Bieden onder de vraagprijs, hoeveel is verstandig?

Waarschijnlijk bent u al een langere tijd op zoek naar een nieuwe woning. Doordat momenteel de woningmarkt behoorlijk onstuimig is met hoge vraagprijzen, wordt het extra moeilijk. Het kan zijn dat u woningen ziet die aan uw eisen voldoen, maar de vraagprijs niet past bij de woning. Onder de vraagprijs bieden lijkt dan een optie, maar is dat ook verstandig? In dit artikel gaan we hier verder op in.

Een bod uitbrengen en bieden onder de vraagprijs

Om onder de vraagprijs te bieden, moeten er een aantal zaken duidelijk zijn. Zeker omdat boven de vraagprijs bieden tegenwoordig bijna standaard is. Er is geen duidelijk antwoord op de vraag hoeveel u hieronder kunt gaan bieden. Hoe bepaald u nu het juiste openingsbod?

Woningwaarde controleren

Belangrijk is om uw bod niet direct te baseren op de vraagprijs of het voor u maximaal te financieren bedrag. Daarom adviseren wij om de woningwaarde te achterhalen en dit als uitgangspunt voor het startbod te gebruiken. Dit is onder andere mogelijk door na te gaan voor welke prijzen vergelijkbare woningen in de wijk zijn verkocht en het Kadaster te raadplegen. Hiervan kunt u dan de WOZ waarde opvragen. U moet zich er wel van bewust zijn dat de WOZ-waarde een schatting is en niet de exacte woningwaarde

Is de vraagprijs reëel?

Wanneer u een woning heeft gevonden, is het verstandig om te kijken voor welke vraagprijs vergelijkbare woningen te koop staan. Wanneer een bepaald gebied erg in trek is, zie je dit ook terug in de vraagprijzen, en is de kans op overbieding groter dan een bod die geaccepteerd wordt onder de vraagprijs.

Mogelijkheid tot drukken van de kosten

Een andere optie is kijken naar zaken die de kosten kunnen drukken. Is er een verbouwing of andere investering nodig? Denk hierbij bijvoorbeeld aan achterstallig onderhoud aan de woning, badkamer of keuken die vernieuwd moeten worden, omdat ze te oud zijn of andere zaken die na de koop direct aangepakt moeten worden. In deze gevallen is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Ten eerste heeft u duidelijk in beeld wat er aan de woning moet gebeuren en ten tweede kunt u dit rapport gebruiken in de onderhandeling van uw bod onder de vraagprijs.

Hoelang staat de woning al te koop?

Wanneer een woning nog maar recent in de verkoop staat, is het vaak moeilijk om wat van de prijs af te krijgen. De verkoper zal dan nog de tijd nemen om een andere koper te vinden. Wanneer de woning zes maanden of langer te koop staat, lukt het naar beneden onderhandelen sneller. Echter woningen die langer dan een tot twee jaar te koop staan worden verkocht gemiddeld 20 procent onder de originele vraagprijs.

Hoe snel moet de woning verkocht worden

Het kan gunstig zijn om te achterhalen waarom de verkoper de woning verkoopt. Wanneer dit een situatie is dat hij snel van de woning af moet geeft dit ruimte voor onderhandelingen. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding of dubbele maandelijkse lasten door de aankoop van een nieuwe woning. Deze situaties geven een hoop stress en kunnen ervoor zorgen dat een lager bod dan de vraagprijs geaccepteerd wordt.

Onderhandelingen zelf uitvoeren of toch uitbesteden

Wanneer u opziet tegen de onderhandelingen dan is het verstandig om een ander dit voor u te laten doen. U kunt een familielid vragen of juist een expert in de hand nemen door een aankoopmakelaar in te schakelen. De laatste situatie brengt wel kosten met zich mee, maar die verdiend u weer terug wanneer uw bod onder de vraagprijs wordt geaccepteerd.

Hulp bij het bieden

Zoals hierboven te lezen is, komt er een hoop kijken bij het bepalen van een bod en het kopen van een nieuwe woning. Wanneer u hulp nodig heeft bij het uitbrengen van een bod kunnen wij u hierin van dienst zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk. Heeft u meer behoefte aan uw financiële mogelijkheden duidelijk te krijgen dan helpen wij u hier ook bij. Plan dan een vrijblijvende kennismakingsgesprek in.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.1 / 5. Aantal stemmen: 7

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie