Wat de reden ook is, u bent toe aan een nieuwe woning. De kans dat u eerder een nieuwe woning heeft gevonden, dan uw huidige verkocht is vrij groot. Toch kunt u de nieuwe woning al kopen, echter moet u hier wel het een en ander financieel voor regelen. Wat dat allemaal precies inhoudt, vertellen we u in dit artikel.
Nieuwe woning kopen
U hoeft niet direct die leuke woning te laten lopen. Er zijn diverse mogelijkheden die het mogelijk te maken om die leuke woning te koop, zelfs wanneer uw huidige woning nog niet is verkocht.
Inleggen van uw eigen geld
Een van de mogelijkheden is het inbrengen van eigen geld. Dit moet uiteraard wel mogelijk zijn. De geldverstrekker wil er namelijk zeker van zijn dat u de dubbele woonlasten kunt betalen. U moet tenslotte zowel uw huidige hypotheek als de nieuwe hypotheek betalen. U moet daarom kunnen aantonen dat u dit kunt dragen voor de komende twaalf tot vierentwintig maanden. In dit geval moet u dus voldoende eigen financiële middelen hebben.
Hypotheekrenteaftrek voor beide woningen
Twee woningen financieren kan best heftig zijn, gelukkig komt de Belastingdienst hierin wel tegemoet. U heeft namelijk een bepaalde periode recht op hypotheekrenteaftrek voor allebei uw woningen. Dit geldt voor het jaar waarin u uw oude woning verkoopt plus drie jaren erbij gerekend. Na deze drie jaar ziet de Belastingdienst de hypotheek op uw nieuwe woning als een lening, en stopt de belastingaftrek.
Overbruggingshypotheek
Wanneer u niet de financiële middelen bezit of deze manier van financieren niet ziet zitten, is financieren met de overwaarde van uw huidige woning ook een optie. Echter zult u nu denken maar mijn woning is nog niet verkocht. In deze situatie is een overbruggingshypotheek dan een oplossing. Een overbruggingshypotheek is een lening die u tijdelijk aangaat, eigenlijk over de periode waarin u nog niet bij de overwaarde van uw woning kunt, dus een overbruggingsperiode.
De voorwaarden en de looptijd voor een overbruggingshypotheek verschillen echter per geldverstrekker. Over het algemeen kunt u er vanuit gaan dat deze lening voor een tot twee jaar kan worden afgesloten. Een van de voorwaarde zou wel kunnen zijn, dat de geldverstrekker een tijdelijk koopcontract ontvangt voor de verkoop van uw oude woning.
Situatie met onderwaarde van de woning
We hebben tot nu toe alleen het scenario van overwaarde besproken, echt kan het zijn dat u geen overwaarde op de huidige woning heeft maar juist onderwaarde. In deze situatie kan de geldverstrekker het u vrij lastig maken, door dan maar 90% van de woningwaarde minus de uitstaande hypotheek. Hierbij zijn wel uitzonderingen. Een hypotheekadviseur kan u in deze situatie het best passende advies geven.
Tijdelijk verhuren van uw oude woning
De woning leeg laten staan terwijl u in uw nieuwe woning bent getrokken is eigenlijk vrij zonde, naast het feit dat de hypotheek gewoon betaald moet worden. In deze situatie is het tijdelijk verhuren van de woning een optie. Doordat hier nog wat haken en ogen aan zitten is het verstandig om dat te verhuren op grond van de leegstandwet. U heeft onder andere toestemming nodig van de geldverstrekker om te verhuren. Een huurder heeft namelijk bepaalde rechten, waardoor hij of zij er niet zomaar uitgezet kunnen worden. Informeer hier altijd goed naar voor u een huurovereenkomst tekent.
Vertrekken uit de woning om te verhuren
Tegenwoordig is het zogenoemde ‘leave-to-let’ sterk in opkomst. Hierbij wordt bewust de huidige woning aangehouden en niet verkocht. Men vertrekt wel zelf uit het huis om deze te gaan verhuren. Een aandachtspunt is om de eigen woning hypotheek om te zetten naar een verhuurhypotheek. In de hypotheekakte van een reguliere hypotheek staat namelijk het huurbeding. De woning verhuren zonder toestemming brengt grote risico’s met zich mee.
Naast het grote voordeel dat u een deel van de hypotheek terugverdiend via de verhuuropbrengst, zit er ook een nadeel aan. U kunt vanaf het moment van verhuren geen hypotheekrente aftrekken van de belasting, ook niet bij tijdelijke verhuur. Uw eigen woning valt in deze situatie niet meer in box 1 van de belasting, maar in box 3. Naast de verschuiving van de boxen gaat u ook vermogensrendementsheffing betalen over de woningwaarde minus de huidige hypotheekschuld. Het voordeel hieraan is wel weer dat u over de inkomende huur geen belasting hoeft te betalen. Zo heeft het verhuren voor- en nadelen. Informeer dus altijd van te voren of uw situatie meer voordelen dan nadelen met zich meebrengt vorens u gaat verhuren. Een hypotheekadviseur kan u hierbij helpen.
Interesse?
Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen in de mogelijkheden van een nieuwe woning financieren, terwijl uw huidige nog niet is verkocht dan kunnen wij u hiermee helpen. Wilt u liever eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan bereken wij die vrijblijvend voor u.