Verborgen gebreken: wat zijn verborgen gebreken en wat kunt u doen?

Een woning kopen is een hele leuke gebeurtenis maar ook een super spannende en zenuwslopende periode. U wilt alles zo goed mogelijk regelen, maar weet niet zo goed hoe u dit allemaal moet aanpakken. U kunt behoorlijk zenuwachtig worden van de gedachten aan een woning met mankementen. Om meer ogen naar de woning te laten kijken, is het verstandig om iemand mee te nemen, zoals een aankoopmakelaar, die nuchter naar de woning kijkt. U bent tenslotte verliefd op de woning en hierdoor ziet u minder snel een mankement. Maar eerlijk is eerlijk een verborgen gebrek is verborgen en niet goed zichtbaar. Hoe dit precies zit en wat u met verborgen gebreken kunt doen, vertellen we u in dit artikel.

Verborgen gebreken; wat is het?

Wanneer de overdracht van de woning heeft plaatsgevonden, en u vindt een gebrek aan de woning dan is dat niet automatisch een verborgen gebrek. Hiervan is pas sprake u het gebrek niet eerder had kunnen opmerken. Wanneer er een grote scheur in de woning zit dan ziet u dat meteen. Heeft de verkopende partij deze proberen te verbergen, dan is het wel een verborgen gebrek. Het lastige is dan wel dat u moet aantonen dat het gebrek daadwerkelijk is achtergehouden, en u hier niet van op de hoogte was.

Cruciaal gebrek

Als koper mag u verwachten dat u een woning koopt, die aan de eisen voldoet van een standaard woning. Een dak dat lek is, is niet acceptabel. Wanneer dit wel het geval is dan spreken we over een cruciaal gebrek aan de woning, en kunt u de kosten voor herstel op de verkoper verhalen. In deze situatie maakt het niet uit of de verkoper op de hoogte was van het gebrek. U moet als koper wel aan uw onderzoeksplicht hebben voldaan.

Onderzoeksplicht van de koper

Wanneer u de woning wil gaan kopen moet u onderzoeken of de woning gebreken heeft. Dit is erg lastig als leek. Bezichtigen en wat algemene zaken constateren is geen probleem, maar verder zal lastig zijn. Hiervoor is een bouwkundige keuring. Het is verstandig om deze bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Een bouwkundig inspecteur onderzoekt de woning grondig en maakt van de constateringen een rapport. Dit rapport kunt u vervolgens gebruiken voor de onderhandelingen over de prijs. Wanneer u een hoop kosten moet maken om de gebreken te verhelpen dan kunt u een lager bod uitbrengen, en het bod onderbouwen. Daarnaast heeft u met een bouwkundige keuring uw onderzoeksplicht uitgevoerd. Achteraf kunt u daarmee aantonen dat u een professional heeft ingeschakeld.

Mededelingsplicht vanuit de verkoper

U als koper heeft een onderzoeksplicht. Maar de verkoper heeft een mededelingsplicht. Dit betekent dat de verkoper u moet informeren over de eigenschappen en de gebreken die de woning bezit. Wanneer de verkoper u heeft laten weten dat de woning in orde is dan kunt en mag u hierop vertrouwen. Wel is het verstandig om dit op papier te laten zetten, op deze manier heeft u een schriftelijk bewijs. Wanneer in de praktijk blijkt dat de informatie niet klopt, dan kunt u de verkoper aansprakelijk stellen.

Aantreffen van verborgen gebreken

Wanneer u een verborgen gebrek aantreft, moet u er eerst zeker van zijn dat het een verborgen gebrek is. Wanneer dit duidelijk is, gaat u de verkoper aansprakelijk stellen. Dat gaat als volgt;

1. Melden van het gebrek

De melding moet zo snel mogelijk gemeld worden aan de verkoper, en maximaal binnen 2 maanden. Hierbij vraagt u aan de verkoper om het probleem op te lossen. Het is verstandig om de melding schriftelijk te melden zodat u bewijs heeft van de melding. Daarnaast laat u de melding ondertekenen door de verkoper, als bevestiging van ontvangst. In sommige gevallen is het verstandig om ook direct de verzekering in te lichten over het gebrek, u kunt dan samen met de verzekering overleggen hoe u de situatie moet aanpakken.

2. Gezamenlijk een oplossing zoeken

De verkoper moet de mogelijkheid krijgen om het probleem in beeld te krijgen en een oplossing te regelen. Belangrijk is dat u samen probeert om een zo goed mogelijke oplossing te zoeken. Leg alle gemaakte afspraken vast en vraag zo nodig een jurist om informatie voordat u ergens uw handtekening op zet.

3. Ingebrekestelling

Komen jullie samen niet tot een oplossing? Dan kunt u de verkoper in gebreke stellen met behulp van een aangetekende brief. Hiervoor kunt u uw rechtsbijstandsverzekering om hulp vragen, wanneer u deze bezit. Een andere optie is om een advocaat in te schakelen om u hierbij te laten bijstaan. U kunt dan wel eisen dat er binnen een redelijke termijn een herstel of schadevergoeding moet komen. Ondertussen heeft u wel de verplichting om de schade te beperken tot het minimale. Dat zou kunnen betekenen dat u al moet starten met de reparatie. Deze kosten kunt u wel declareren en verhalen bij de verkoper. Verstandig is om te laten weten dat er juridische stappen volgen wanneer de gebreken niet opgelost worden.

4. Proces voeren

In het geval de verkoper niet reageert op de ingebrekestelling, of weigert hieraan mee te werken, kan er een procedure opgestart worden. Dit is wel een langdurige kwestie en kost u ook een hoop geld en tijd. U moet dus zeker zijn van uw gelijk en een groot financieel belang.

Bouwkundige keuring aanvragen

Heeft u na het lezen van dit artikel behoefte aan een bouwkundige keuring, dan helpen wij u hier graag mee. Wilt u eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn, dan berekenen wij deze vrijblijvend voor u.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie