diensten gebruik maken, zullen de kosten op de nota van afrekening vermeld staan.

Overige kosten die u via de notaris overmaakt

De kosten voor de bovenstaande diensten gaan naar de notaris, als betaling voor de uitgevoerde diensten. Maar als koper moet u meer naar de notaris overmaken voor het overdrachtsmoment. De notaris maakt deze bedragen dan namens jou over naar derde partijen. Dit zijn in de meeste gevallen:

1. Waarborgsom (aanbetaling)

Vóór de overdracht bij de notaris maakt u de zogenaamde waarborgsom over. De verkoper vraagt vaak 10% van de koopsom als aanbetaling op de koopsom. Dit kunt u zelf overmaken via de notaris, indien u daarvoor genoeg eigen geld hebt. Financiert u de hele koopsom in uw hypotheek? Dan krijgt u de waarborgsom (na verrekening met de andere kosten) na de overdracht weer terug.

Een andere optie is een bankgarantie stellen: hiermee belooft een geldverstrekker dat de verkoper indien nodig de waarborgsom uitbetaald krijgt. De bankgarantie kost u meestal 1% van de waarborgsom.

Goed om te weten: indien de notaris een zogenaamde negatieve rente moet betalen over de waarborgsom diens rekening, dan worden ook deze kosten aan jou doorberekend.

2. Verrekeningen lasten, heffingen, etc.

De vorige eigenaar van de woning heeft vaak al voor een heel kalenderjaar betaald voor de gemeentelijke belastingen, heffingen en eventuele kosten van de VvE bij het kopen van een appartement. Als koper neemt u deze lasten over vanaf het moment van overdracht.

3. Overdrachtsbelasting

Bij de koop van een huis moet u ook overdrachtsbelasting betalen (tenzij u in aanmerking komt voor de startersvrijstelling). Deze belasting bedraagt 2% van de koopsom als het gaat om de aankoop van een eigen woning. Via de notaris wordt dit bedrag naar de Belastingdienst overgemaakt.

4. NHG

Koopt u een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dat kost u eenmalig 0,60% (in 2023) van uw totale hypotheekbedrag. Dit wordt ook wel de NHG-borgtochtprovisie genoemd. Ook dit bedrag betaalt u via de notaris

5. Taxatie-, advies-, en makelaarskosten

In overleg met de notaris kunt u ook de taxatiekosten, de eventuele hypotheekadvieskosten en kosten voor de aankoopmakelaar via de notaris betalen. De meeste kopers maken dit echter zelf over naar de genoemde partijen.

6. Tolk (indien nodig): € 200 – 300

Is Nederlands niet uw eerste taal? Als jij of uw partner het Nederlands onvoldoende beheerst om de materie bij de notaris te begrijpen, is het verplicht om een tolk in te zetten. Zo kan achteraf nooit worden geclaimd dat een van de partijen niet goed op de hoogte was van de afspraken.

Notariskosten bij hypotheek oversluiten: € 800 – €1200

Ook als je je hypotheek wilt oversluiten heb je een notaris nodig. Bij het oversluiten van een hypotheek kan je rekenen op de volgende kostenposten bij de notaris:

  • Het opstellen van een nieuwe hypotheekakte
  • Aanpassingen in het Kadaster

Welke notariskosten zijn aftrekbaar?

Een deel van de hierboven genoemde notariskosten is eenmalig aftrekbaar bij uw aangifte inkomstenbelasting. Lees hier meer over eenmalig aftrekbare kosten bij aangaan, oversluiten of verhogen van een hypotheek.

Hoe zit het met de notariskosten in jouw situatie?

Elke aankoop en elke oversluitsituatie is anders. Het is daarom altijd verstandig om eerst met uw hypotheekadviseur te checken wat moet laten vastleggen bij de notaris. Zo weet u precies wat u moet vragen wanneer u offertes bij verschillende notarissen gaat opvragen.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 21

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie