Meerwerk en minderwerk bij nieuwbouw en hypotheek

Mooie badkamer, nieuwe keuken bestellen of toch een uitbouw erbij. Een nieuwbouwhuis is vaak onderdeel van een groter project. Je kunt per woning aanpassingen laten doen. Maar waar moet u nu toch op letten bij zowel meer- en minderwerk? Wij leggen het u in dit artikel over meerwerk en minderwerk bij nieuwbouw uit.

Meerwerk bij nieuwbouw, wat is meerwerk?

Bij nieuwbouwwoningen is er bijna altijd een standaard indeling. Dit betekend dat alle woningen die gebouwd gaan worden exact hetzelfde zijn. U kunt hier zelf verandering in aanbrengen. Elke verandering die afwijkt van de originele bouw heet meerwerk. Het kan ook heel goed zijn dat u bepaalde dingen weg wilt laten dan spreken we over minderwerk.

De meerwerklijst goed controleren.

Het is niet zo dat alles wat u wil maar mogelijk is. Wat wel mogelijk is, is verwerkt in een meerwerklijst. Dit document is erg uitgebreid en, is voorzien van al het meerwerk dat u kunt laten verrichten. Bekijk deze lijst goed voordat de koop- en aannemingsovereenkomst teken. Na het tekenen kan er niet meer onderhandeld worden over prijzen en mogelijkheden.

Is het mogelijk om meerwerk te laten financieren?

Zeker, dit kan meegenomen worden in de hypotheek van de nieuwbouw woning. Het heeft tenslotte een effect op de waarde van jullie woning. Met de financiering mag u 100% van de waarde van de woning laten financieren. Een kort rekensommetje om het te verduidelijken stel de nieuwbouwwoning kost leeg € 250.000,- en u laat meerwerk plaatsvinden met een waarde van € 50.000,- dan is uw woning bij oplevering € 300.000,- waard. Dit gehele bedrag kan dan worden gefinancierd. Vaak is een taxatierapport bij nieuwbouw niet nodig. Dat scheelt weer in de kosten.

Wat kan er nog na oplevering plaatsvinden?

Na het opleveren van de nieuwe woning, zijn er een hoop dingen die u kunt laten doen in de woning. Het kan natuurlijk dat u zelf een goed klusbedrijf kent, waarbij u goedkoper uit bent dan via de aannemer van het nieuwbouwproject. Of u bent zelf heel handig. In deze gevallen kunt u kiezen voor minderwerk en dit dan uiteindelijk na de oplevering dit allemaal zelf regelen.. Voor minderwerk krijg je een vergoeding, de aannemer doet minder, en dit geld kunt u dan bij uw eigen aannemer leggen. Op deze manier bespaart u op de kosten.

Meerwerk bij nieuwbouw: goed controleren bij de oplevering!

Zodra de woning wordt opgeleverd, is het heel verstandig om de gemaakte afspraken van meer of minderwerk te controleren. Zijn de gemaakte afspraken allemaal afgerond? Met het nalopen kan het verstandig zijn om een onafhankelijk iemand mee te nemen, die verstand heeft van het opleveren van een nieuwbouw woning. De opleveringskeuring is eigenlijk de “nieuwbouw-versie” van de bouwkundige keuring bij bestaande bouw. Op die manier krijgt u met een visuele keuring inzicht in eventuele verborgen gebreken en of het meerwerk wel goed is uitgevoerd.

Heeft u uw nieuwbouwwoning al op het oog?

Nu we u hebben uitgelegd wat meer en minderwerk inhoudt. Heeft u uw nieuwbouwwoning al op het oog? Uiteraard kunnen wij u altijd helpen indien u vragen heeft over de woning. Wilt u alvast weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan kunnen wij u hier vrijblijvend bij helpen.

Gratis intake gesprek

Bliss Hypotheekadviseurs biedt u een gratis intakegesprek aan met onze nieuwbouwspecialist.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Onafhankelijke aankoopbegeleiding

Gratis afspraak aanvragen Maak een gratis belafspraak! 085-0470222
 

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.3 / 5. Aantal stemmen: 4

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie