Scheiding aanvragen, alle stappen om uit elkaar te gaan als u wilt scheiden

U heeft besloten te scheiden, en nu? Wanneer u geen toekomst meer ziet in uw huwelijk, denkt u aan een scheiding, en hoogstwaarschijnlijk heeft u verder geen idee wat dit allemaal inhoudt. Een scheiding is een zware beslissing met ingrijpende stappen, en een hoop regelwerk. De hoeveelheid begeleiding die u krijgt bij het regelen van de scheiding bepaalt u zelf of samen met uw (ex)partner. U kunt kiezen voor volledige begeleiding, zelfstandig regelen en een tussenversie.

Wat moet er allemaal geregeld worden?

De scheiding begint eigenlijk al op het moment dat u de beslissing tot een echtscheiding heeft genomen. Vanaf dat moment moet er een hoop geregeld worden, denk aan de verdeling van de gezamenlijke bezittingen en schulden, en het afhandelen van de financiën. Daarnaast is een ouderschapsplan erg belangrijk. Wanneer jullie gezamenlijke kinderen hebben die minderjarig zijn op het moment dat jullie scheiden is een ouderschapsplan zelf verplicht.

Een scheiding regelen klinkt erg makkelijk, maar de praktijk wijst het tegenovergestelde uit. Zeker wanneer jullie veel gezamenlijke bezittingen en/of schulden hebben, of wanneer jullie samen een bedrijf hebben. Naast de ‘zakelijke’ afhandelingen is het erg belangrijk dat jullie met elkaar kunnen overleggen. Is dit niet meer mogelijk dan is er sprake van een vechtscheiding. In dit geval zal de scheiding moeizaam, langdurig en financieel erg duur worden.

De stappen van een scheiding aanvragen

In grote lijnen komen de volgende stappen bij een scheiding aan bod.

Stap 1: De beslissing tot een scheiding wordt genomen, en besproken met de (ex)
partner.

Stap 2: Op Zoek naar de juiste(juridische) hulp tijdens het scheidingsproces.

Stap 3: Gezamenlijke afspraken maken over de verdeling. Het opstellen van het
ouderschapsplan, bij gezamenlijke kinderen en de afhandeling van jullie
huwelijk

Stap 4: Echtscheidingsconvenant opstellen

Stap 5: Het echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank

Stap 6: De uitspraak van de scheiding door de rechter

Stap 7: De scheiding moet worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke
stand van de gemeente waar jullie getrouwd werden.

De echtscheiding

Een echtscheiding regelen is dus afhankelijk van de situatie waarin jullie je verkeren, en welk proces jullie willen aangaan om de scheiding te regelen. Willen jullie dit onder begeleiding of juist zelfstandig regelen. Wanneer jullie in een zogeheten vechtscheiding zitten dan is er geen andere mogelijkheid dan de scheiding te regelen met beide een eigen echtscheidingsadvocaat. Deze manier van scheiden is de meest dure vorm, die daarnaast veel tijd in beslag zal nemen.
Wanneer jullie samen over de scheiding kunnen praten, en in staat zijn om goede afspraken te maken dan komen jullie in aanmerking voor goedkopere opties, waaronder online scheiden. Willen jullie toch graag een onafhankelijk iemand betrekken bij het regelen van de scheiding dan is mediation de oplossing. Jullie maken dan samen gebruik van een persoon die jullie juridische ondersteuning bij de scheiding aanvragen biedt.

Mediation

Mediation is een manier van scheiden waarbij beide partners samen tot de afspraken komen die bij de echtscheiding aan bod komen. Bij deze manier van scheiden heeft de mediator de rol om beide partners te ondersteunen en begeleiden tijdens de scheiding. De mediator is onafhankelijk en volledig neutraal tijdens het gehele proces. Doordat mediation financieel gunstig is op het gebied van scheiden, is er steeds meer vraag naar deze vorm van scheiden.

Mediation in verschillende vormen mogelijk

Bij mediation kunnen de (ex)-partners zelf het tempo van de scheiding bepalen. Daarnaast heeft mediation als voordeel dat het op afstand kan plaatsvinden, op deze manier scheelt het een hoop reistijd naar de afspraken toe. Bij deze vorm van mediation spreken we over online scheiden.

Willen jullie liever toch de mediator face to face spreken dan is dat ook mogelijk. De duur van de scheiding wordt hierdoor wel verlengd, maar de scheiding wordt dan wel persoonlijker geregeld. Afhankelijk van de hevigheid van de begeleiding kan er bij mediation gekozen voor 3 gradaties:

  1. De scheiding wordt geheel zelfstandig uitgevoerd
  2. De scheiding wordt zelf geregeld, maar de documenten die opgesteld zijn voor de rechtbank worden door een mediation gecontroleerd.
  3. De scheiding wordt volledig begeleid

Per gekozen gradatie van scheiding zit er een verschil in de kosten. Hoe meer er zelfstandig geregeld wordt hoe gunstiger de kosten van de scheiding. tegenwoordig is er heel veel informatie online te vinden waardoor er een hoop zelf geregeld kan worden. In de praktijk is er toch meer vraag naar de optie zelfstandig scheiden, maar dan wel met een eindcontrole van een mediator. Op deze manier blijven de kosten bij een scheiding aanvragen beperkt, maar weet je toch dat de scheiding goed geregeld is.

Juridische ondersteuning noodzakelijk

Nadat jullie hebben besloten om te gaan scheiden, is het belangrijk om te kijken naar juridische hulp. In Nederland kan je namelijk niet zelfstandig een verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Hiervoor is alleen een echtscheidingsadvocaat gemachtigd. Welke manier van scheiden die hierboven zijn beschreven jullie gaan gebruiken, een echtscheidingsadvocaat zal bij alle verschillende vormen van een scheiding bij de rechtbank jullie verzoek aanbieden.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Geen stemmen, wees de eerste!

Plaats een reactie