Overwaarde huis opnemen, hoe werkt het eigenlijk en wat zijn de opties?

De huizenmarkt van dit moment is erg gunstig, voor huiseigenaren. De kans dat u overwaarde heeft op uw woning is vrij groot. Van deze overwaarde kunt u op verschillende manieren profiteren. Wilt u weten op welke manieren dit kan, lees dan dit artikel.

Overwaarde huis opnemen wat is dit?

Overwaarde is niets meer dan de waarde van de woning die meer is geworden of bij de verkoop meer oplevert dan de hypotheek die erop berust.

Welke opties heeft u bij overwaarde huis opnemen?

De overwaarde van uw woning kunt u op verschillende manieren gebruiken;

1. Een nieuwe woning kopen

Wanneer u uw huidige woning gaat verkopen om vervolgens een nieuwe terug te kopen, krijgt u te maken met de zogeheten bijleenregeling. Het aankoopbedrag van de nieuwe woning staat los van uw overwaarde. U wordt verplicht om de overwaarde te gebruiken voor de koop van uw nieuwe woning. Deze verplichting geldt voor de eerste drie jaar. Na deze termijn is de overwaarde niet meer geldig hiervoor.

Het kan gebeuren dat u een nieuwe woning koopt die goedkoper is dan de opgebrachte overwaarde. U betaalt de nieuwe woning dan van de overwaarde. Het restbedrag blijft voor drie jaar genoteerd staan. Na deze periode komt de overwaarde te vervallen en is een hypotheek afsluiten op de normale manier weer mogelijk met alle extra’s vandien, zoals hypotheekrenteaftrek voor de gehele hypotheek.

Het voordeel van de overwaarde inzetten bij een nieuwe woning, is dat de maandelijkse kosten laag blijven. U heeft tenslotte minder hypotheek nodig.

2. Samen een nieuwe woning kopen

De mogelijkheid om samen met uw partner een nieuwe woning te kopen, is ook met overwaarde mogelijk. Indien jullie beide een koopwoning bezitten en deze verkopen met overwaarde, dan moeten jullie beide deze overwaarde inbrengen bij de koop van jullie gezamenlijke woning. In deze situatie is het niet vanzelfsprekend dat beide overwaardes volledig ingebracht moeten worden. Dit is afhankelijk van de overwaarde en de kosten van de nieuwe woning.

3. Verbouwing financieren

Verkopen is niet alleen een optie om aan de overwaarde te komen. Een verbouwing kan gefinancierd worden door de overwaarde. U kunt de overwaarde op twee verschillende manieren vrijmaken. Door een onderhandse verhoging of een tweede hypotheek afsluiten.

U moet zich er wel van bewust zijn dat u in deze gevallen te maken krijgt met hogere maandlasten. De geldverstrekker zal eerst uw financiële situatie onder de loep nemen om te kijken of u de nieuwe maandlasten wel kunt betalen. In principe vraagt u in deze situatie een nieuwe hypotheek aan voor uw huidige woning, om de verbouwing te kunnen financieren van de overwaarde.

4. Verhuizen naar de koopwoning van uw partner

U kunt uw huidige woning met overwaarde verkopen en bij uw partner intrekken in de koopwoning. Uw woning met overwaarde wordt verkocht en zolang u er geen nieuwe woning voor terug koopt, steekt u de overwaarde in uw portemonnee. Uw partner krijgt geen gevolgen op de hypotheekrenteaftrek. Op het moment dat jullie samen een nieuwe woning gaan kopen, heeft de overwaarde gevolgen.

U moet zich er wel goed van bewust zijn dat wanneer u de overwaarde van uw woning ontvangt dit gevolgen kan hebben op de belastingplicht. Dit noemen we de vermogensrendementsheffing, dit geldt op een spaarbedrag vanaf € 25.000,-. Let hier dus goed bij op, het is vervelend als u voor verrassingen komt te staan.

5. Koopwoning verkopen en verhuizen naar een huurwoning

Een andere optie is misschien wel dat u een makelaar inschakelt en de woning gaat verkopen en intrekt in een huurwoning. In deze optie mag u zelf bepalen wat er met de overwaarde gaat gebeuren. Besluit u om binnen drie jaar na de verkoop weer een koopwoning te gaan bezitten, dan geldt de bijleenregeling nog. Deze komt pas na drie jaar te vervallen.

Bijleenregeling

U heeft uw woning verkocht en een nieuwe woning teruggekocht. In deze situatie is de overwaarde het bedrag dat gelijkstaat aan de verkoopprijs min het resterende hypotheekschuld en misschien de verkoopkosten als hier sprake van is.

Wanneer u uw nieuwe woning koopt, krijgt u hoog waarschijnlijk te maken met de bijleenregeling.Dit betekent niets meer dan dat u de overwaarde moet gebruiken voor het financieren van de woning. Doet u dit niet dan kunt u geen gebruik maken van hypotheekrente over het bedrag ter waarde van de overwaarde. Dit kan u een hoop geld schelen.

Overige mogelijkheden

U kunt er ook voor kiezen om de overwaarde voor iets anders dan een eigen woning te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan beleggen, sparen of inleggen in uw toekomstige pensioen.

Interesse?

Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen om u te laten informeren naar de overwaarde van uw woning dan kunnen wij u hiermee helpen. Wilt u liever eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan bereken wij die vrijblijvend voor u.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.6 / 5. Aantal stemmen: 8

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie