Vrij op naam, een woning vrij op naam kopen; wat betekent v.o.n. eigenlijk?

Wanneer u fanatiek naar een nieuwe woning op zoek bent, komt u achter de vraagprijs de afkortingen k.k en v.o.n tegen. De betekenissen hiervan zijn kosten koper en vrij op naam. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk? In dit artikel gaan we uitleg geven over de betekenis van vrij op naam.

Vrij op naam

Wanneer u een woning koopt, betaalt u altijd meer dan alleen de overeengekomen prijs. In het geval van vrij op naam betaalt u geen extra overdrachtskosten aan de verkopende partij. Deze term komt vaak voor bij nieuwbouwwoningen. De kosten die u in deze situatie niet hoeft te betalen zijn;

  • kosten aan de notaris om u als eigenaar in te schrijven bij het Kadaster
  • overdrachtsbelasting
  • kosten aan de notaris voor een leveringsakte

Waarom u deze kosten niet hoeft te betalen bij nieuwbouw

Dit heeft te maken met het contrast tussen een bestaande woning en een nieuwbouwwoning. Over het algemeen zijn de woningen die v.o.n aangeboden worden nieuwbouwwoningen. Dit heeft te maken met het feit dat u de eerste eigenaar van de woning gaat worden. Dit scheelt u 2 procent overdrachtsbelasting. Een nadeel is dat u wel 21 procent BTW moet betalen over de nieuwbouwwoning, maar dit percentage zit al in de koopprijs meegenomen, en komt dus niet bovenop de koopsom.

Naast de koopsom heeft het btw percentage ook zijn weerslag op alle andere kosten zoals; kosten van de grond, aansluitkosten op het gas, water en licht, bouwkosten en de notariskosten. Het is dus verstandig om u goed te laten informeren bij de aannemer over de kosten die wel en niet in de koopprijs zijn verwerkt. Zo komt u niet voor verrassingen te staan die u financiële problemen kunnen geven.

>

Het komt niet veel voor, maar er zijn bestaande woningen die verkocht worden vrij op naam. In deze situaties neemt de verkoper de kosten die gebaat zijn met de overdracht voor zijn rekening neemt. Voor u als koper geeft dit minder onderhandelingsruimte over de prijs.

Bijkomende kosten

Bij vrij op naam betaalt u geen overdrachtsbelasting, Toch komen er nog kosten bij van 2-3 procent. De kosten die u zelf betaalt, zijn de hypotheekadviseur(die de hypotheek voor u regelt), taxatiekosten, makelaarskosten en notariskosten.
Heeft u een hypotheek afgesloten onder NHG, dan komen hier ook nog kosten bij kijken. Naast bovengenoemde kosten, kan het zijn dat u bij nieuwbouw kiest voor meerwerk. Hieraan zitten ook extra kosten verbonden.

Bijkomende kosten financieren

Vanaf 2018 zijn de regels rondom de hypotheek strenger geworden. U kunt dan ook nog maar 100 procent van de marktwaarde van uw woning lenen. Alles wat boven de woningwaarde komt, moet u zelf uit eigen middelen financieren. Het is dus belangrijk dat u zelf beschikt over eigen financiële middelen.

Interesse of uw mogelijkheden verkennen

Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen in een woning vrij op naam of wilt u hier meer informatie over? Wilt u liever eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan bereken wij die vrijblijvend voor u.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.9 / 5. Aantal stemmen: 40

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie