‘Wat nu te doen nadat u uw bedrijf heeft verkocht?’ is een veelvoorkomende en begrijpelijke vraag. Als ondernemer heeft u gedurende vele jaren in uw bedrijf geïnvesteerd. Wanneer u het bedrijf eenmaal heeft verkocht, bevindt u zich in een nieuwe situatie: u beschikt over vrije tijd en financiële middelen, en u bent op zoek naar nieuwe manieren om uw dagelijks leven vorm te geven. Bovendien wilt u natuurlijk zorgvuldig nadenken over hoe u de opbrengst van de verkoop het beste kunt beheren. Maar welke mogelijkheden heeft u na de verkoop van uw bedrijf? Of u nu al een succesvolle verkoop hebt afgerond en klaar bent voor de volgende stap, of dat u nog bezig bent met het verkennen van de opties na een mogelijke verkoop, in dit artikel brengen we u op de hoogte van de mogelijkheden na uw vertrek.
Het is belangrijk om eerst te kijken naar uw persoonlijke situatie. De manier waarop u het bedrijf verlaat (of heeft verlaten) kan namelijk van invloed zijn op uw toekomstige stappen. Daarom is het essentieel dat u zich bewust bent van de verschillende scenario’s, omdat niet elke verkoop betekent dat u volledig afscheid moet nemen van uw ‘kindje’. Er zijn verschillende manieren om uw bedrijf te verkopen. Als u zich nog in de oriëntatiefase bevindt, is het een goed idee om nu al na te denken over uw ambities. Wilt u helemaal stoppen of wilt u betrokken blijven bij het bedrijf? Om u te helpen bij uw overwegingen, zullen we de drie meest voorkomende verkoopopties toelichten, samen met de diverse mogelijkheden die u na de transactie heeft.
Drie mogelijkheden om uw bedrijf te verkopen
Optie 1: Volledig vertrek
Bij een volledig vertrek stapt u volledig uit het bedrijf. Dit is een logische keuze voor de meeste ondernemers wanneer ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken of op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen. Als u kiest voor een volledig vertrek, is het van belang om te realiseren dat de verkoop van uw bedrijf geen overhaaste beslissing mag zijn, vooral als u het gezicht bent van uw onderneming. Het is raadzaam om ruim van tevoren afstand te nemen, zodat u zich losmaakt van de organisatie en niet langer het boegbeeld bent. Als u dit niet doet, loopt u het risico dat de verkoopprijs aanzienlijk lager uitvalt. Als uw bedrijf te afhankelijk is van u als eigenaar, vormt dit een groter risico voor potentiële kopers, aangezien zij zich zorgen kunnen maken over het behouden van personeel, klanten en partners na uw vertrek. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over uw rol binnen het bedrijf op het moment van vertrek. Hoewel dit enige tijd kan kosten, zal het uiteindelijk resulteren in een hogere verkoopprijs dan wanneer u direct verkoopt.
Optie 2: Tijdelijk aanblijven op basis van een earn-out
Een andere optie is om tijdelijk aan te blijven in de vorm van een earn-out. Dit wordt vaak afgedwongen door de koper als een uitgestelde exit. Bij een earn-out blijft u gedurende een afgesproken periode betrokken bij het bedrijf en ontvangt u een deel van de verkoopprijs direct na de verkoop. Tijdens deze periode werkt u samen met de nieuwe eigenaar aan het behalen van de doelen die zijn vastgelegd in het businessplan. Kopers investeren doorgaans op basis van groeipotentieel, en wanneer u samen met de nieuwe eigenaar de gewenste resultaten behaalt, ontvangt u het resterende deel van de verkoopprijs. Het voordeel van deze aanpak is dat u direct financiële middelen ontvangt en tegelijkertijd betrokken blijft bij het bedrijf dat u heeft opgebouwd. Het nadeel is dat een earn-out ook nadelen met zich meebrengt, zoals de vereiste voortdurende inzet om de gestelde doelen te bereiken en de mogelijke beperkingen op uw vrijheid, waardoor u zich weer in een soort dienstverband kunt voelen. Het is van belang om vooraf duidelijke afspraken te maken over uw bewegingsvrijheid gedurende deze periode.
Optie 3: Herinvesteren in het nieuwe bedrijf
Een laatste mogelijkheid is om de aandelen te verkopen en (een deel van) het verkregen kapitaal direct te herinvesteren in het nieuwe bedrijf. Vooral als u het bedrijf verkoopt aan een strategische koper of private equity-partij, kan dit resulteren in directe beschikbaarheid van financiële middelen en de mogelijkheid tot aanzienlijke groei. Als u voor deze optie kiest, is het belangrijk om zorgvuldig te selecteren met welke strategische partner u in zee gaat, zodat u begrijpt wat hun financiële positie is en wat hun groeiambities zijn. Het uitvoeren van een due diligence-onderzoek is essentieel, zowel om inzicht te krijgen in uw nieuwe partners als om ervoor te zorgen dat u een goede match hebt met uw nieuwe aandeelhouders. Het voordeel van herinvesteren is dat u na de verkoop van (een deel van) uw bedrijf direct kapitaal beschikbaar heeft. Dit kan financiële stabiliteit bieden. Hoewel u mogelijk een kleiner percentage van het nieuwe bedrijf bezit, maakt u deel uit van een grotere entiteit met aanzienlijke groeipotentie.
Nu u bekend bent met de verschillende verkoopopties, kunt u nadenken over uw volgende stappen. Waarom is dit belangrijk? U wilt uw financiële middelen op een slimme manier beheren. Zorg ervoor dat u een plan heeft om uw geld te investeren of te laten groeien zonder verrast te worden door onverwachte belastingkwesties. Hier zijn zeven opties om te overwegen na de verkoop van uw bedrijf.
Uw bedrijf verkocht, wat nu? We zetten 7 mogelijkheden voor u op een rij:
- Sparen: Hoewel sparen een mogelijkheid is, wordt het meestal afgeraden vanwege de lage rente en de negatieve invloed van inflatie op de waarde van uw geld. Er zijn betere manieren om uw geld te beheren.
- Investeringen in vastgoed: Vastgoedinvesteringen bieden doorgaans een goed rendement, bescherming tegen inflatie en fiscale voordelen.
- Beleggen in aandelen, cryptocurrencies, enz.: Beleggen kan u in korte tijd aanzienlijke rendementen opleveren, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Wees voorzichtig en investeer alleen geld dat u kunt missen. Het investeren in hypotheken heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Met name vanwege het veilige risicoprofiel en de wensen van investeerders rondom kapitaalbehoud.
- Een nieuw bedrijf starten: Veel ondernemers kunnen het ondernemerschap niet loslaten en beginnen opnieuw. U kunt uw eerdere ervaringen benutten om snel te groeien.
- Angel-investeerder worden: Als u gepassioneerd bent over ondernemerschap maar geen nieuw bedrijf wilt starten, kunt u overwegen om een angel-investeerder te worden. U investeert uw tijd en kennis in bestaande bedrijven om hun groei te versnellen.
- Een coachrol aannemen en uw kennis delen: Sommige ondernemers willen hun kennis en ervaring delen door andere ondernemers te coachen en te begeleiden. Dit kan een waardevolle bijdrage zijn aan de gemeenschap.
- Genieten: Last but not least, vergeet niet te genieten. Neem de tijd om te ontspannen na de verkoop van uw bedrijf. Doe de dingen waar u altijd van gedroomd hebt, zoals reizen of grote aankopen. De verkoop van uw bedrijf is een belangrijke mijlpaal, en het is belangrijk om te genieten van de vruchten van uw inspanningen.
Kortom, er zijn tal van mogelijkheden en keuzes beschikbaar na de verkoop van uw bedrijf. Het is essentieel om goed na te denken over uw persoonlijke doelen, financiële situatie en risicobereidheid bij het nemen van beslissingen over hoe u verder wilt gaan na deze belangrijke stap in uw carrière.