Na scheiding uw ex-partner uitkopen en hypotheek; hoe gaat dit in zijn werk?

Wanneer u samen met uw ex-partner eigenaar van een koopwoning bent, kan er bekeken en berekend worden of een van u in de woning kan blijven woning na de scheiding. Uw gezamenlijke woning heeft een bepaalde financiële waarde, en is van u beide. In het geval van een scheiding is deze waarde voor vijftig procent van de andere ex-partner, dit kan zowel voor de overwaarde zijn als voor de restschuld. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verdeling van de woning na de scheiding.

Gezamenlijk eigenaar van een koopwoning

Bij een scheiding aanvragen, komt een hoop regelwerk kijken, waaronder de verdeling van uw gezamenlijke woning. Zodra u goede afspraken over gemeenschappelijke bezittingen en schulden heeft gemaakt, worden deze vastgelegd in de echtscheidingsconvenant. Voor de woning zijn er verschillende scenario’s en mogelijkheden.

De woning zou tijdens de scheiding verkocht kunnen worden, en beide partijen krijgen elk een eigen deel van de overwaarde of de restschuld. Of een van de ex-partners blijft in de woning wonen en koopt de ander uit. Als u er niet samen uitkomt, is het raadzaam om een mediator in te schakelen. Deze onafhankelijke en professionele bemiddelaar kan u beiden helpen om de kwestie samen op te lossen.

Uitkopen van de ex-partner

De ex-partner die in de woning blijft wonen, betaald de andere een vergoeding voor zijn/haar deel van de woning. De berekening van de vergoeding gebeurt door middel van de woningwaarde minus de openstaande hypotheek. Het bedrag dat overblijft is voor de helft van beide ex-partners. Een taxatie bij scheiding kan een belangrijke stap zijn als u er niet in onderling overleg uitkomt wat de waarde van de woning is. Bij een overwaarde op de woning kan er aardig wat kosten komen kijken bij het uitkopen.

Met behulp van een nieuwe hypotheek afsluiten op de woning, kunt u de uitkoopsom van uw ex-partner meefinancieren. Echter moet u hiervoor wel voldoende inkomen hebben. Een hypotheekadviseur kan voor u een berekening maken aan de hand van uw inkomen en eventuele schulden. Uit deze berekening komt naar voren of u de volledige hypotheek zelf kunt dragen. Mocht dit niet haalbaar zijn, dan zal de woning verkocht moeten worden.

Uitkopen van ex-partner financieel haalbaar: beheerders toets uitvoeren

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft een toets ontwikkeld, waarbij er getoetst kan worden of de hypotheek betaald kan worden. De toets bekijkt niet naar wat het maximaal te lenen bedrag is, maar of de maandlasten te dragen zijn door de ex-partner die in de woning blijft wonen. Wanneer de maandlasten te dragen zijn, dan kunt u extra geld lenen bij het waarborgfonds van de NHG om de andere ex-partner uit te kopen.

Interesse of uw mogelijkheden onderzoek?

Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen in de mogelijkheden om als ondernemer een nieuwe woning te financieren, dan kunnen wij u hiermee helpen. Wilt u liever eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan bereken wij die vrijblijvend voor u.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 4.8 / 5. Aantal stemmen: 6

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie