Nieuwbouwwoning en de kosten hiervan

Bij een nieuwbouwwoning komen altijd extra kosten kijken. Het is belangrijk hier bij voorbaat al rekening mee te houden. In dit artikel leest u wat die extra kosten inhouden.

Waar moet u rekening mee houden?

Elke woning die u koopt heeft bijkomende kosten. Dit geldt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Reken bij nieuwbouw van een gemiddelde van 2 tot 3 procent bovenop de koopprijs. Echter betaalt u geen overdrachtsbelasting bij een nieuwbouwwoning. Dit omdat er van overdracht geen sprake is, u bent tenslotte de eerste bewoner van de woning. Een nieuwbouwwoning is vrij op naam (v.o.n.) zo wordt dit genoemd.

Overzicht van de kosten voor een nieuwbouwhuis

Hypotheek Advies en bemiddelingskosten

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning, heeft u professionele hulp nodig. Door een financieel adviseur in te huren, krijgt u alle informatie en hulp die u nodig heeft. Het belangrijkste is het advies over de hypotheekmogelijkheden. Als de koop helemaal rond is dan kan de adviseur ook de verzekeringen regelen die nodig zijn voor de woning ed. De kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling variëren per adviseur. Het is verstandig om vooraf naar deze kosten te informeren, zo staat u niet voor verrassingen. Bij Bliss werken we met vaste en gunstige tarieven.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Blijft de prijs van uw woning onder de NHG-grens van € 310.000,-? Dan is het verstandig om een NHG hypotheek aan te vragen. Hierover kan uw hypotheekadviseur het beste advies over geven. Kort gezegd betaalt u bij NHG eenmalig 0,7% van de hypotheeksom. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie 6% hoger, namelijk € 328.600.

Notaris en nieuwbouw

Zodra de koop helemaal rond is moet u naar de notaris. De notaris zal de hypotheekakte voor u opmaken, en nadat uw handtekening hieronder staat is de woning van u. Uiteraard zit er aan de notaris ook kosten verbonden. Hierbij moet u denken aan kosten rond de € 500,-. Deze betaalt u zelf.

Bouwrente

Bij bouwrente hebben we het over de rente die u moet betalen aan de aannemer. Dit is nog voordat u de hypotheek heeft afgesloten. De aannemer die uw woning gaat bouwen maakt hiervoor kosten. Dit wordt bouwrente genoemd. In de koop-/aannemingsovereenkomst kunt u de bouwrente terug vinden.

Depotrente en hypotheekrente

Zodra de hypotheek rond is wordt het gehele bedrag overgemaakt naar een bouwdepot. U moet dit zien als een grote pot met geld. Uit deze pot wordt de aannemer betaald. Over het geld in de bouwdepot ontvangt u rente dit noemen we depotrente. Aan de andere kant betaalt u rente over de hypotheek, dit noemen we hypotheekrente. Besef wel goed dat hoe verder de bouw van de woning is, hoe minder budget er in het bouwdepot zit, waardoor de depotrente ook zakt. Dit is bij de hypotheekrente niet het geval, deze blijft altijd gelijk. In dit geval spreken we over renteverlies.

Meerwerk tijdens de bouw

Waarschijnlijk wilt u meer in de nieuwe woning laten doen, dan alleen de standaard. Alles wat u extra laat doen brengt kosten met zich mee. Deze kosten vallen onder meerwerk en kunnen zo hoog of laag worden als u zelf wilt.

De bouwkosten

Bij bouwkosten zitten alle kosten die u betaalt voor de bouw. Daarnaast moet uw woning ook aangesloten worden op het riool, er moet een bodemonderzoek plaatsvinden en de factuur van de architect moet ook worden betaald. Al deze kosten noemen we bouwkosten. De bouwkosten zitten over het algemeen verwerkt in de koopprijs. Informeer hier van tevoren wel goed naar, u wilt niet achteraf voor verrassingen komen te staan.

De oplevering

U heeft lang gewacht en dan is het eindelijk zover. Uw woning wordt opgeleverd en u krijgt de sleutel van de woning. Belangrijk is om dan nog even heel zakelijk te blijven en alles goed te controleren. Is alles volgens afspraak verlopen en zit alles op de juiste plek. Waarschijnlijk is dit niet uw vakgebied en daarom kan het fijn zijn om een expert in te schakelen. Deze persoon is gespecialiseerd om het gebied van opleveren en voert dan ook een opleveringskeuring uit. De kosten hiervoor zullen rond de € 250,- zijn. Maar u bent dan verzekerd van een professionele controle.

Het inrichten van de nieuwe woning

Uiteindelijk heeft u de sleutel en kunt u gaan beginnen aan de inrichting van de woning. Een gemiddelde nieuwbouwwoning inrichten kost € 25.000,-. Uiteraard kunt u zo duur of goedkoop maken als u zelf wilt, maar deze kosten moet u wel meerekenen.

Uw mogelijkheden laten berekenen?

Door dit artikel weet u ongeveer wat er allemaal komt kijken bij een nieuwbouwwoning. Wilt u weten wat de financiële mogelijkheden zijn, en of een nieuwbouwwoning voor u mogelijk is? Dan kunnen wij een vrijblijvende berekening voor u maken. Heeft u andere vragen over nieuwbouw of juist een bestaande woning dan helpen wij u graag.

Gratis intake gesprek

Bliss Hypotheekadviseurs biedt u een gratis intakegesprek aan met onze nieuwbouwspecialist.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Onafhankelijke aankoopbegeleiding

Gratis afspraak aanvragen Maak een gratis belafspraak! 085-0470222
 

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 3.8 / 5. Aantal stemmen: 6

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie