Samen een huis kopen

Wanneer u met z’n tweeën een huis koopt, moet u ook allebei aanvrager worden van de hypotheek. Ook als u samen met een partner, vriend of familielid koopt. Het is voor de hypotheek niet verplicht om een samenlevingsvorm af te spreken. Maar het is wel verstandig om samen iets te regelen. We leggen uit waar u aan moet denken.

Wat u moet weten als u samen een huis koopt:

  1. Samen een huis kopen
  2. Samen kopen met uw partner: goede afspraken maken
  3. Samen huis kopen op één naam
  4. Wanneer een van jullie al eerder een woning heeft gehad
  5. Samen kopen met hulp van uw ouders
  6. Overlijdensrisicoverzekering
  7. Laat u goed adviseren

Samen een huis kopen

Wilt u een hypotheek die op één inkomen te dragen is? Bent u van plan een huis te kopen met een partner zonder inkomen? Of gaan jullie voor een maximale hypotheek op basis van twee inkomens? Of iets ertussenin om ook financiële ruimte te hebben voor andere dingen? Het is verstandig om te bespreken hoeveel u maandelijks wilt uitgeven aan hypotheeklasten. Samen met onze adviseurs ontdekt u hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Let op: er is een belangrijk verschil tussen wat u kunt en wat u wilt lenen.

Samen kopen met uw partner: goede afspraken maken

Hebben jullie nog geen samenlevingsvorm? U kunt grofweg uit 3 verschillende vormen kiezen: trouwen, geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. Voor informatie en advies over welke vorm voor jullie het meest geschikt is, kunt u bij de notaris terecht.

Trouwen en geregistreerd partnerschap

Is uw huwelijk of geregistreerd partnerschap voor 1 januari 2018 gesloten en heeft u geen aanvullende voorwaarden opgesteld? Dat betekent dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u en uw partner samen zijn. Dus ook uw koopwoning en de eigenwoningschuld die hier mogelijk op rust.

Vanaf 1 januari 2018 is de Wet Beperkte gemeenschap van goederen van toepassing. Dat betekent dat u niet meer automatisch trouwt in algehele gemeenschap van goederen. Eigen bezittingen en schulden, zoals een huis of hypotheek, blijven dan ook van u. Als u dat niet wilt, kunt u dat regelen in de huwelijkse voorwaarden bij de notaris. Voor geregistreerd partnerschap geldt eigenlijk precies hetzelfde. U kunt aanvullende partnerschapsvoorwaarden afspreken.

Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract neemt u op dat u samen eigenaar van de woning bent. En dus ook samen verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. Ook bij een samenlevingscontract is het verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. U kunt ervoor kiezen om ook een verblijvingsbeding op te nemen. Daarin staat dat alle gezamenlijke bezittingen na overlijden naar de persoon gaan waarmee u samenwoont. En wilt u dat uw partner eventueel opgebouwd nabestaandenpensioen krijgt uitgekeerd? Neem dan contact op met uw pensioenfonds.

Goed om te weten: u kunt in een samenlevingscontract alleen afspraken maken over gezamenlijke goederen en niet over persoonlijke goederen zoals uw eigen spaargeld. Daarom kan het ook verstandig zijn om een testament af te sluiten bij de notaris.

Samen huis kopen op één naam

Het is mogelijk om op basis van één inkomen samen een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten. Het maakt namelijk niet uit wie wat inlegt, als het bedrag maar genoeg is om de gewenste hypotheek te financieren. U staat als stel gewoon samen op de koopovereenkomst en de hypotheekakte, ook al heeft u een hypotheek op basis van één inkomen.

Wanneer een van jullie al eerder een woning heeft gehad

Heeft u of heeft uw partner al eerder een eigen woning gehad? En koopt u voor het eerst samen een woning? Houd er dan rekening mee dat u het eigenwoningschuldverleden met uw partner deelt op fiscaal gebied. Dit is van invloed op uw hypotheekrenteaftrek. Vraag ernaar bij uw hypotheekadviseur of lees in het volgende artikel over de draagplichtovereenkomst waarin partners onderling afspraken mogen maken over de verhouding van de hypothecaire lening, die op de eigen woning rust.

Samen kopen met hulp van uw ouders

Steeds meer starters hebben hulp van ouders nodig bij het kopen van een woning. Ouders kunnen u op een aantal manieren financieel ondersteunen bij het kopen van een huis. Bijvoorbeeld door een bedrag te schenken of uit te lenen door middel van een familiehypotheek. Lees meer over hulp krijgen van ouders bij een hypotheek.

Overlijdensrisicoverzekering

Als een van jullie mocht komen te overlijden, is de ander bij veel samenlevingsvormen en afspraken zoals hierboven genoemd automatisch verantwoordelijk voor de volledige hypotheekschuld. Daarom raden we aan om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Daarmee voorkomt u dat u niet meer in de woning kunt blijven wonen doordat de hypotheeklasten te hoog zijn geworden. Is de hypotheek betaalbaar wanneer een van jullie zou komen te overlijden? In een hypotheekgesprek kunnen ook dergelijke inkomensrisico’s worden besproken.

Laat u goed adviseren

Om te bepalen welke vorm het beste bij jullie past, kunt u advies inwinnen bij uw notaris. Bij Bliss helpen wij u aan de beste hypotheek voor jullie samen. Heeft u nog geen goede notaris? Dan kunnen wij jullie daar ook bij helpen. Maak een vrijblijvende afspraak om jullie persoonlijke situatie te bespreken met een van onze hypotheekadviseurs.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 31

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie