Nieuwbouw hypotheek afsluiten; hoe werkt het regelen van financiering?

Zijn jullie al een tijdje opzoek naar een woning, maar wat gaat het worden een bestaande woning of een nieuwbouw woning. Wanneer jullie een flinke verbouwing niet zien zitten past een nieuwbouw woning misschien meer in jullie plaatje van een woning kopen. De knoop is doorgehakt en jullie gaan voor nieuwbouw. Maar hoe sluit u eigenlijk een hypotheek af bij een nieuwbouw woning? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Wilt u een nieuwbouw woning kopen? In deze gevallen is het vaak zo dat de woning nog niet bestaat. De bouw gaat vaak pas van start zodra er genoeg woningen zijn verkocht. Maar toch moet de hypotheek al in werking gezet gaan worden na het tekenen van de overeenkomst.

Haalbaarheidscheck aanleveren

Waarschijnlijk weet u al wat u maximaal kunt lenen. Door uw financiële mogelijkheden voor inschrijving kosteloos te hebben laten berekenen, weet u wat de mogelijkheden zijn. Bij sommige bouwprojecten moet u een verklaring afgeven aan de projectontwikkelaar, waarin staat dat u de woning kunt kopen. Dit noemen we een haalbaarheidscheck. Op deze manier weet de projectontwikkelaar dat dit geen belemmering gaat worden bij de verkoop. Deze verklaring kunt u kosteloos bij uw hypotheekadviseur opvragen.

Nieuwbouw hypotheek afsluiten: wanneer moet u de hypotheek regelen?

Zodra u bent ingeloot voor de nieuwbouw woning, tekent u de koop- en aanneemovereenkomst. Na het tekenen van deze documenten, kan de aanvraag voor de hypotheek in werking gezet worden. Eerder aanvragen heeft geen zin er moet echt sprake zijn van een woning koop.
Uw financieel adviseur zal samen uw financiële situatie bekijken. De volgende stap is om een hypotheekofferte aan te vragen bij de overeengekomen geldverstrekker. Zodra de bouw van de woning gaat beginnen, moet u naar de notaris om de hypotheekakte te tekenen. Dit kan enige tijd duren en is afhankelijk van de start van de bouw. Na het tekenen bent u officieel eigenaar van de hypotheek op de woning en dus ook van de woning.

Vanaf wanneer gaat u betalen voor de woning?

Eigenlijk is dat vanaf het moment dat u de hypotheekakte heeft getekend. Als eerste betaald u de grond waar de woning op komt te staan. Het overige budget gaat in een zogenoemd bouwdepot. Dit is eigenlijk een spaarpot. Tijdens de bouw worden hier steeds beetjes uitgehaald om de facturen van de bouw te betalen.
In het geval van nieuwbouw heeft u te maken met twee soorten rentes, de depotrente en de hypotheekrente. Bij de depotrente ontvangt u rente over het bouwdepot, echter gaat deze wel afnemen naarmate de bouw vordert. De hypotheekrente draagt u af, en deze blijft bestaan ook nadat de bouw klaar is, deze betaald u de gehele hypotheek periode.

Wanneer de bouw niet doorgaat

Mocht de bouw door welke reden dan ook niet doorgaan, dan loopt u geen risico op kosten van de woning. U heeft pas officieel een hypotheek wanneer de bouw is gestart en u heeft getekend bij de notaris. Uiteraard is dit een situatie die u niet wilt, maar is is toch fijn om te weten dat u dan niet aan de hypotheek vast zit.

Wat betaalt u met de hypotheek?

Bij een nieuwbouwwoning zit in de hypotheek niet alleen de koopsom verwerkt maar ook de bijkomende kosten. Deze kosten zitten niet in de hypotheek van een bestaande woning, die bestaat enkel uit de koopsom. Bijkomende kosten die u kunt financieren vanuit de hypotheek zijn;

Meerwerk

Meerwerk kunt u over het algemeen meefinancieren. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer of keuken die standaard niet naar uw wens is. Vaak krijgt u dan van de aannemer een lijst van meerwerk mogelijkheden, op deze manier kunt u de woning naar wens inrichten. Hypotheekverstrekkers hanteren over het algemeen een vergoeding van 25 % aan meerwerk in de financiering. Een rekensommetje om het duidelijk te maken is als volgt. U koopt de woning voor € 200.000,-, en u mag 25% meerwerk meefinancieren dan kunt u voor € 50.000,- aan meerwerk laten uitvoeren dat u niet met eigen geld financiert. Aan het einde van de bouw is uw woning dan € 250.000,- waard.

De bouwrente

De projectontwikkelaar wil bepaalde kosten gecompenseerd krijgen. Denk aan de grond waar de woning op komt te staan en de voorbereidingen van de bouw. Deze kosten noemen we de bouwrente. De bouwrente wordt boven op de koopsom berekend. De kans dat de woning uit het voorbeeld van hierboven niet € 200.000,- maar meer is, heeft te maken met de kosten die de aannemer in de tussengelegen tijd heeft gemaakt. Voor deze kosten gebruikt u de hypotheek.

Op het moment dat u de koop- en aanneemovereenkomst heeft getekend, bent u de aannemer geen bouwrente meer verschuldigd. Wel bent u de bouwrente na het tekenen van de hypotheekakte verschuldigd aan de geldverstrekker. De mogelijkheid om bouwrente mee te financieren is er, uw hypotheekadviseur kan u hierbij adviseren.

Eigen geld bij nieuwbouw

De hoogte van eigen geld inbrengen, hangt af van de hoogte van de bijkomende kosten. Zijn deze hoger dan toegestaan binnen de hypotheek, dan moet u deze met eigen geld financieren. Mocht u al over een eigen woning beschikken en hieruit een verkoopwinst verwachten, is het interessant om de overwaarde in de nieuwe hypotheekconstructie in te brengen. Dat is mogelijk met een zogenoemde overbruggingshypotheek. Bij Bliss kunnen we u helpen met het verzorgen van de aanvraag van een dergelijk overbruggingskrediet.

Meerwerk met eigen geld

Zoals al eerder aangegeven, kunt u afwijken van het standaard bouwplan, en spreken we over meerwerk. Meerwerk kan tot 25% van de koopsom worden meegenomen in de hypotheek. Komt u boven de 25% dan betaalt u dit uit eigen middelen. Weer even een rekensommetje. U koopt de woning voor € 200.000,-, en u laat voor € 60.000,- aan meerwerk uitvoeren. Vanuit de hypotheek mag u 25% meerwerk meefinancieren dan kunt u voor € 50.000,- dit laten uitvoeren. U zit in dit geval € 10.000,- boven het toegestane bedrag van financiering en moet dit bedrag dan met eigen geld financieren. Aan het einde van de bouw is uw woning dan € 260.000,- waard.

Interesse?

Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen in het kopen van een nieuwbouwwoning dan kunnen wij u hiermee helpen. Wilt u liever eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan berekenen wij die vrijblijvend voor u.

Gratis intake gesprek

Bliss Hypotheekadviseurs biedt u een gratis intakegesprek aan met onze nieuwbouwspecialist.

Gratis afspraak aanvragen Maak een gratis belafspraak! 085-0470222
 

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 3.8 / 5. Aantal stemmen: 6

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie