Dubbele lasten nieuwbouw, hoe kunt u deze beperkt houden?

De bouw van uw nieuwbouwwoning is begonnen. Totdat uw woning klaar is moet u ergens anders wonen. In deze periode betaald u naast de bouw van uw nieuwe woning ook nog voor uw huidige woning. U heeft dus dubbele woonlasten.

Hoe zit het met dubbele woonlasten bij nieuwbouw?

Een gemiddelde woningbouw duurt tussen de 6 en 12 maanden. In dit stadium moet u ergens anders wonen. Indien u een huurwoning heeft, betaalt u deze periode de huur gewoon door. Bent u al in het bezit van een koopwoning, dan betaalt u deze periode de hypotheek door. Daarnaast betaalt u voor de nieuwbouw hypotheek de rente en maandelijkse aflossingen. Kortom in alle situaties zit u met dubbele lasten.

Kunnen de dubbele lasten invloed hebben op uw hypotheek?

Daar is niet direct een duidelijk antwoord op te geven. Kunt u bijvoorbeeld de dubbele lasten zelf opbrengen, of bezit u momenteel een koopwoning? In dit geval bekijkt de hypotheekverstrekker of u de maandlasten van beide hypotheken naast elkaar kunt dragen voor een periode van 1 tot 2 jaar. Is er geen mogelijkheid om deze lasten zelf te dragen dan wordt er gekeken of beide hypotheken passen binnen de mogelijkheden van uw maximaal te lenen bedrag op uw inkomen.

Bij een huurhuis?

Bezit u geen koophuis maar heeft u nog een huurwoning dan moet u goed berekenen of u zowel de huur als de nieuwe hypotheek kunt betalen. Een voordeel is dat de huur geen invloed heeft op uw maximaal hypotheek. Een geldverstrekker ziet de huur niet als vaste last omdat dit maandelijks opzegbaar is. U bespaart met het kopen van een nieuwbouwwoning 2% overdrachtsbelasting, die normaal bij een bestaande woning betaald moeten worden. Dit komt neer op 6.000,- euro bij een woning van 3 ton. Dit is dus een huur van bijna 6 maanden. Daarnaast zijn de kosten van de nieuwbouw in het begin nog niet heel hoog. Dat heeft te maken met het renteverlies tijdens de bouw.

Dubbele lasten beperkt houden.

U heeft drie verschillende mogelijkheden om de kosten te drukken;

Meenemen van de bouwrente in de hypotheek

Zodra uw hypotheek is afgesloten, gaat u beginnen met het betalen van bouwrente en de aflossing van de hypotheek. U kunt de bouwrente mee laten nemen in uw hypotheek. In dit geval wordt uw hypotheek opgehoogd. U moet zich er goed van bewust zijn dat u met de ophoging geen aanspraak kunt maken op hypotheekrenteaftrek, terwijl u wel over het gehele bedrag hypotheekrente betaald. Er zit dus een fiscaal nadeel aan.

Geld lenen of krijgen van uw ouders

Heeft u ouders, grootouders, vrienden of familieleden die financieel kunnen helpen? Dan zouden zij u bijvoorbeeld een bedrag kunnen lenen voor uw nieuwbouwwoning. U kunt dan naar de notaris om de lening of familiehypotheek vast te laten leggen, let er wel op dat hier rente bij komt kijken. Voor ouders is er een mogelijkheid om een keer per jaar een schenking te doen van € 5.515,- belastingvrij. Daarnaast mogen ze een bedrag van € 103.643,- belastingvrij schenken voor de koop van een woning.

Tijdelijk ergens anders intrekken

Heeft u geen enkele financiële mogelijkheid voor het dragen van dubbele lasten nieuwbouw, en kan niemand u hierbij helpen uit uw omgeving. Dan is er nog een mogelijkheid om tijdens de bouw bij vrienden of familie in te wonen. U spaart hierdoor de huur of hypotheek uit. Let er wel op dat het gaat om een periode van 6 tot 12 maanden. Deze optie moet dan wel goed overwogen worden, of dit van beide kanten haalbaar is.

Dubbele lasten nieuwbouw berekenen?

Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen om de mogelijkheden voor de dubbele lasten te berekenen dan kunnen wij u hiermee helpen. Wilt u liever eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan bereken wij die vrijblijvend voor u.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.3 / 5. Aantal stemmen: 22

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie