Bouwtechnische keuring: wanneer laat u deze keuring uitvoeren?

De kans dat u al een langere tijd opzoek bent naar uw droomwoning is vrij groot, met de huidige drukte op de markt. Wanneer u dan na lang zoeken uw droomwoning heeft gevonden, is het belangrijk om zo zakelijk mogelijk te blijven. U bent waarschijnlijk verliefd op de woning en u ziet alleen maar de positieve kanten van de woning. In deze situatie is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.

Waarom een bouwtechnische keuring?

Met gezond verstand komt u een heel eind bij het beoordelen van een woning. U bent zelf prima in staat om te beoordelen of een woning wat verf hier en daar nodig heeft. Maar de kans dat u de woning kunt beoordelen op zijn huidige staat is alweer iets kleiner. Voor deze situatie is een bouwkundige keuring. Het geeft een duidelijk antwoord op de huidige staat van de woning.

Met een keuring vult u uw onderzoeksplicht in. Vanuit de wet bent u verplicht om goed te onderzoeken wat u gaat kopen. De vraag is of u over de juiste kennis en ervaring beschikt om dit te kunnen doen. Bovendien is het interessant om de verantwoordelijkheid bij een professional neer te leggen. Vaak is het mogelijk om extra inzichten te verkrijgen.
De bouwkundige kan u ook helpen met advies over mogelijke verbeteringen aan de woning. Denk hierbij aan energiebesparende maatregelen, de kosten van een uitbouw, andere verbouwing of de woning levensloopbestendig maken.

Wie doet de bouwtechnische keuring?

Een bouwkundig ingenieur is iemand die de bouwkundige keuring uitvoert. De kosten hiervoor zijn vaak een paar honderd euro, die voor kosten komen van de koper. Voordeel van deze kosten is dat ze aftrekbaar zijn van de belasting.

Hoe gaat een bouwtechnische keuring?

Wanneer u een bouwtechnische keuring laat uitvoeren, zal de bouwkundig ingenieur de gehele woning controleren op zijn bouwkundige staat. Hieruit voortkomen de kosten die u als nieuwe eigenaar moet maken om de huidige gebreken en achterstallig onderhoud uit te voeren. Een goede bouwkundige brengt deze kosten in kaart en zorgt ervoor dat u weet wanneer u welke kosten in de toekomst als eigen woning bezitter kunt verwachten. Houd u goed in de gaten dat u een professionele bouwkundige inhuurt, waarbij u kijkt naar de kwaliteit en de prijs verhouding. Sommige makelaars volgen een cursus en doen er af en toe een bouwkundige keuring bij. Een professionele bouwinspecteur is dagelijks bezig met meerdere keuringen en beschikt over vakmanschap gebaseerd op kennis en ervaring. Een bouwkundige gaat natuurlijk ook geen huizen verkopen.

Bouwkundig rapport

Nadat de bouwkundig ingenieur de woning heeft doorlopen, ontvangt u na een paar dagen het bouwkundig rapport. In dit rapport staan alle zaken die tijdens de controle zijn vastgesteld. Hierdoor krijgt u een goede indicatie over de huidige bouwkundige staat van de woning. Echter kunnen er altijd verborgen gebreken, na de aankoop te voorschijn komen. U kunt nu wel achteraf aantonen dat u zich heeft ingespannen om dit te onderzoeken, waardoor het verhalen van de schade een optie kan zijn.

Wanneer laat u de keuring uitvoeren?

Het moment van een bouwtechnische keuring binnen het koopproces, bepaalt u zelf. U kunt deze laten uitvoeren nog voor u de koopovereenkomst heeft getekend. In de praktijk vindt dit over het algemeen meestal plaats op het moment dat u het voorlopige koopcontract heeft getekend. Het is ook mogelijk om de bouwkundige keuring eerder te laten plaatsvinden. Mogelijk kunt u de informatie gebruiken voor uw onderhandeling.

Om niet direct aan de koop vast te zitten, is het raadzaam om een voorwaarden in het koopcontract op te nemen, omtrent de uitslag van de bouwtechnische keuring. Op deze manier kunt u nog van de koop af, wanneer de kosten van de reparaties hoog oplopen. Bij Bliss helpen we u graag hierbij, zodat de juiste ontbindende voorwaarden worden opgenomen in de koopovereenkomst.

Meer informatie over de bouwkundige keuring?

Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen in een bouwtechnische keuring of wilt u hier meer informatie over neem dan contact met ons op? Wilt u liever eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan bereken wij die vrijblijvend voor u.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie