Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een oplossing wanneer u door omstandigheden niet meer uw maandelijkse hypotheek kunt betalen. Het vangnet bij langdurig ziek zijn, een ongeval, lange tijd zonder werk, overlijden of bijvoorbeeld scheiding wordt aangeboden door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Deze organisatie is opgericht in 1993 en staat, als u een NHG-hypotheek heeft afgesloten, namens de Rijksoverheid via NHG garant voor het terugbetalen van uw hypotheek. Het product heette vroeger Gemeentegarantie, waarbij per gemeente de regels konden verschillen. In dit artikel leest u meer informatie over NHG. Kom meer te weten over welke voordelen en nadelen NHG heeft en hoe u in aanmerking komt.

Wie komt in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Ieder jaar worden rondom de Nationale Hypotheek Garantie nieuwe voorwaarden en normen vastgesteld. Wanneer men een hypotheek met NHG wilt afsluiten, is het belangrijk om aan deze eisen te voldoen. Voor aanbieders van hypotheken zorgt NHG voor een verlaging van de risico’s om een lening (met uw huis als onderpand) aan te bieden. Door de garantie kunt u een hypotheek met een lagere hypotheekrente krijgen.

Om korting op uw hypotheek te kunnen krijgen, betaalt u eenmalig een bedrag aan het Waarborgfonds Eigen Woningen. Als u aanspraak op NHG wilt maken, is het bovendien van belang om te letten op de specifieke eisen. Uw koopwoning mag bijvoorbeeld niet meer dan € 355.000 (vanaf 2022) aan koopsom zijn. Wanneer u van plan bent om energiebesparende maatregelen te treffen, is de NHG kostengrens 6% hoger, namelijk € 376.300.

Er zijn ook eisen aan het inkomen en hoe u aan dit inkomen komt. Dat moet een ondernemer minimaal 1 jaar operationeel zijn en daarnaast een specifiek document laten opstellen. Dat is een zogenoemde Inkomensverklaring Ondernemer.

Wanneer u een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd heeft, is het kunnen laten zien van een intentieverklaring op de werkgeversverklaring verplicht. Verder is een belangrijke reis dat de waarde van de woning onafhankelijk wordt vastgesteld. Het aanleveren van een gevalideerd taxatierapport is verplicht.

Als er tijdens de periode van uw hypotheek problemen ontstaan rondom de betaling door arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, overlijden van uw partner of echtscheiding en er is geen andere mogelijkheid dan het huis met verlies te verkopen, kan door de NHG de restschuld door de vingers worden gezien. U hoeft de restschuld in deze situatie ook niet terug te betalen, aangezien deze wordt kwijtgescholden.

Wat zijn de voordelen en wat zijn en nadelen van NHG?

De voordelen van NHG:

  • Lagere maandlasten vanwege een flinke korting op uw hypotheekrente, aangezien de geldverstrekker minder risico heeft.
  • Heeft u betalingsproblemen door arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, overlijden van uw partner of echtscheiding? Dan zijn er allerlei oplossingen beschikbaar om deze vervelende periode te overbruggen door middel van een rentepauzes of gedeeltelijke incasso’s. Een andere mogelijkheid is dat de hypotheeklasten tijdelijk worden verlaagd. Deze oplossing heeft de naam woonlastenfaciliteit gekregen.
  • Een eventuele restschuld die overblijft wanneer het huis onderwater staat en moet worden verkocht kan onder strikte voorwaarden worden kwijtgescholden.

De nadelen van NHG:

  • Er zijn kosten verbonden aan een NHG hypotheek. Eenmalige kosten (NHG-borgtochtprovisie) die 0,6% (vanaf 2022) van de totale hypotheek zijn.
  • Alleen beschikbaar tot een bepaalde bedrag aan hypotheek. Koopsom van maximaal € 355.000.

Tip: Wanneer u een flink bedrag aan eigen geld heeft of tijdens de looptijd van de hypotheek flink wilt gaan aflossen, kan een hypotheek met NHG minder interessant zijn. Laat u hierover goed adviseren door een hypotheekadviseur van Bliss. Zodra u meer spaargeld heeft, neemt het rentevoordeel af. Een adviseur kan u meer vertellen aan de hand van actuele rentetarieven en voor u uitrekenen wat voor uw persoonlijke situatie het beste is.

Kosten en grens NHG 2023 en eerder

JaarNHG kostengrensNHG grens met Energie Besparende Voorzieningen (EBV)Borgtochtprovisie
2024Nog niet bekend
2023€ 405.000,-€ 429.300,-0,6%
2022€ 355.000,-€ 376.300,-0,6%
2021€ 325.000,-€ 344.500,-0,7%
2020€ 310.000,-€ 328.600,-0,7%
2019€ 290.000,-€ 290.000,-0,9%
2018€ 265.000,-€ 265.000,-1%

Wilt u meer weten?

Interesse in veilig en verantwoord een huis kopen met NHG? Bliss bekijkt graag samen met u of een hypotheek met NHG een aantrekkelijke oplossing is. Plan een vrijblijvende en kosteloze afspraak in met een van onze adviseurs.

Gratis Intake gesprek

Bliss Hypotheekadviseurs biedt u een gratis intakegesprek aan.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Landelijk kwaliteitsnetwerk

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 06-22081803
 

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 4

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie