Bouwkundige keuring: weten wat voor huis u koopt

Een bouwkundige keuring laten uitvoeren, is vrijwel altijd een goed idee wanneer u een huis gaat kopen of al heeft gekocht. Met het bouwkundige rapport in handen weet u wat u koopt en staat u sterker bij uw belangrijke beslissing. Het uitvoeren van een bouwkundige keurig is vaak bruikbaar en een slimme keuze. In dit artikel leest u meer informatie over de bouwkundige keuring.

Wanneer u een huis heeft gekocht, wilt u niet dat er dingen niet deugen of dat u geen idee heeft wat er de komende jaren aan onderhoudskosten te verwachten zijn. Wat is de staat van het onderhoud van het huis dat u wenst aan te kopen? Zijn er direct of op termijn, grote bedragen gemoeid met de investering in onderhoud? Of kun u enkele jaren vooruit zondere grote uitgaven te hebben aan het onderhoud? Een bouwkundige keuring kan goed van pas komen om belangrijk inzicht te geven.

Wat is een bouwkundige keuring?

Als u een woning heeft gekocht, wilt u niet dat er achteraf onderhoudskosten zijn, aangezien er verborgen gebreken zijn of bepaalde dingen kapot zijn. Bovendien heeft u als koper van een onroerend goed een zogenoemde onderzoeksplicht. Een onafhankelijke professional inschakelen voor het keuren van de woning is slim, want heeft u zelf wel de juiste kennis en genoeg ervaring op dit vlak? Een bouwtechnische keuring is hiervoor de oplossing. Een dergelijke keuring laat u doen om te controleren in welke staat de woning is. U vraagt een bouwkundige keuring aan op het moment dat uw bod op de woning is geaccepteerd. Een andere optie is om de keuring aan te vragen tijdens de oriëntatiefase om u een beter beeld op de woning te geven en wellicht handvatten voor een goede onderhandeling. Uit de keuring kan namelijk achterstallig onderhoud blijken waardoor een lagere prijs voor de woning beter overeenkomt met de realistische waarde van het huis. Een keuring is daarom een goede tool om te komen tot een mooi bod op de woning. Veel aankoopmakelaars raden dan ook een technische keuring aan.

Een bouwkundige expert zal de woning op het oog inspecteren en metingen verrichten in de volledige woning, vanaf het dak en de zolder tot aan de kruipruimte of kelder. De gehele woning wordt gecheckt. Er worden echter geen gaten in de grond gegraven om de fundering te beoordelen. Het is een visuele inspectie. Door de keuring komt u achteraf niet voor verassingen te staan. Zodra de keuring heeft plaatsgevonden, ontvangt u een bouwtechnisch rapport en heeft u direct inzicht in de staat van uw droomhuis. Heel slim en handig!

Waarom een bouwkundige keuring?

De aanschaf van een nieuwe woning is een van de grootste aankopen die u zult doen in uw leven. Een goede voorbereiding is enorm belangrijk. Hulp inschakelen is een verstandige keuze. Een huis kopen, betekent een grote investering en veel geld uitgeven. Ook in de toekomst zult u kosten gaan maken, bijvoorbeeld rondom het onderhoud van het huis. Natuurlijk wilt u precies weten waar u aan toe bent. Vooral bij het kopen van een oudere woning is een inspectie verstandig. U bent natuurlijk al helemaal verliefd op de woning. Als de woning ook minder sterke punten of zelfs zwakke onderdelen heeft, komt u daar zo achter. Met informatie over de bouwtechnische staat en kosten voor het onderhoud, die u direct en de komende jaren zult moeten doen, heeft een compleet verhaal op papier en staat u sterker. Mogelijk kunt u met de verkoper of makelaar gaan praten over een lagere prijs van het huis.

Een bouwtechnisch rapport in handen maakt het mogelijk om bij de onderhandelingen rekening te houden toekomstige kosten, zoalsde nog te investeren bedragen in de woning om het huis alsnog in een goede staat te krijgen. Als mogelijke koper is het ook interessant om inzicht in de lasten te krijgen waar u voor de toekomst vanuit kunt gaan. Met een bouwkundige keuring kunt namelijk ook hoge kosten direct en in de toekomst inzichtelijk krijgen. Wilt u weten waar u nog meer om moet letten bij het bezichtigen en bieden? Denk eens na over het inschakelen van een aankoopmakelaar! Als u zelf meer wilt weten voordat u de koopovereenkomst van de woning tekent, kunt u ook meer lezen in ons artikel over het voorlopig koopcontract.

Hoe werkt het: hoe gaat een keuring precies in z’n werk?

Wanneer er een keuring is ingepland, zal de bouwtechnische inspecteur naar uw droomhuis gaan. Binnen ongeveer een uur zal degene de woning keuren en visueel inspecteren. Als u mee gaat, kunt u wellicht kijken hoe u de woning wilt gaan inrichten en opletten wat de inspecteur allemaal tegenkomt. Vragen stellen, is altijd handig. Dan komt u gelijk meer te weten over de woning. In de tussentijd zal de inspecteur de woning controleren en in het huis allerlei punten checken die u zelf niet zult tegenkomen en zult zien. Zodra de keuring heeft plaatsgevonden, zal de inspecteur het rapport netjes gaan uitwerken. Meestal ontvangt u het rapport binnen drie dagen in uw mailbox. U krijgt een indicatie van de hoogte van de kosten die u direct moet maken en kosten die u op termijn kunt verwachten.

Wat zijn de kosten van een bouwkundige keuring?

Een standaard bouwtechnische keuring kost tussen de 325, en 500,- euro. De kosten van een keuring zijn soms afhankelijk van hoe groot de woning is. Een grote boerderij is namelijk meer werk dan het keuren van een appartement. Wanneer u meer in de keuring wilt meenemen dan een standaard versie zal het onderzoek ook meer kosten. Mogelijk wilt u een verbouwingsadvies, endoscopische onderzoek, energielabel, energieprestatieadvies (EPA) of meerjarenonderhoudsplan (MJOP) uitgebreid laten uitwerken? Goed om te weten dat de kosten van een bouwkundig keuring fiscaal aftrekbaar zijn wanneer u de keuring nodig heeft voor de aankoop van een woning. Natuurlijk handig om te weten dat u de kosten kunt aftrekken van de belasting. De kosten van de keuring worden standaard betaald door de koper. Steeds vaker zien we dat verkopers een bouwtechnisch rapport aan mogelijke kopers ter inzage aanbieden.

Wel of geen bouwtechnische keuring?

Een bouwkundige keuring is niet bij ieder huis benodigd. Bij een nieuwbouwproject kunt u een opleveringskeuring laten uitvoeren. Een nieuwe woning is vaak nog prima in orde. Mogelijk kan een keuring dan wellicht overbodig zijn. Bij twijfel altijd laten keuren. De kosten zijn aftrekbaar en u kunt veel geld en ellende besparen wanneer u van te voren weet waar u aan toe bent. Het is niet alleen handig wanneer u wilt onderhandelen over de prijs van de woning. Het voorkomt ook grote teleurstelling en mogelijk een kat in de zak achteraf!

Bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde koopcontract

Meestal kunt u alvast een voorlopig koopcontact tekenen. In de tussentijd wacht u de uitkomst van de keuring af. In de kleine lettertjes van het koopcontract kunt u ontbindende voorwaarden laten opnemen dat wanneer het achterstallig of direct onderhoud niet meer dan een bepaalde bedrag mag zijn. Mocht dat wel het geval zijn, kunt u zonder kleerscheuren van de koop af. Het is ook mogelijk om de keuring te laten doen voordat u de koopovereenkomst tekent. In dat geval doet u een bod op het huis onder voorbehoud van de keuring. Meestal is deze ontbindende voorwaarde een standaard onderdeel van de koopovereenkomst.

Advies of hulp nodig?

Wilt u meer weten over het laten keuren van uw droomhuis? Kunnen we u helpen bij aankoopbegeleiding of de financiering van uw droomwoning? Heeft u advies nodig? Wij zijn u graag van dienst. Maak een afspraak met een van onze adviseur.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 7

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie