Hypotheek splitsen bij scheiding

De lage hypotheekrente meeverhuizen wanneer jullie uit elkaar gaan? Steeds meer geldverstrekkers zijn extra behulpzaam en klantgericht bij het kunnen meenemen van de hypotheek na een scheiding. Een pragmatische oplossing die steeds meer aanbieders geven, is het splitsen van de hypotheek. Op die manier kunnen beide ex-partners een stukje van de lopende hypotheek voortzetten bij het kopen van een volgende woning of juist door te blijven en het ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid aan te vragen ten behoeve van de vertrekkende partner.

Waarom is splitsen van de hypotheek zo interessant?

Het risico op een relatiebreuk is groot en de afgelopen jaren hebben veel stellen die een eerste woning of volgende woning hebben gekocht, kunnen profiteren van de historisch lage rentetarieven. Het kunnen behouden van deze lage rente is vaak een belangrijk onderwerp bij de onderhandeling welke ex-partner in de woning mag blijven wonen.

De meeste geldverstrekkers verdienen meer geld bij een scheiding door de gestegen rente en dat betekent nog meer verlies bij een scheiding Een aantal aanbieders blokkeren namelijk de mogelijkheid om de hypotheek bij einde van de relatie te behouden of mee te verhuizen naar een ander huis. Het gevolgd is dat men tegen de huidige, hogere marktconforme rente moet gaan financieren. Bij sommige partijen mag slechts één partij de hypothecaire lening voortzetten. De gunstige rente wordt dan ook vaak een onderdeel van de vraag: Kan ik in mijn huis blijven wonen na de scheiding?

Tijdens het begeleiden van een scheiding beslissen scheidende ouders dat men de huidige woning gaat verkopen. De kogel is door de kerk en er wordt besloten om allebei kleiner en goedkoper te gaan wonen. De huidige hypotheek is een groot bedrag. Gelukkig is er een lage rente voor een lange rentevaste periode afgesproken met een gunstige verhuisregeling, zodat de hypotheek kan worden meegenomen naar de volgende woning. Tussen droom en daad zitten praktische bezwaren. De geldverstrekker heeft namelijk voorwaarden waar de hypotheekadviseur over verteld: de lage rente kan maar door één van de twee worden meegenomen. Dat waren ‘de kleine letters’ van de hypotheekvoorwaarden. Goedkoop blijkt vaak achteraf duurkoop.

Voorbeeld in de praktijk

Frank en Marije hebben een prachtige woning van 750.000,- euro en een hypotheek van 500.000,- euro tegen een rente van 1,5%. Beiden gaan verhuizen en kleiner wonen in een huis van 400.000,- euro en vragen een eigenwoningfinanciering aan van 275.000,- euro. Slechts een van beiden mag het voordeel van de lage rente voortzetten. Het komt erop neer dat van de lage rente van 500.000,- euro voor één van de klanten van de bank het mogelijk is om deze voor het volledige leenbedrag van 275.000,- euro is voor te zetten op basis van de oude rente van 1,5%. Het gedeelte van 225.000,- euro die ‘ongebruikt’ is, vervalt vervolgens en door de aanbieder opnieuw worden uitgeleend aan anderen. Oftewel een (dikke) winst en voordeel voor de bank, verzekeraar of regiepartij. Dit zijn voorbeelden hoe er makkelijk geld wordt verdiend en klanten de dupe worden van onduidelijke of slechte voorwaarden van de hypotheek.

Een belangrijk van ouders die uit elkaar willen gaan, is daarom: wie van de twee mag het huis kopen, wie mag de rente mee verhuizen of voortzetten in de huidige woning, welke belastingregels komen hierbij kijken bij het verdelen van deze verrekening en het grootste probleem: kan ik eigenlijk wel betaalbaar wonen. Veel relaties houden daarom de woning onverdeeld. Er vertrekt iemand die gaat huren of soms blijven stellen jarenlang gescheiden in de woning wonen. Deze vraagstukken zorgen op zijn minst voor een zeer gespannen periode die de situatie niet beter maakt, veel stress oplevert en grote onzekerheid meebrengt voor het complete gezin.

Bij Bliss zijn we een voorstander dat de geldverstrekker hun maatschappelijk rol nemen en het mogelijk maken om de hypotheek te splitsen. Het kunnen opdelen van het bestaande rentecontract zorgt ervoor dat beide klanten het voordeel van de overeengekome lage rente kunnen behouden. Zelfs al staat het eventueel in de voorwaarden het helpen van mensen in een moeilijke tijd betekent dat een organisatie werkelijk van waarde kan zijn. Bovendien heeft de geldverstrekker er geen enkel financieel nadeel van. Sterker, vanuit retentie / klantbehoud oogpunt is het juist een gunstige regeling om de hypotheek splitsbaar te maken. Beide klanten zullen namelijk bij de huidige aanbieder de bestaande hypotheek met aanvullende financiering afsluiten. Naast het nemen van de maatschappelijke verantwoordelijkheid zou een geldverstrekker op de lange termijn hiervan meer kunnen profiteren.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie