Taxatie en waardebepaling koophuis bij scheiding

Als jullie uit elkaar gaan, samen een huis hebben en de scheiding aanvragen, zal ook de gezamenlijke woning moeten worden verdeeld. Ongeacht of één van jullie in de woning wilt blijven wonen, is er sowieso een goede waardebepaling van het koophuis bij de scheiding benodigd. In dit artikel leest u waarom en hoe een taxatierapport van de gezamenlijke woning kan worden gebruikt.

Taxatie woning bij scheiding

Wanneer één van jullie beiden in de woning wilt blijven wonen en ook de maandelijkse lasten van de hypotheek alleen kan blijven betalen, is het mogelijk om de hypotheek op één naam te zetten bij de scheiding. De vertrekkende partner zal vervolgens een ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheek kunnen krijgen, zodat men ook niet meer verbonden is aan de hypotheek van de oude woning en desgewenst een nieuwe woning kan kopen en financieren met een nieuwe hypotheek. Hiervoor is een waardebepaling van de woning nodig.

Gevolgen waardebepaling bij scheiding

Wanneer er van overwaarde sprake is, zal de partner die in de woning blijft de vertrekkende partner moeten uitkopen. Het bedrag zal minimaal de helft van de overwaarde van het huis zijn. In het geval van onderwaarde van de woning zal de partner die vertrekt de helft van de restschuld of onderwaarde terug moeten betalen. De taxatie van de gezamenlijke woning is dan ook enorm belangrijk voor de gevolgen van de woningverdeling. Niet alleen het echtscheidingsconvenant, maar ook een taxatierapport kan bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek goed van pas komen.

Wanneer jullie allebei willen vertrekken uit de gezamenlijke woning en niet in het huis achter willen blijven, zal een waardebepaling van de woning bij de scheiding kunnen worden gebruikt voor de prijsbepaling bij het te koop zetten van het huis en om de verdeling financieel gezien netjes af te ronden.

Hoe werkt bij scheiding de waardebepaling van een huis?

Gaan jullie er samen uit komen of is er bij het vaststellen van de waarde een onafhankelijke expert benodigd? De waardebepaling van de woning kan worden uitgevoerd door een erkende taxateur. Dat is het meest eerlijk. Natuurlijk kunnen jullie ook in goed overleg onderling een redelijke prijs afspreken. Belangrijk hierbij is wel dat jullie het allebei redelijk vinden en er compleet over eens zijn wat de prijs van het huis is. Verwachten jullie hierover toch een conflict, discussies of onenigheden in de toekomst? In dat geval is het aan te raden om twee onafhankelijke taxateurs in te huren en twee verschillende taxaties te laten uitvoeren. Dit klinkt wellicht overdreven, maar de waarde van jullie woning is een serieus onderwerp en van grote waarde. Van de twee taxaties kunnen jullie vervolgens het gemiddelde nemen en hierbij van te voren afspreken dat de uitkomst hiervan voor jullie beiden bindend is. De vervolgvraag is dan wel welke taxateur mag namens jullie de taxatie uitvoeren en met welke opdracht mag degene aan de slag.

Wanneer jullie in goed overleg samen een prijs van de woning afspreken, is het wel handig om duidelijk te hebben wat de definitie hiervan is. Let op dat de waarde van de verkoop niet is gebaseerd op de waarde in verhuurde staat, WOZ-waarde of executiewaarde, maar wel op de marktwaarde. Om samen tot een goede marktwaarde te komen, kunnen jullie bijvoorbeeld kijken naar vergelijkbare woningen bij jullie in de buurt. Voor de gemeentelijke belastingen hanteert men de WOZ-waarde. Deze waarde kan worden gebruikt bij een mogelijke alimentatieberekening.

Na het vaststellen van de waarde door een taxateur of door jullie samen in goed overleg zal de volgende stap zijn om overeenstemming te bereiken over de verdeling en zullen jullie een uitkoopbedrag moeten afspreken. Wanneer jullie hierbij hulp, begeleiding en onafhankelijke ondersteuning kunnen gebruiken, kunt u vrijblijvend contact opnemen met Bliss. Onze adviseurs helpen jullie beide graag verder op weg naar een nieuwe toekomst door het maken van goede afspraken. Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsafspraak.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 3.8 / 5. Aantal stemmen: 15

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie