Tweede huis kopen: hoe kan ik een hypotheek voor een 2e woning krijgen?

Zelfs wanneer u een tweede huis wilt kopen, kunt u een hypotheek afsluiten. In dit artikel leest u alles over hoe een tweede huis kopen werkt en hoe u een hypotheek hiervoor kunt krijgen.

Tweede huis kopen: hypotheek voor een tweede woning.

Een tweede woning kopen en de hypotheek hiervoor afsluiten, verloopt anders de hypotheek voor uw eerste woning. Of de woning nu bedoelt is voor de verhuur of juist om er zelf van te genieten. U kunt een tweede huis op twee manieren financieren:

  1. Overwaarde benutten: een slim idee is om de hypotheek te verhogen van uw eigen woning. Dat kan vervolgens worden benut om een tweede woning te kopen. Een optie is om hiermee het eigen geld aan te vullen. Deze mogelijkheid is alleen beschikbaar wanneer u overwaarde op uw huis heeft;
  2. Investeringshypotheek afsluiten: met een vastgoedhypotheek of verhuurhypotheek kunt u extra vastgoed aankopen en financieren. Niet iedere geldverstrekker heeft dit product beschikbaar. Hierdoor is er een minder keuze aan banken.

De regels voor de maximale hypotheek zijn verschillend dan bij de eerste hypotheek. Een verhuurhypotheek berekenen, verloopt echt anders en er wordt met verschillende factoren rekening gehouden, bijvoorbeeld of er sprake is van huurinkomsten en wat de marktwaarde in verhuurde staat is. De rentetarieven zijn een stuk hoger. Bij Bliss kunnen we u helpen met het financieren van een tweede woning. Hierbij houden we rekening met uw wensen zoals mogelijk het eigen gebruik of woningverhuur van het vastgoed.

Mijn tweede huis financieren met overwaarde

Heeft u momenteel overwaarde op uw eigen huis? Dan kunt u wellicht uw hypotheek verhogen en op die manier uw tweede huis financieren. Vanwege de fiscale achtergrond moeten hypotheken sinds 2013 volledig in 30 jaar worden afgelost. Wanneer u de hypotheek voor het financieren van een tweede huis gaat verhogen, is dat niet verplicht. Veel geldverstrekker staan toe dat 50% van de marktwaarde met een aflossingsvrije hypotheek wordt gefinancierd. Soms ligt dit percentages zelfs wat hoger dan vijftig procent. In de maandlasten kan dat enorm schelen. De gevolgen van een tweede hypotheek voor een tweede woning betekent dat de hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar is van het belastbaar inkomen bij de aangifte inkomstenbelasting. Dat betekent dat zowel de waarde van de woning als de hypothecaire lening in box 3 worden geplaatst.

Mijn tweede huis financieren met een investeringshypotheek

Als u geen of onvoldoende overwaarde heeft, kan een vastgoedhypotheek mogelijk interessant zijn. Een investeringshypotheek kan ook uw overwaarde en spaargeld aanvullen. Met een dergelijke vastgoedhypotheek is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten met als doel om een tweede woning te kunnen kopen. Het is belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

1. Tweede huis voor verhuur of een vakantiewoning?

Het is belangrijk om te weten waar u het vastgoed voor gaat gebruiken. Een tweede huis kopen, kan verschillende doelen hebben. Voor de hypotheek is dit zeker van belang. Geldverstrekkers hebben namelijk verschillende spelregels bij ander gebruik van een tweede woning. Gaat u een woning kopen om te verhuren of is het voor eigen gebruik, oftewel een vakantiewoning, ook wel recreatiewoning genoemd? Voor beide situatie zijn er andere mogelijkheden en beperkingen. Wanneer u de woning verhuurt, mag u de huurinkomsten bij de berekening van de hypotheek meenemen.

Een andere factor is dat de woning ook getaxeerd moet worden. Ook een geldverstrekker van een tweede woninghypotheek wilt graag weten wat de waarde van de woning is. Het taxatierapport is vaak een stuk duurder. De taxateur heeft namelijk veel meer werk om de zogenoemde marktwaarde in verhuurde staat te berekenen. Deze marktwaarde is wel een stuk minder dan de normale marktwaarde. Voor een vakantiewoning is een hypotheek helaas niet altijd mogelijk. Banken zijn huiverig met het financieren van een recreatiewoning. Een chalet of bungalow op een park financieren, zien niet veel hypotheekverstrekkers zitten.

2. Eigen geld is vrijwel altijd nodig

Wanneer u een tweede huis wilt kopen, is het naast hiervoor een hypotheek afsluiten benodigd om zelf ook een deel ‘eigen geld’ in te brengen. Zelf een gedeelte van het huis betalen, is daarom vrijwel altijd nodig bij een hypotheek voor een tweede (of wellicht derde) huis. Bij de meeste geldverstrekkers kunt u maximaal 70% van de marktwaarde financieren. Enkele banken hebben de mogelijkheid om 80%-90% aan hypotheek te verstrekken. Er zal daarom vrijwel altijd een gedeelte over blijven wat u zelf moet inleggen. Een optie is om extra overwaarde van uw eigen huis te benutten en hiervoor een hypotheek af te sluiten. Dat brengt wel met zich mee dat de maximale hypotheek wordt beïnvloed. Het zijn eigenlijk communicerende vaten. Goed om hierover van te voren advies in te winnen.

3. Flexibiliteit bij hypotheekvorm

Een tweede hypotheek valt niet in box 1 van het belastingstelsel, maar past in box 3. De rente is helaas niet fiscaal aftrekbaar bij het doen van aangifte. Hierdoor bent u wel vrij en flexibel om bijvoorbeeld voor een gedeelte in de vorm van een aflossingsvrije tweede hypotheek af te sluiten. Bij de meeste geldverstrekkers kunt u 50% van de woning aflossingsvrij financieren. Sommige aanbieders zelfs wat meer. Door een groot deel aflossingsvrij te financieren, scheelt dat flink in de maandlasten.

4. Welke hypotheekverstrekkers financieren een tweede hypotheek?

Momenteel heeft niet iedere bank, verzekeraar of regiepartij de mogelijkheid om een tweede hypotheek aan te bieden. De volgende partijen kunnen op dit moment een tweede huis financieren ABN-AMRO, BLG Wonen, ING, Rabobank. Voor een tweede woning kunt u ook een verhuurhypotheek bij Nationale-Nederlanden afsluiten.

Gratis intake gesprek

Bliss Hypotheekadviseurs biedt u een gratis intakegesprek aan met onze tweede-woning specialist.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Onafhankelijke begeleiding

Gratis afspraak aanvragen Maak een gratis belafspraak! 085-0470222
 

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.3 / 5. Aantal stemmen: 52

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie