Bed and breakfast (B&B) en hypotheek afsluiten

Altijd al gedroomd van een eigen bed and breakfast of een woning met gastenverblijf? Zoekt u voor een volgende woning met bed and breakfast een financiering? Dan kunnen onze adviseurs u hiermee helpen. De meeste geldverstrekkers staan het verhuren van een woning als bed and breakfast namelijk niet toe. Het is ook mogelijk dat u te maken krijgt met regels vanuit de gemeente en heeft u toestemming nodig voor het uitvoeren van uw plannen.

Alles over een hypotheek afsluiten voor een Bed and breakfast (B&B)

  1. Hoe werkt het als u een bed and breakfast koopt?
  2. Toestemming hypotheek verhuur als bed and breakfast
  3. Opstalverzekering en bed and breakfast
  4. Regels bestemmingsplan
  5. Huurinkomsten hypotheek bed and breakfast

Hoe werkt het als u een bed and breakfast koopt?

Zit er al een actieve bed & breakfast bij de woning die u op het oog heeft? Of is het uw plan om zelf deze b&b te starten in het gastenverblijf die u wilt gaan opzetten? In deze situatie willen de meeste geldverstrekkers uitgebreide informatie ontvangen over uw plannen. Standaard wenst een bank u geen hypotheek te verstrekken voor een huis dat u verhuurt. Ook wanneer dit slechts een gedeelte is. In de hypotheekakte is dit verwerkt in de kleine lettertjes van het zogenoemde huurbeding. Met een goede voorbereiding van de hypotheekaanvraag kunt u tot een positieve uitkomst komen. We zijn u graag van dienst!

De volgende aandachtspunten spelen een rol bij het kopen van een woning met gastenverblijf:

  • Toestemming hypotheek geldverstrekker voor het verhuren van uw woning als bed en breakfast.
  • Regels gemeente gebruik woning als b&b of gastenverblijf.
  • Belastingzaken en hoe de inkomsten en kosten te verantwoorden in uw belastingaangifte.
  • Staat uw opstalverzekering verhuur als b&b toe en heeft u dit van te voren aangegeven aan de opstalverzekeraar.

Toestemming hypotheek verhuur als bed and breakfast

Het is belangrijk dat u de spelregels van uw hypotheekverstrekker in acht neemt bij het verhuren van een deel van uw woning als b&b. Met een goede onderbouwing van uw plannen en hypotheekaanvraag kunnen wij u van dienst zijn. Een geldverstrekker zal ook vragen stellen over uw huidige en toekomstige inkomen. Vervalt er bijvoorbeeld een inkomen aangezien u met de b&b gaat starten of juist niet? Zo zijn er verschillende zaken waar een geldverstrekker op zal letten.

We kunnen u ook helpen wanneer u een bestaande bed and breakfast in Nederland overneemt met een volwaardig inkomen. Het komt namelijk regelmatig voor dat iemand zijn inkomen volledig kan baseren op de inkomsten uit b&b. Denk hierbij aan de gebieden, zoals in Drenthe, de Veluwe en aan zee, die sterk toeristisch zijn en heel populair zijn tijdens de kindervakanties. Dergelijke aanvragen voor een financiering worden dan gezien als hypotheekaanvragen voor ondernemers en hebben een andere basis.

Opstalverzekering en bed and breakfast

Een opstalverzekering is voor de geldverstrekker een verplichting en de opstalverzekeraar heeft ook behoefte aan informatie over uw plannen. Het risico op een brand neemt toe is de gedachte achter de vragen van de verzekeraar. Om de reden is het mogelijk dat u niet meer kunt worden verzekerd met een standaard opstalverzekering voor particulieren. In de praktijk kan het zijn dat u een zakelijke opstalverzekering nodig heeft.

Regels bestemmingsplan

Vanzelfsprekend zal u zich moeten houden aan de regels van het bestemmingsplan. Iedere gemeente maakt een bestemmingsplan voor elk gebouw. Het is namelijk niet zo dat u in iedere woning extra activiteiten zoals een b&b mag beginnen. En als er wel regels zijn opgenomen in het bestemmingsplan zijn deze vaak beperkt. Wilt u afwijken van deze regels dan is overleg met de gemeente nodig. Vaak is het dan nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen om de benodigde toestemming te krijgen.

Huurinkomsten hypotheek bed and breakfast

Zodra u een bed and breakfast onderneming bij de Kamer van Koophandel heeft ingeschreven, kunt u ook na drie jaar het inkomen uit deze onderneming mee laten nemen voor een hypotheekberekening. Enkele banken staan hiervoor open. Het is dus noodzakelijk dat u de inkomsten via een eigen bedrijf laat verlopen en op deze basis hiervan een stabiel inkomen geniet. Bij Bliss zijn we gespecialiseerd in het meenemen van huurinkomsten bij uw hypotheekaanvraag en kunnen voor u een huurinkomstenverklaring opstellen.

Er zijn ook mogelijkheden om het inkomen mee te nemen als toetsinkomen voor een hypotheek mocht u de inkomsten uit uw gastenverblijf opgeven als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ in uw belastingaangifte. Dan kunnen we uitgaan van het gemiddelde inkomen over de laatste drie jaar.

Meer informatie of hulp nodig?

Een nieuwe woning kopen met bed and breakfast of gastenverblijf? We bespreken graag vrijblijvend uw persoonlijke situatie en wensen door. Een belafspraak of kennismakingsgesprek via videobellen is zo gemaakt. Dit kan ook in de avonduren of in het weekend.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 15

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie