Huis kopen of verkopen: waar kunt u het beste mee beginnen?

Het blijft een van de veelgestelde vragen aan elke hypotheekadviseur en een lastige afweging wanneer u wilt verhuizen: verkoopt u eerst uw eigen koophuis of gaat u juist als eerste op jacht naar uw nieuwe droomwoning en een huis kopen? Wij zetten de voor- en nadelen van beide keuzes voor u op een rij, zodat u een weloverwogen, goede beslissing kunt nemen.

Eerst uw huidige woning verkopen

Wanneer u precies wilt weten waar u aan toe bent voordat u zelf een huis koopt, is het verstandig om eerst uw huidige woning te verkopen. Uw budget is dan bekend en compleet helder. De eventuele overwaarde van uw huidige woning kunt u gebruiken voor de koop van de nieuwe woning. Hierdoor heeft u geen overbruggingshypotheek nodig én u voorkomt zo dubbele woonlasten.

Is uw woning echter al snel verkocht? Dan kan het zo zijn dat de kopers en nieuwe eigenaren van uw woning er al snel in willen. In deze situatie zult u zelf op zoek moeten naar tijdelijke woonruimte. Goed idee om hier van te voren rekening mee te houden bij de verkoop van de woning. Een voorbeeld is om dit mee te nemen in de voorwaarden van de koopovereenkomst. Een ruime zoektermijn kan wellicht goed van pas komen.

Eerst uw nieuwe woning kopen

Als jullie er heel zeker van zijn, dat uw huidige woning snel zal worden verkocht en u mocht de kans krijgen om uw ideale huis te kopen, dan kan het zeker interessant zijn om eerst een nieuw huis te kopen voordat u uw eigen woning verkoopt. Belangrijk is dan wel dat u ook een ruime, financiële buffer beschikt, zodat u hiermee het scenario van eventuele, dubbele woonlasten gemakkelijk kunt opvangen. Zeker wanneer u kiest voor een woning binnen een nieuwbouwproject is de koop van de woning vaak veel vroeger dan de verkoop van uw bestaande huis.

Slim is om met de verkopers goede afspraken te maken. In het koopcontract kunt u bijvoorbeeld laten vastleggen dat de koop niet doorgaat wanneer u uw eigen huis niet binnen een bepaalde overeengekomen periode verkoopt. Hierdoor voorkomt u bepaalde risico’s en onnodige stress.

Tijdelijk twee koopwoningen… wat nu?

Het is mogelijk dat u voor een bepaalde tijd eigenar bent van twee koophuizen. Normaal gesproken ben je natuurlijk slechts eigen woning bezitter van één huis. Wanneer u aan bepaalde voorwaarde voldoet, is het mogelijk om gebruik te maken van hypotheekrenteaftrek voor beide woningen. Dat kan goed van pas komen en u een flink fiscaal voordeel opleveren. Let op, de maximale termijn hiervoor is drie jaar. De overheid gaat er vanuit dat binnen deze periode uw woning is verkocht.

Bent u van plan om uw twee koophuis tijdelijk te verhuren? Bekijk dan goed of u hiervoor toestemming nodig heeft van uw huidige hypotheekverstrekker. Bij normale woonhypotheken in plaats van een verhuurhypotheek is toestemming van de geldverstrekker meestal benodigd. Let op de rechter van huurders en fiscale gevolgen die voor uw persoonlijke situatie van toepassing zijn.

Ontdek hoeveel u kunt lenen en hoeveel uw woning waard is

Als u op zoek bent naar een koopwoning, wilt u natuurlijk graag weten wat u kunt lenen en wat de huidige (over)waarde van uw woning is. Daar hebben we bij Bliss Hypotheekadviseurs een handige oplossing voor. Maak gratis een afspraak voor een waardebepaling bij u thuis en onafhankelijke hypotheek berekening op maat. Ontdek uw mogelijkheden en ontvang tegelijkertijd direct inzicht in de waarde van uw woning.

Gratis Intake gesprek

Bliss Hypotheekadviseurs biedt u een gratis intakegesprek aan.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Landelijk kwaliteitsnetwerk

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 085-0470222
 

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie