Verbetering kwaliteit taxatierapporten

Vanaf 1 juli 2021 zullen taxateurs door nieuwe richtlijnen een uitgebreider taxatierapport maken. De bouwkundige staat, duurzaamheid en het onderhoud zijn onderwerpen waar meer aandacht aanbesteed zal worden. Bij Bliss zijn we geen voorstander van het nieuwe rapport en we constateren dat er op korte problemen gaan ontstaan met onder andere flinke prijsstijgingen en langere doorlooptijden. Met name in populaire plaatsen, zoals de hoofdstad, zien we de doorlooptijden al flink oplopen. Bent u van plan om een huis te kopen in Amsterdam? Houd hier dan dus rekening mee bij de aankoop en financiering van uw droomwoning.

Nieuw taxatierapport: blijf een bouwinspecteur inschakelen

Bij Bliss blijven we adviseren om de bouwkundige staat te laten onderzoeken door een expert. Een bouwkundige keuring uitvoeren, blijven we een verstandige keuze vinden, ondanks de toegenomen aandacht voor onderwerpen, zoals fundering en eventuele verborgen gebreken van de woning, in het nieuwe taxatierapport. De afgelopen maanden hebben veel taxateurs zich het nieuwe rapport eigen gemaakt, het examen afgelegd en daarmee het juiste diploma. Een bouwkundige heeft echter veel meer kennis en praktijkervaring opgebouwd door dagelijks inspecties uit te voeren. Bovendien verwachten we dat invulling geven aan uw onderzoeksplicht bij de aankoop van een woning niet mogelijk is door middel van de nieuwe woningtaxatierapporten. Een professional zal ook beter instaat zijn om een goede onderhoudsplanning voor u te maken. Op die manier weet u ook welke kosten in de toekomst te verwachten zijn.

Verbeteringen woningtaxaties

Het nieuwe taxatierapport zal beter leesbaar worden. Het rapport wordt wel veel dikker, doordat er uitgebreider wordt ingegaan op allerlei, relevante onderwerpen. Doordat de taxateur er meer werk aan heeft, zullen de taxaties in prijs gaan stijgen. Dat wordt versterkt door de beperkte hoeveelheid taxateurs die het nieuwe diploma hebben. De wet van vraag en aanbod en dus gezonde marktwerking is niet alleen op de huizenmarkt van toepassing!

De onderbouwing van de marktwaarde krijgt meer aandacht in het nieuwe rapport. Verder zal de informatie over de stand van zaken rondom de VvE uitgebreider worden beschreven. Dat geldt ook voor eventuele erfpacht. Het energielabel en duurzaam wonen krijgt meer ruimte in het nieuwe rapport. Dat is natuurlijk een goede ontwikkeling. Voor goed advies over energiebesparende maatregelen, duurzaamheid en de financieringsmogelijkheden zal ook uw adviseur hierover tijdens het adviestraject veel, waardevolle inzichten geven.

Bij Bliss begeleiden we u graag bij de taxatie, zodat deze goed aansluit bij de gewenste financiering. Met onze taxateurs hebben we goede afspraken gemaakt over de snelheid en kwaliteit. Op die manier weet u waar u aan toe bent en profiteert u ook van de vaste en gunstige tarieven op het vlak van taxaties.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie