bouwrente aftrekbaar

Bouwrente aftrekbaar? Ontdek wat u mag aftrekken van de belastingen

Wanneer u een nieuwbouwwoning koopt, krijgt u te maken met bouwrente. Deze bouwrente betaalt u in drie fases af. Maar hoe zit dat nu, moet u dit zelf betalen of kunt u nog wat aftrekken van de belastingen? In dit artikel proberen we een zo duidelijk mogelijk antwoord hierop te geven en komt u te weten in hoeverre bouwrente fiscaal aftrekbaar is.

Bouwrente aftrekbaar?

Bouwrente is een bedrag dat u niet in een keer betaald. De betaling zal verdeeld zijn over drie fases;

Voor het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst.

Uw aannemer is in de meeste gevallen al begonnen met de bouw, nog voor u de officiële documenten heeft getekend. De kosten die bij deze fase komen worden voorgefinancierd door de aannemer. Voor deze kosten wordt rente berekend, dit noemen we bouwrente. De bouwrente komt boven op de koopsom van uw woning. En zitten straks verwerkt in uw hypotheek. U betaald over uw gehele hypotheek, na het tekenen bij de notaris elke maand hypotheekrente. Deze rente mag u aftrekken van uw jaarlijkse inkomstenbelasting. Dit noemen we hypotheekrenteaftrek. De bouwrente die u betaald over de bouwgrond kunt u niet aftrekken van de belasting. U kunt namelijk de kosten niet dubbel aftrekken.

Na het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst, maar voordat de hypotheek rond is.

Dit is de kortste periode die je tijdens de koop- en bouw periode meemaakt. Het gaat dan om de periode tussen het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst, en het afsluiten van de hypotheek. Dit is een periode van gemiddeld zo’n 5 tot 8 weken. In deze periode is de aannemer nog steeds druk voor u aan het werk, en rekent hiervoor nog steeds rente. Gelukkig kunt u deze periode aan bouwrente wel van de inkomstenbelasting aftrekken. Dit is wel eenmalig mogelijk, en wel in het belastingjaar dat de kosten zijn gemaakt. U doet dus de belastingaangifte over de bouwrente in het jaar erna. Bijvoorbeeld gemaakte bouwrente in 2020 geeft u aan bij de aangifte in 2021.

Na het afsluiten van de hypotheek

Wanneer uw hypotheek helemaal rond is en u hiervoor heeft getekend bij de notaris, betaald u geen rente meer aan de aannemer. De aannemer hoeft tenslotte niets meer voor te financieren. U beschikt nu over een hypotheek met bouwdepot. Vanaf nu worden alle kosten van de bouw hieruit gefinancierd. Vanaf nu betaald u enkel nog hypotheekrente aan uw geldverstrekker. Deze rente is via de belastingen terug te krijgen. In deze periode heeft u ook te maken met renteverlies. Hierover leest u meer in een ander artikel in onze kennisbank.

Interesse?

Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen om u te laten informeren naar de bouwrente en de aftrek hiervan bij uw belasting dan kunnen wij u hiermee helpen. Wilt u liever eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan bereken wij die vrijblijvend voor u.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie