Huis kopen om te verhuren, hier moet u op letten

U heeft waarschijnlijk een periode flink gespaard op uw spaarrekening. Helaas is de spaarrente daarop niet meer wat het is geweest. U overweegt misschien wel om uw spaargeld te investeren in vastgoed. Beleggen in vastgoed om te verhuren, kan veilig en veel zekerheid bieden. Dit wordt ook wel “buy-to-let” genoemd. In dit artikel gaan we dieper in op de regels bij het verhuren van uw koopwoning.

Een huis kopen om te verhuren

Wanneer u een woning koopt om deze te gaan verhuren bent u geen normale “particulier” meer voor geldverstrekkers. Hierdoor is een standaard hypotheek afsluiten niet mogelijk. Er zijn enkele banken die met een hoop extra aangeleverde zekerheid hypotheken voor vastgoed aanbieden. Denk hierbij aan een verklaring dat u een vast inkomen bezit en voldoende eigen geld bezit. Over het algemeen moet u een verhuurhypotheek voor een vastgoedbelegging aanvragen. Wilt u verhuizen naar een nieuwe woning en hierbij uw oude huis verhuren dan is het eventueel mogelijk om de normale hypotheek om te zetten naar een verhuurhypotheek. We helpen steeds vaker relaties met een dergelijke “leave-to-let” wens. Er wordt dan een nieuw huis gekocht en hiervoor verzorgen we vervolgens de beste financiering. Daarnaast helpen we met de juiste oplossing voor de oude woning.

Daarnaast moet u meestal een vergunning bij de gemeente aanvragen voor het verhuren van de woning. Verdiep u ook goed in de brandveiligheid van de woning, de juiste opstalverzekering en de bijkomende belastingen. Bij een appartement die een Vereniging voor Eigenaren (VvE) heeft, moet u toestemming vragen voor de verhuur van de woning. Onderzoek deze genoemde punten goed voor u gaat kopen om te verhuren, het zou heel vervelend zijn als u achteraf problemen krijgt doordat u niet goed op de hoogte was van de regels die gelden.

Tijdelijk verhuren van de woning

Bij het tijdelijk verhuren van de woning gelden andere regels. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden wanneer u al een nieuwe woning heeft gekocht. Eerst een nieuw huis kopen of verkopen, is een belangrijk vraagstuk wanneer u overweegt om te verhuizen. Denk bijvoorbeeld aan het verhuren in de periode dat de woning te koop staat. Een andere manier is het verhuren van een vakantiewoning die u heeft gekocht.

Toestemming van de geldverstrekker

U kunt de woning niet zomaar gaan verhuren, hier heeft u toestemming van de geldverstrekker nodig. In de hypotheekakte staat namelijk het zogenaamde huurbeding. Hierdoor mag u de woning niet zonder toestemming verhuren. Zolang u de hypotheek nog niet heeft afgelost, heeft de geldverstrekker recht op het onderpand en dat is de woning. Dit betekent in de praktijk dat de geldverstrekker uw woning kan verkopen, en de hypotheek aflost met de restwaarde, wanneer u niet in staat bent om de woning te financieren. Een hypotheekverstrekker kan hier niet blij mee zijn, omdat door de verhuur van de woning de woningwaarde minder wordt. Daarnaast heeft een huurder bepaalde rechten, waardoor het uitzetten van de woning lastig kan zijn.

Woning verhuren die te koop staat

Het kan zijn dat u uw woning al een lange tijd te koop heeft staan maar deze niet verkocht krijgt, dat u gaat verhuren. Naast toestemming van uw geldverstrekker voor de verhuur heeft u nog een aantal zaken om rekening mee te houden. Het is verstandig om uw woning via de leegstandswet te verhuren, echter zitten hier ook verschillende voorwaarden aan verbonden. U heeft bijvoorbeeld een vergunning nodig en aan de huurovereenkomst zijn voorwaarden gesteld.

Huis kopen om te verhuren en de belastingen

U moet goed onthouden dat wanneer u uw woning verhuurd, u bepaalde belastingvoordelen misloopt. U heeft bijvoorbeeld niet langer recht op hypotheekrenteaftrek en u moet vermogensrendementsheffing gaan betalen. Het voordeel is wel dat u geen belasting betaalt over uw verhuur inkomen. De huurinkomsten zijn belastingvrij. Het verhuren heeft dus voor- en nadelen die u goed moet afwegen tegen elkaar. Laat u hierover goed adviseren door een fiscalist.

Verhuren van een vakantiewoning

U kunt ook plannen hebben voor het kopen van een vakantiewoning in plaats van een woonhuis, en deze vervolgens te gaan verhuren. Echter zitten hier ook voor en nadelen aan verbonden. Een voorbeeld hiervan is; een vakantie op een bungalowpark, mag niet altijd verhuurd worden, dit is dus belangrijk om bij voorhand te informeren. Het zou zonde zijn als u de vakantiewoning heeft gekocht en achteraf niet mag verhuren.

Hypotheek voor uw vakantiewoning regelen

U kunt bij verschillende geldverstrekkers een hypotheek regelen voor uw vakantiewoning. De geldverstrekker kan hier wel eisen aan stellen, denk bijvoorbeeld aan de eis dat de woning van steen moet zijn, niet het hele jaar bewoond wordt of een eigen badkamer moet bezitten. Het is belangrijk dat u bij de aanvraag van de hypotheek direct aangeeft dat het om een vakantiewoning gaat, die u wilt gaan verhuren. In ons artikel over een tweede huis kopen leest u meer over dit onderwerp.
Houd u er wel rekening mee dat wanneer u een vakantiewoning koopt, u geen gebruik kunt maken van hypotheekrenteaftrek. Of u de woning gaat verhuren of niet. Daarnaast moet u vermogensrendementsheffing betalen. Laat op voorhand berekenen of u deze kosten financieel kunt dragen.

Interesse?

Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen in het kopen van een woning voor de verhuur dan kunnen wij u hiermee helpen. Wilt u liever eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan bereken wij die vrijblijvend voor u.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.4 / 5. Aantal stemmen: 9

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie