Huis verkopen bij scheiding

Uit elkaar gaan en uw huis verkopen bij een scheiding. Soms kunt u niet anders en zijn er echt geen andere mogelijkheden. Wanneer uit uw persoonlijke situatie blijkt dat u niet alleen de hypotheek kan overnemen of wanneer uw voorkeur is om in een nieuwe woning en omgeving een nieuwe start te maken, kunt u de gemeenschappelijke woning te koop aanbieden. In dit artikel leest u meer over een aantal onderwerpen rondom uw huis verkopen bij scheiding, die we voor u op een rijtje hebben gezet en waar u rekening mee kunt houden.

Bijleenregeling: Overwaarde in nieuw huis stoppen

Heeft u uw huis goed verkocht? Heeft u geld over na verkoop wanneer de hypotheek is afgelost? Is er een mooie overwaarde na verkoop van de woning gerealiseerd? Als dit het geval is, is het belangrijk om de overwaarde te gebruiken voor de aanschaf van uw nieuwe huis. Dat is namelijk wettelijk zo geregeld volgens de bijleenregeling. Wanneer u de overwaarde niet in uw nieuwe huis stopt, is de hypotheekrente van het stukje met betrekking tot dit deel van de overwaarde niet fiscaal aftrekbaar. De hypotheekrente is dan aftrekbaar over de aanschafprijs van de woning minus de zogenaamde eigenwoningreserve, de overwaarde van uw oude huis en indien van toepassing eerdere overwaarde.

Niet verkopen? Partner uitkopen!

Wanneer u een huis gaat verkopen bij een scheiding is het van bepaling om te beginnen met een goede taxatie. Aan de hand van een realistische waardebepaling van de woning zal het duidelijk worden of op de woning een overwaarde of juist een onderwaarde van toepassing is. Zowel bij een positief als negatief resultaat bij verkoop van de woning zal de waarde tussen beide partners verdeeld moeten worden. Het uitkopen van de ene partner door de ander is alleen het geval wanneer er een partner is die in het huis wilt blijven wonen na de scheiding. Om dit mogelijk te maken, zal de blijvende partner vaak een (aanvullende) hypotheek afsluiten en zal de vertrekkende partner worden ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.

De hypotheekrente over de hypotheek voor het uitkopen van de partner is fiscaal aftrekbaar. De fiscus zal wel voor de komende vijf jaar rekening houden met de uitkoopsom in verband met de bijleenregeling. Hierdoor zult u tot vijf jaar na het uitkopen van uw ex-partner de overwaarde in een nieuw huis moet steken wanneer u de hypotheekrente wilt kunnen blijven aftrekken. Een uitzondering op deze situatie is wanneer u beiden de hypotheekrente blijft betalen, is de rente nog twee jaar fiscaal aftrekbaar. In deze situatie blijft een van de partner in het huis wonen en de vertrekkende partner geeft het huis voor het eigenwoningforfait aan.

Overdrachtsbelasting

Wanneer het huis te koop staat en gedurende deze periode de woning bewoond blijft door, is er uiteraard nog geen overdracht van eigendom. Hierdoor hoeft u nog geen overdrachtsbelasting te betalen. Er zal wel een akte van verdeling door de notaris moeten worden opgesteld.

Gaslicht

Een contract voor gas en licht staat nooit op naam van een huis. Wanneer u bij een scheiding de woning gaat verkopen, is het belangrijk om te weten of u de overeenkomst wilt voortzetten, stoppen of op uw naam wilt laten zetten. Het kan nuttig zijn om het energiecontract tegen het licht te houden met behulp van een onafhankelijke energievergelijker. Op die manier kunt u vaak besparen en een beter energiecontract krijgen.

Bliss Hypotheekadviseurs is u graag van dienst met hulp rondom de scheiding. Wilt u meer weten of heeft u behoefte aan advies en informatie over uw huis verkopen bij een scheiding? Een scheiding is een goed moment om voor uw toekomst een nieuw financieel plan te maken. Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een kennismaking met een hypotheekadviseur van Bliss.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie