Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komen andere kosten kijken dan bij een bestaande woning. U betaalt bijvoorbeeld bouwrente. Wat bouwrente is, proberen wij in dit artikel duidelijk te maken.
Wat is bouwrente?
U bent waarschijnlijk wel bekend met de zogenoemde hypotheekrente, die u moet betalen wanneer u een hypotheek afsluit. Bij nieuwbouw is dit niet anders, wat wel anders is is de bouwrente die u moet betalen. Maar wat is dat dan? Bouwrente is niets meer dan de rente die u moet betalen voor de grond en de bouw van de nieuwe woning.
Hoe berekent u de bouwrente?
De rente wordt bepaald door de aannemer die voor u aan de slag gaat. Hij is hierin vrij om het percentage te bepalen. Over het algemeen berekenen aannemers tussen de 4 en 8% maar wettelijk mag dit oplopen tot 15%. Belangrijk is dat u voor het aanvragen van de hypotheek weet hoe hoog het percentage is dat de aannemer rekent. U kunt dan laten berekenen of u genoeg financiële middelen bezit om de hypotheek rond te krijgen.
Hoe weet ik de hoeveel ik moet betalen?
Doordat de aannemer vrij is in de keus van de hoogte voor bouwrente, is onderhandelen niet altijd mogelijk. Uiteraard kan het wel de moeite zijn, om toch de onderhandeling met de aannemer aan te gaan. Het kan zo een paar procenten minder bouwrente opleveren. Daarnaast is het verstandig om een zo nauwkeurig mogelijk overzicht aan kosten te ontvangen van de aannemer. Op deze manier kunt u of uw hypotheekadviseur een zo duidelijk mogelijke schatting maken voor de kosten die u kwijt bent aan bouwrente. Echter weet u het exacte bedrag pas, zodra de woning helemaal klaar is.
Wanneer moet de bouwrente betaald worden?
Bouwrente is een bedrag dat betaald moet worden, u kunt hier niet onderuit. De bouwrente betaalt u in drie fasen tijdens de bouw aan de aannemer;
Voor het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst
Op het moment dat u de koop- en aannemingsovereenkomst heeft getekend, gaat de aannemer voor u aan het werk. Dit betekent de start van de bouw van uw woning. De reden dat u dan al kosten gaat betalen heeft te maken met het feit dat de aannemer dan al kosten heeft gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de grond waar uw woning op komt te staan. Deze is al aangekocht door de aannemer dus eigenlijk voorgefinancierd voor u. Over het voorfinancieren, berekent de aannemer bouwrente tussen de 4 en 8 %. Houd hier rekening mee
Voor de hypotheek rond is maar wel na de aankoop
Na de koop, moet u de hypotheek gaan aanvragen. Zolang de hypotheek nog niet rond is, kunt u niet bij het geld. In de tussentijd is de aannemer druk aan het werk met de bouw van uw woning. Dit brengt kosten met zich mee die u uiteindelijk met rente moet terugbetalen. Echter is er een verschil tussen deze periode en de periode dat u de koop- en aannemingsovereenkomst getekend. Deze kosten komen niet boven op de koopsom, omdat u al een koopprijs bent overeengekomen. U kunt er voor kiezen om deze kosten mee te financieren in uw hypotheek, indien dit financieel mogelijk is.
Na het afsluiten van de hypotheek
Zodra de hypotheek rond is, stopt het betalen van rente aan de aannemer. Het geld van de hypotheek komt in het bouwdepot te staan en vanuit hier worden alle kosten die met de bouw te maken hebben gefinancierd. Dit zal beetje bij beetje gefinancierd worden naarmate de bouw vordert. Uiteraard ontvangt u over het geld in het bouwdepot rente. Aan de andere kant betaalt u hypotheekrente aan uw geldverstrekker. Echter neemt de hoogte van het bouwdepot verder af doordat de bouw steeds verder vordert, waardoor u minder rente gaat ontvangen. Aan de andere kant blijft de hypotheekrente gelijk, en gaat u steeds meer rente betalen. Dit noemen we renteverlies tijdens de bouw.
Interesse?
Heeft u na het lezen van dit artikel vragen over bouwrente of wilt u meer informatie over nieuwbouw woningen dan beantwoorden wij graag uw vragen. Wilt u liever eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan berekenen wij die vrijblijvend voor u.