Huis kopen met eigen geld; hoeveel eigen geld heeft u nodig?

Er was een periode dat u uw gehele droomhuis kon laten financieren. Tegenwoordig is dit veranderd, u moet eigen geld bezitten om uw woning te kunnen kopen. Maar hoeveel eigen geld moet u beschikken, in dit artikel gaan we hier verder op in.

Droomwoning kopen met eigen geld

Bent u opzoek naar uw droomwoning of heeft u die onlangs gevonden. Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk ondervonden dat een hypotheek op zich niet alles dekt. Sinds 2018 mag u nog maximaal 100% van de woningwaarde lenen voor uw woning. Hierbij wordt uitgegaan van de marktwaarde van de woning die blijkt uit een waardebepaling door een onafhankelijke taxateur. Hieruit volgt dat alle bijkomende kosten niet gefinancierd mogen worden vanuit uw hypotheek. U heeft dus eigen financiële middelen nodig om een woning te kunnen kopen.

Bijkomende kosten

Het maakt geen verschil of u een bestaande woning koopt of een nieuwbouw woning. Bij beide situaties moet u beschikken over eigen financiële middelen die u kunt inbrengen. U zult bij beide namelijk de bijkomende kosten moeten financieren. Hierbij moet u denken aan de kosten voor het taxatierapport, hypotheekadvies en bemiddeling en de kosten bij de notaris voor het opmaken van de hypotheekakte. Koopt u een bestaande woning dan moet u de kosten koper kosten betalen, dit bestaat uit 2% overdrachtsbelasting en notariskosten voor de eigendomsakte en het inschrijven bij het kadaster. Deze kosten komen dan nog bovenop de bovengenoemde kosten.

Bijkomende kosten optioneel

Naast de verplichte, bijkomende kosten zijn er ook nog optionele kosten. Hierbij moet u denken aan kosten wanneer u gebruik maakt van een makelaar, hierbij moet u denken in de richting van een provisie van 1,5 procent. Indien u een bouwkundige inspectie laat uitvoeren dan komen deze kosten er bovenop en mocht u gebruik willen maken van een hypotheek onder NHG dan komen hierover ook nog kosten. Kortom de kosten kunnen vrij hoog oplopen en kunnen niet meegenomen worden binnen de hypotheek.

Aanbetaling op de woning met waarborgsom of bankgarantie

Een waarborgsom kunt u zien als een vorm van aanbetaling. U geeft hiermee de verkopende partij de garantie dat u de woning daadwerkelijk kunt betalen. Over het algemeen gaat het om een aanbetaling van 10 procent van het aankoopbedrag. Dit is een bedrag dat u via uw eigen financiële middelen moet betalen. Indien u dit bedrag niet heeft dan kunt u een bankgarantie aanvragen. U moet zich er goed van bewust zijn dat een bankgarantie kosten met zich meebrengt, dit kost u ongeveer 1 procent van de waarborgsom. Dit is minimaal € 200,- en dit bedrag betaald u wel zelf. De bankgarantie is feitelijk een lening van de bank die u afbetaald door middel van een annuïtaire lening.

Voorbeeld voor de bijkomende kosten

U leest al dat er nog een hoop extra kosten bij komen kijken. Dat noemen we de kosten koper (k.k.).  Om het nog wat te verduidelijken, geven we hier een voorbeeld van de kosten.

De woning die u wil gaan kopen, kost € 250.000,- dan komen de volgende kosten om de hoek kijken;

Bijkomende kosten verplicht

  • Taxatiekosten € 450,-
  • Notaris kosten € 1.500,-
  • Overdrachtsbelasting € 5.000,-
  • Bankgarantie € 250,-
  • NHG € 1.700,-

Totaal € 8.900,-

Bijkomende kosten optioneel

Totaal € 4.850,-

U ziet dus dat u best een groot bedrag aan eigen geld moet bezitten om de woning te kunnen kopen naast de hypotheek. In dit overzicht zijn dan geen kosten van verhuizen, inrichten en eventueel verbouwen meegenomen. Deze komen hier nog bovenop.

Meer eigen geld, bij duurdere woning

In het voorbeeld hebben we een woning van € 250.000,- genomen. Het is natuurlijk goed mogelijk dat uw droomwoning boven deze prijsklasse valt. In dat geval zullen de bijkomende kosten hoger uitvallen, dit heeft te maken met het feit dat er met percentages van de koopsom gewerkt gaat worden. In dit geval moet u dus over meer eigen geld beschikken dan in het voorbeeld opgenomen.

Reserveer geld voor na de koop van uw woning

Het is belangrijk dat u goed weet welke kosten u zelf moet financieren. Hoe duurder uw woning hoe meer eigen geld. U moet tenslotte uw droomwoning ook nog inrichten. Daarnaast kan er altijd iets onverwachts optreden in de woning wat kosten met zich meebrengt. Geef dus niet uw laatste spaargeld uit aan de koop van de woning.

Interesse?

Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen in het kopen van een woning dan kunnen wij u hiermee helpen. Wilt u liever eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan bereken wij die vrijblijvend voor u.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie