Huurinkomsten meenemen bij hypotheek eigen huis

Gaat u binnenkort een huis kopen en wilt u de inkomsten uit woningverhuur of van een beleggingspand meenemen voor uw hypotheek? Het is mogelijk om de huurinkomsten mee te laten tellen bij het bepalen van het toetsinkomen. Op die manier verhogen deze inkomsten de leencapaciteit. In dit artikel leggen we uit hoe het meenemen van de huurinkomsten voor de hypotheek werkt en kunt u zien bij welke geldverstrekkers u het beste terecht kunt.

Huurinkomsten meetellen voor het aanvragen van een hypotheek

Door de komst van de verhuurhypotheek is het investeren in vastgoed voor een breder publiek toegankelijk geworden. Steeds meer mensen hebben daarom de vraag of de huurinkomsten ook kunnen worden meegenomen bij de hypotheekaanvraag voor de financiering van de eigen woning. Een gedeelte van de huuropbrengsten in box 3 kunt u optellen bij het toetsinkomen. U kunt namelijk zo’n 80% van de huurinkomsten meenemen voor de financiering. Dit percentage is verschillend per geldverstrekker. De reden waarom niet met 100% kan worden gerekend is dat er rekening wordt gehouden met de exploitatiekosten van verhuurd vastgoed.

Wanneer u uw eerste woning verhuurt of wellicht een mooie vastgoedportefeuille heeft opgebouwd, mag u de huurinkomsten gebruiken voor de financiering van een nieuwe eigen woning waar u zelf in gaat wonen. De huurinkomsten verbeteren uw mogelijkheden, heel fijn natuurlijk. Per geldverstrekker is het percentage wat u aan huuropbrengsten mag meenemen voor de hypotheek wel verschillend. Daarnaast worden de huurinkomsten ook verminderd met de hypotheeklasten van een eventuele vastgoedfinanciering. Iedere aanbieder van eigenwoninghypotheken kijkt hier anders naar en heeft ook weer andere voorwaarden.

De kleine lettertje bij huurinkomsten meenemen

Er zijn een aantal regels die geldverstrekkers hanteren voor het kunnen meenemen van huurinkomsten bij de hypotheekaanvraag. Sommige aanbieders van hypotheken hebben strengere regels en anderen zijn best soepel bij het meenemen van inkomsten uit verhuur. Laat u daarom goed adviseren.

  • Aantonen met bewijs van het daadwerkelijk ontvangen van de huurinkomsten. Er zijn geldverstrekkers, waarbij u de huuropbrengsten van een paar maanden hoeft aan te tonen. Aan de andere kant zijn er ook strengere aanbieders die inkomsten van twee jaar terug willen zien
  • Overzicht van de hypotheeklasten aantonen. Bepaalde geldverstrekkers plaatsen de volledige hypotheeklasten in box 3 met een annuïtaire last en een toetsrente van 5%. Anderen beoordelen gunstiger door de lening op basis van de werkelijke lasten te berekenen
  • Een open deur, we benoemen het toch: inkomsten uit illegale verhuur kunnen niet worden meegenomen. Het is daarom belangrijk dat de koopwoning wordt verhuurd met akkoord van de hypotheekverstrekker
  • Uw verhuurde woning valt in box 3 (beleggen en sparen)
  • De huurinkomsten mogen niet uit vakantieverhuur of door middel van Airbnb
  • Kamerverhuur wordt niet door iedere geldverstrekker geaccepteerd
  • Vaak is het belangrijk om eigen geld in te kunnen leggen

Eerste hypotheek verhogen

Wilt u een beleggingspand kopen of overweegt u een tweede woning? Het is ook een optie om dit op een andere manier te financieren. Bij Bliss helpen we onze klanten met het opnemen van de overwaarde om vastgoed aan te kopen. Als u namelijk overwaarde op uw eigen woning heeft, kunt u ervoor kiezen om de hypotheek te verhogen of tweede hypotheek te nemen. Mocht u de hypotheek verhogen, hoeft u niet meer de hypotheek binnen 30 jaar af te lossen. De zogenoemde afloseis is namelijk hierop niet van toepassing. Bovendien accepteren veel geldverstrekkers de mogelijkheid om de financiering gedeeltelijk te doen met een aflossingsvrije hypotheek. Dat betekent behoorlijk lagere maandlasten, aangezien u dan minder spaart in de stenen van uw eigen woning.

Bliss helpt u graag

Bij Bliss helpen we zowel met advisering en bemiddeling rondom de aankoop en financiering van uw eigen woning als met die van beleggingspanden. We kunnen u een complete begeleiding aanbieden bij het benutten van de overwaarde en ook de financiering van uw eerste en volgende woning voor de verhuur. Wilt u een nieuw huis kopen om daar zelf in te gaan wonen en uw huidige huis aanhouden voor de verhuur? In deze situatie kunnen we u ook verder helpen.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.7 / 5. Aantal stemmen: 27

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie