Nieuwbouw woning of bestaande woning? Ontdek voordelen en nadelen

U bent van plan om een woning te gaan kopen. Maar gaat u nu voor een nieuwbouwwoning of een bestaande woning? Hieronder zullen we de voor en nadelen van beide opties bespreken.

Nieuwbouwwoning en de voordelen

De eerste eigenaar

Laten we positief beginnen de voordelen van een nieuwbouw huis. Bij een nieuwbouw zijn jullie de eerste eigenaren. Dit geeft een groot voordeel. U kunt namelijk zelf alles bepalen wat de inrichting wordt, hoe de tuin eruit komt te zien, welke keuken erin komt en soms kunt u met de aannemer bespreken hoe de indeling van de woning eruit komt te zien.

Koopprijs staat vast

Met bestaande woningen is het zeker deze tijd bieden en elkaar overbieden. Bij nieuwbouwwoningen staat de koopprijs vaak al vast. Op deze manier weet u direct waar u aan toe bent, en is er geen bieding stress. Heeft u al laten uitrekenen wat jullie mogelijkheden voor een hypotheek zijn, dan weet u direct of de woning wel of niet haalbaar is. In de koop-/aannemingsovereenkomst kunt u de koopprijs van het kavel en de kosten van aannemer overzichtelijk terug lezen.

Woning vrij op naam

Een nieuwbouwwoning staat vrij op naam. Dit betekent dat u geen overdrachtsbelasting, makelaarskosten en taxatiekosten betaalt. Dit betaalt u bij een bestaande woning wel, dan spreken we over de kosten koper. Bij beide woningen komen bijkomende kosten zoals, de kosten van de hypotheekadviseur en de notaris. Beide woningen brengen deze kosten met zich mee.

Energielabel

Een voordeel van een nieuwbouwwoning is dat er een gunstig energielabel opzit. Bij nieuwe huizen is de isolatie goed en zijn direct voorzien van dubbelglas. Op deze manier bespaart u direct een hoop geld op de energierekening. Vaak hebben nieuwe woningen een energielabel A of veel beter. Van nul-op-de-meter en in feite energieneutraal of mogelijk A+++. Sowieso gaat u veel geld en energie besparen.

Nieuwbouwwoning en de nadelen

Tijdelijk dubbele lasten

Een nieuwbouwwoning is er nog niet direct. Het bouwen kan minimaal 6 tot 12 maanden duren. In deze periode moet u ergens wonen. Doordat u voor de nieuwe woning rente en aflossing betaalt in de periode van de bouw, betaald u dubbele lasten. De hypotheek of huur van de huidige woning gaat tenslotte ook door.

Neemt veel tijd in beslag

Niet alleen de aannemer is een tijd bezig met de bouw, maar u ook. Er moeten beslissingen gemaakt worden over bijna alles. De inrichting, welke keuken of badkamer komt erin. Kortom een hoop te beslissen en dit neemt tijd in beslag. Een nieuwbouw project duurt vaak enkele jaren. In de meest gunstigste situatie kunt u pas binnen een half jaar in uw nieuwe woning. Kunt u en wilt u wat langer wachten? Dan is nieuwbouw een goede keuze.

De (in)loting

Bij nieuwbouwprojecten is de kans groot dat u moet worden ingeloot. In dit geval is de kans aanwezig dat u het niet wordt. In dat geval kan een nieuwbouwwoning voor veel stress, onmacht en frustratie zorgen. Maar het maakt het ook extra leuk als u er wel doorheen komt en bent ingeloot. In sommige gevallen mag de projectontwikkelaar de keus maken.

Bent u klaar om uw droomhuis te kiezen?

Nu we hier de voor en nadelen op een rijtje hebben gezet, hopen we de keuze van nieuwbouw en bestaand iets gemakkelijker te maken. Uiteraard kunnen wij u altijd helpen indien u vragen heeft over een bepaalde woning. Wilt u alvast weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan kunnen wij u hier vrijblijvend bij helpen.

Gratis intake gesprek

Bliss Hypotheekadviseurs biedt u een gratis intakegesprek aan met onze nieuwbouwspecialist.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Onafhankelijke aankoopbegeleiding

Gratis afspraak aanvragen Maak een gratis belafspraak! 085-0470222
 

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 149

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie