Hulp van ouders bij hypotheek, zo werkt het

Heeft u uw droomwoning gevonden, maar krijgt u de hypotheek niet helemaal rond? Dan is de mogelijkheid om de hulp van ouders bij hypotheek te betrekken. Uw ouders zullen dan garant staan voor uw hypotheek. In dit artikel gaan we verder in op het regelen van en garantstelling.

Mogelijkheden tot hypotheek met garant staan van ouders

Heeft u niet voldoende financiële middelen om uw woning te kopen. Dan is een beetje hulp van uw ouders misschien wel de oplossing om uw droomwoning toch te kunnen kopen. Deze hulp kan op verschillende manieren ingezet worden. Een van de mogelijkheden is garantstelling van uw ouders. Momenteel zijn er mogelijkheden bij twee geldverstrekkers: Rabobank (Generatiehypotheek) en Obvion (meetekenen hypotheek ouders) De hoeveelheid extra financiering, hangt samen met het inkomen van uw ouders. U gaat namelijk samen met uw ouders de hypotheek aan, en ook de hoofdelijke aansprakelijkheid op de hypotheek.

Andere mogelijkheden

Het kan zijn dat u het niet ziet zitten dat uw ouders meegenomen worden in uw hypotheek. In dat geval zijn er ook andere opties, waarbij u dan minder afhankelijk bent van uw ouders.

Schenking

Uw ouders kunnen u op verschillende manieren een financiële schenking doen. Jaarlijk mogen ouders hun kinderen een belastingvrije schenking doen, in 2020 is dit bedrag € 5.515,-. Een andere mogelijkheid is een eenmalige belastingvrije schenking voor de aankoop van een woning. Om deze schenking te mogen geven, moeten u en/of uw partner tussen de 18 en 40 jaar zijn. Bij een dergelijke verhoogde schenking is een familierelatie niet nodig. Voor 2020 is de eenmalige schenking € 103.640,- belasting vrij. Met deze manier van schenken, kunt u een flink bedrag meer neerleggen voor uw woning.

Ouder-lening met schenkingsovereenkomst

Mochten bovengenoemde opties niet mogelijk zijn, dan kan er nog gekozen worden voor een lening bij uw ouders. Dit noemen we een familiebank. Echter zitten hier wel regels aan verbonden. Over deze lening moet u rente betalen, doet u dit niet dan is er sprake van een schenking zoals hierboven besproken. De geldverstrekker ziet deze lening bij uw ouders dan als een schuld. Normaal gesproken wordt uw hypotheek lager wanneer u schulden heeft, en dat was nu net niet de bedoeling. Door een lening bij uw ouders af te sluiten met een schenkingsovereenkomst ontkomt u hieraan.

In de praktijk werkt dit als volgt;
U gaat een lening (ook wel familiehypotheek genoemd) aan bij uw ouders voor de duur van 30 jaar en betaald hierover rente. Ieder jaar schenken uw ouders de hoogte van de rente mits deze niet boven de grens van € 5.515,- komt. In dit geval betaald u geen rente en ziet de bank dit niet als lening. U wordt dus niet gekort op uw maximale hypotheek.

Schenking of lening

Er zijn dus nog een aantal mogelijkheden om met hulp van uw ouders uw droomwoning te financieren. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn of meer informatie over schenken of lenen, dan helpen wij u daar graag bij. Wilt u liever eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan bereken wij die vrijblijvend voor u.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.8 / 5. Aantal stemmen: 5

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie